UniCafe tuo kaikkien aterioidensa hiilijalanjäljen asiakkaiden nähtäville

Kaikkien UniCafessa myytävien aterioiden hiilijalanjälki on 7.11.2022 lähtien nähtävissä ruokalistoilta sekä ravintoloissa että verkossa. Ilmaston kannalta parhaat pääruoka-, lisuke- ja juomavaihtoehdot on lisäksi merkitty Ilmastovalinta-merkillä.
Ilmastovalinta-lounaan hiilijalanjälki on aina korkeintaan 0,5 kg CO2e / lounas. Tämä tarkoittaa, että aterian päästöt pysyvät Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteen mukaisissa raameissa. Suomalaisten lounaiden hiilijalanjälki on tällä hetkellä keskimäärin 1,4 kg CO2e / lounas.
”Usein käytetty tapa viestiä ruoan hiilijalanjäljestä on ilmoittaa päästömäärä sataa grammaa kohden ja ainoastaan pääruoan osalta. Tämä tekee asiakkaalle mahdottomaksi arvioida koko aterian hiilijalanjälkeä ja ilmastokestävyyttä. UniCafeissa hiilijalanjälki on laskettu koko aterialle ja Pariisin sopimuksen mukaiset annokset on selvästi merkitty Ilmastovalinta-merkillä”, kertoo Ylvan kestävyydestä vastaava johtaja Antti Ruuska.
UniCafen hiilijalanjälkilaskenta perustuu vertaisarvioituihin tutkimuksiin
Tyypillisesti ravintolat tekevät hiilijalanjälkilaskelmansa yleisten tietokantojen tai erilaisten keskiarvojen pohjalta. UniCafessa pohjatyö päätettiin tehdä tarkemmin. Jokainen resepti purettiin auki ainesosa kerrallaan. Kunkin raaka-aineen ilmastovaikutuksia arvioitiin kattavasti huomioiden myös alkuperämaa, ja niille etsittiin parhaiten vastaava vertaisarvioituihin tutkimuksiin perustuva hiilijalanjälkitieto.
”Nyt ymmärrämme paremmin, mistä aterioidemme hiilijalanjälki muodostuu, ja voimme jatkossa päivittää hiilijalanjälkitietoa helposti uuden tutkimuksen valossa. Tällä hetkellä noin kolmannes UniCafen tarjoamista lounaista on ilmastosopimuksen raameissa. Tulevilla ruokalistoilla näiden 0,5 kg CO2e -rajan alittavien lounaiden määrää on tarkoitus lisätä”, Ruuska kertoo.
Kaikkien lounaiden hiilijalanjälki laskettiin Ylvan operoimissa UniCafe-ravintoloissa nyt ensimmäistä kertaa. Tavoitteena oli helpottaa asiakaan ilmastofiksujen valintojen tekemistä arjessa ja tuottaa laskentamalli, jolla uusien ruokien hiilijalanjäljen laskeminen ja ilmastoystävällisten lounaslistojen suunnitteleminen on jatkossa sujuvampaa.
Porthanian henkilökunnan ravintolan lounas ei toistaiseksi ole hiilijalanjälkilaskennan piirissä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Ruuska
Kestävyydestä vastaava johtaja, Ylva
p. +358 40 176 3142
antti.ruuska@ylva.fi
Sanna PuutonenViestintä- ja markkinointipäällikkö
Puh:+358 400 489 224sanna.puutonen@ylva.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Kaivokatu 10 A, 3. krs, PL 1099
00101 Helsinki
Ylvan tavoitteena on ylihuomisen Helsingin rakentaminen. Liiketoimintamme keskittyvät kiinteistö- ja ravintola-alaan. Ylvan omistaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Olemme olleet jo 150 vuotta rakentamassa helsinkiläisille kaupunkia, jossa ihmiset ja ideat kohtaavat. Kannattavuus tarkoittaa meille pitkäjänteisiä päätöksiä, jotka mahdollistavat seuraavat 150 vuotta. Ainutlaatuinen taustamme edellyttää meiltä edelläkävijyyttä avoimuudessa ja vastuullisuudessa sekä sitoutumista Helsingin kehittämiseen. www.ylva.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ylva Palvelut Oy
Hakaniemi saa ensimmäisen kattoterassinsa: Bistro O mat avaa uuden ravintolan Lyyra-kortteliin24.5.2023 07:07:00 EEST | Tiedote
Toisen linjan ja Porthaninkadun kulmaan rakentuvaan Lyyra-kortteliin on tulossa Hakaniemen ja Kallion alueen ensimmäinen kattoterassi, kun Bistro O mat avaa uuden ravintolan korttelin toimistotalon ylimpään kerrokseen. Ravintola avautuu loppukesästä 2023.
Opiskelijoiden omistama UniCafe juhlii tänä vuonna pyöreitä: ensimmäisen opiskelijaravintolan perustamisesta 70 vuotta1.3.2023 09:06:14 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ravintolaliiketoiminnan perustamisesta tulee 7. syyskuuta kuluneeksi 70 vuotta. Nykyään UniCafe on yksi Suomen merkittävimmistä opiskelijaravintolaketjuista, ja se tunnetaan erityisesti kannanotoistaan kestävän kehityksen puolesta.
Hakaniemeen valmistuvan Lyyra-korttelin ensimmäinen osa on otettu käyttöön16.2.2023 07:07:00 EET | Tiedote
Uuden rakennuksen toimisto- ja liiketilavuokralaiset muuttavat sisään kevään 2023 aikana. Tuoreisiin vuokralaisiin kuuluu muun muassa teknologiayritys IBM, joka avaa uuden pääkonttorinsa Lyyraan. Koko Lyyra-kortteli valmistuu vuoden 2024 alkupuolella.
Lounasruokailu alkaa UniCafen ensimmäisessä kokonaan vegaanisessa ravintolassa31.1.2023 07:10:00 EET | Tiedote
Kaivopihalla sijaitseva Myöhä Bar & Café aloittaa opiskelijahintaisen lounaan myynnin tiistaina 31. tammikuuta. Kaikki tarjolla oleva ruoka on täysin vegaanista.
UniCafe avaa opiskelijoille oman baarin Helsingin keskustaan2.12.2022 07:45:00 EET | Tiedote
Myöhä Café & Bar on UniCafe-ketjun ensimmäinen täysin vegaaninen ravintola. Kaivopihan uudessa siivessä entisen Suomalaisen kirjakaupan tiloissa sijaitseva ravintola avaa ovensa 7. joulukuuta 2022.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme