Ilmastoinfo HSYIlmastoinfo HSY

Unohda marmori – energiatehokas taloyhtiö on nykyajan luksusta

Jaa

Taloyhtiöissä energia- ja vesikustannukset vievät yli kolmanneksen kaikista hoitokustannuksista. Erityisesti vanhoissa taloyhtiöissä iso osa tästä on hukkaenergiaa. Helsinkiläinen asunto-osakeyhtiö Tuulimyllyntie 3 on päättänyt päihittää hukkaenergian ja lähtenyt tekemään kattavaa energiaremonttia. Ennen remonttia taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Sakari Kuvaja kävi HSY:n Ilmastoinfon Taloyhtiön energiaeksperttikurssin ja vakuuttui energiatehokkuuden merkityksestä.

30 % taloyhtiösi energiasta voi olla hukkaenergiaa
30 % taloyhtiösi energiasta voi olla hukkaenergiaa

Miten taloyhtiön hukkaenergia päihitetään – Tuulimyllyntie 3

As.oy Tuulimyllyntie 3 on vuonna 1965 rakennettu taloyhtiö Helsingin Myllypurossa. Taloyhtiössä on meneillään laaja energiaremontti, joka alkoi keväällä 2020. Pääasialliset keinot energiahukan päihittämiseen ovat: lisäeristäminen, ikkunoiden vaihtaminen, maalämpö ja aurinkolämpö. Lisäksi toteutetaan myös maajäähdytys. Tavoitteena on saada yhtiön vuotuiset energiakulut laskemaan 117 000 eurosta noin neljännekseen. Samalla asumisolosuhteet paranevat merkittävästi.

Aito suositus energiaeksperttikurssista

As.oy Tuulimyllyntie 3:n hallituksen puheenjohtaja Sakari Kuvaja osallistui HSY:n Ilmastoinfon energiaeksperttikurssille syksyllä 2018. Energiaeksperttikurssin opit tulivatkin heti käyttöön, sillä taloyhtiössä laadittiin ensimmäistä taloyhtiöstrategiaa. Tiedossa oli, että kaupungin omistaman tontin vuokra tulee nousemaan vuonna 2025, ja strategiassa pyrittiin toimiin, jotta vastike ei vuokrannoususta huolimatta nousisi. Tämä ei ollut ainut syy energiatehokkuustavoitteille. Taloyhtiön hallituksessa haluttiin osallistua ilmastotalkoisiin.

- Kurssilla maallikko alkaa ymmärtää paremmin energia-asioita, ja se antaa varmuutta keskusteluihin palvelutarjoajien kanssa, Sakari Kuvaja kehuu.


Asumisviihtyvyys nostaa asuntojen arvoa

Taloyhtiössä on käyty hyvin tyypillistä taistelua vaihtelevien asuinlämpötilojen kanssa: kesällä on ollut kuumaa ja talvella kylmää. Jatkossa lämpötiloja voidaan säätää asuntokohtaisesti. Korvausilma on aiemmin tullut asuntoihin suodattamattomana ulkoa. Uudessa järjestelmässä tuloilma tuodaan asuntoihin suodatettuna, puhtaana ja lämmitettynä. Myös taloturvallisuus parani asuntokohtaisten savunilmaisimien myötä. Sakari Kuvaja toteaa energiaremontin mukanaan tuoman asumismukavuuden lisääntymisen näkyvän asuntojen arvossa: ”Unohda marmori. Energiantehokas kiinteistö, puhdas sisäilma ja tasainen lämpötila ympäri vuoden on nykyajan luksusta!”

Energiaeksperttikurssista energiaremonttiin

Tiedätkö, kuinka paljon teidän taloyhtiössänne energiaa menee hukkaan ja mitkä energiatehokkuustoimenpiteet toisivat parhaimmat säästöt? Tähän ei ole vippaskonsteja, vaan asia vaatii tietoa, selvittämistä ja työtä. Se kuitenkin kannattaa. Ota ensimmäinen askel ja suorita HSY:n taloyhtiön energiaeksperttikurssi. Se auttaa sinua päihittämään taloyhtiönne energiahukan. Kurssin voit suoritta helposti verkossa Koutsi -palvelussa (koutsi.hsy.fi).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jenni Venäläinen
Projektipäällikkö Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hanke
jenni.venalainen@hsy.fi
p. 050 4922 013

Kuvat

30 % taloyhtiösi energiasta voi olla hukkaenergiaa
30 % taloyhtiösi energiasta voi olla hukkaenergiaa
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HSY:n Ilmastoinfo opastaa ja kannustaa kaupunkilaisia ilmastoystävälliseen elämään ja taloyhtiöitä sekä pk-yrityksiä ilmastoystävällisiin ratkaisuihin. Toimintamme pohjana on neljä pääteemaa: asuminen ja energia, liikkuminen, ruoka ja kuluttaminen. Tuomme teemoja esiin erilaisissa tapahtumissa, tilaisuuksissa ja kampanjoissa eri puolilla pääkaupunkiseutua. Teemme kokeiluja, tarjoamme uusia ratkaisuja ja viemme ne sinne, missä hiilijalanjälkeen vaikuttavia valintoja tehdään. Toimimme yhdessä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien kanssa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmastoinfo HSY

Kaupunkiviljelyä voi harrastaa myös ilman omaa pihaa tai palstaa - HSY:n Ilmastoinfon uutuuskurssi tarjoaa apua taloyhtiöviljelijöille6.4.2022 11:08:49 EEST | Tiedote

Verkkokurssialusta Koutsin tämän kevään kurssiuutuus on Koko talo viljelee -kaupunkilaisen viljelykurssi. Kaupunkiviljely on yhä suositumpaa, mutta palstoille voi olla vuosienkin jonot. Kurssin avulla helpotetaan taloyhtiöitä ja taloyhtiöiden asukkaita ottamaan viljelyharrastus osaksi yhteisöllistä asumista. Viljelykurssin lisäksi kestävän elämän verkkokurssialustalta löytyy suosikkikurssit Ilmastotreeni ja Energiaekspertti. Kevään kunniaksi HSY:n Ilmastoinfo istuttaa puun jokaista uutta rekisteröitynyttä kohti, joten jo pelkällä rekisteröitymisellä pääset ilmastotekojen alkuun.

Taloyhtiöiden energiatehokkuutta vauhditetaan asukasviestintää kehittämällä22.2.2022 08:13:00 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden TAVIS-hankkeessa taloyhtiöiden hallituksille tarjotaan tukea energia-asioista viestimiseen, lisäksi tuetaan asukkaiden, osakkaiden ja taloyhtiön hallituksen vuoropuhelua energiatehokkuushankkeiden edistämiseksi. Ensimmäinen toimenpide oli viestinnän lähtötilanteen kartoitus. Taloyhtiöiden hallituksille suunnattu kyselytutkimus toteutettiin Kiinteistöliitto Uusimaan jäsenille, vastauksia saatiin 372 hallituksen jäseneltä. Lisäksi reilut sata vastausta saatiin asukaskyselytutkimuksena hankkeessa mukana olevissa neljässä pilottitaloyhtiössä. Näin saatiin kokonaiskuva taloyhtiöviestinnän toimivuudesta niin asukkaan, osakkaan kuin hallituksenkin jäsenen näkövinkkelistä.

Huippuravintoloiden kikat kotikeittiöön – Toinen Kattaus minimoi ruokahävikin24.1.2022 07:45:00 EET | Tiedote

Ruoan kasvatus, tuotanto ja valmistus ovat maailman suurimpia päästölähteitä. Ravinnon tuotantoketju syö valtavat määrät energiaa ja ketjun loppupäässä vain osa ruoasta päätyy sinne, minne se kuuluu. Suomalaisissa kotitalouksissa vuosittainen ruokahävikki on yli 130 miljoonaa kiloa – tämä on noin 500 miljoonan euron edestä ruokaa! Neljän hengen perheessä määrä vastaa usean sadan euron heittämistä roskiin. Hyvä uutinen on se, että pienillä käytännön teoilla asiaan voi vaikuttaa. HSY:n Toinen Kattaus –kampanjassa ravintoloiden huippukokit antavat ammattitaitonsa kaupunkilaisten käyttöön hävikin hillitsemiseksi.

Proteiinin liikasyönti rehevöittää Itämerta – tavallinen perusruoka sisältää riittävästi proteiinia18.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset syövät liikaa proteiinia, mikä rasittaa jätevedenpuhdistusta ja Itämerta. Ylimääräinen proteiini, jota elimistö ei tarvitse, poistuu muun muassa typpenä virtsan mukana jäteveteen. Vaikka jätevedenpuhdistamot poistavat typpeä jätevesistä erittäin tehokkaasti, typpeä joutuu silti Itämereen ja aiheuttaa rehevöitymistä. Tavallisen perusruoan syöminen vähentää turhaa typpikuormaa ja auttaa ympäristöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme