Tampere-talo Oy

Urheilugaala palkitsi Lumikuningatar-jääbaletin Vuoden urheilukulttuuritekona

Jaa
Tampereen Nokia Arenalla vuodenvaihteessa esitetty Lumikuningatar-jääbaletti on voittanut Vuoden urheilukulttuuriteko -palkinnon Urheilugaalassa 12. tammikuuta. Palkinto on tunnustus kotimaisen suurtuotannon työstä suomalaisen urheilukulttuurin hyväksi. Lumikuningatar yhdisti ennennäkemättömällä tavalla taitoluistelijat, muodostelmaluistelijat, tanssijat, jääkiekkoilijat ja näyttämötaiteen ammattilaiset. Nokia Arenalla teoksen näki kolmen päivän aikana yli 32 000 katsojaa, ja Yleisradion televisioimaa suoraa lähetystä seurasi uudenvuodenaattona parhaimmillaan 770 000 katsojaa.
Lumikuningatar-tuotannon ryhmäkuva, Nokia Arena, Tampere, 1.1.2023. Kuvaaja: Miikka Varila
Lumikuningatar-tuotannon ryhmäkuva, Nokia Arena, Tampere, 1.1.2023. Kuvaaja: Miikka Varila

Tampere-talon ja Kantelinen Companyn tuottama Lumikuningatar-jääbaletti on voittanut Vuoden urheilukulttuuriteko -palkinnon Urheilugaalassa, joka järjestettiin Helsingin Jäähallissa torstaina 12. tammikuuta 2023. Suomen kaikkien aikojen suurinta esittävän taiteen tuotantoa esitettiin Tampereen Nokia Arenalla viiden esityksen verran 30.12.2022–1.1.2023.

Lumikuningatar-tuotanto on yhdistänyt ennennäkemättömällä tavalla huippu-urheilijat, kuten taitoluistelijat, muodostelmaluistelijat, tanssijat, jääkiekkoilijat sekä esittävän taiteen eri lajien kirkkaimmat tähdet teoskynnyksen ylittävään taiteelliseen ilmaisuun. Tuotannossa keskeisessä asemassa oleva liikunta ja urheilu tekevät hyvää sekä fyysiselle että psyykkiselle terveydelle tukien siten kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Tampere-talon toimitusjohtaja ja tuotannon vastaava tuottaja Paulina Ahokas on palkinnosta häkeltyneen onnellinen:

”Tämä palkinto on arvokas ja hieno kunnianosoitus meille kaikille yli 500 henkilölle, jotka olemme saaneet tehdä työtä maailmankin mittaluokassa täysin poikkeuksellisen tuotannon synnyttämiseksi. Lumikuningatar on unelma, joka sai alkunsa viisi vuotta sitten. Teoskertoo tarinan ystävyyden ja yhteistyön voimasta ja hädässä olevien auttamisesta, ja mikä voisikaan olla merkityksellisempää näinä vaikeina aikoina. Haluan kiittää sydämeni pohjasta ja koko tiimin puolesta Urheilugaalaa tästä tunnustuksesta.”

Suomesta maailmalle

Paikan päällä Nokia Arenalla Lumikuningatar-teoksen näki kolmen esityspäivän aikana yli 32 000 katsojaa. Yleisradio esitti jääbaletin suorana lähetyksenä TV2:ssa uudenvuodenaattona 31. joulukuuta 2022. Lähetys tavoitti parhaimmillaan 770 000 suomalaista. Lähetyksen keskikatsojamäärä oli 300 000 ihmistä. Yle Areenan tallennetta on katsottu tähän mennessä jo yli 60 000 kertaa. Tallenne on katsottavissa Yle Areenassa puolen vuoden ajan.

Ranskalais-saksalainen kulttuurikanava Arte on ostanut Lumikuningatar-jääbaletin tallenteen esittämisoikeudet televisiossa ja kanavan suoratoistopalvelussa. Kanava lähettää esityksen ensimmäisen kerran torstaina 12. tammikuuta. Myös kansainvälisen areenakiertueen neuvottelut ovat käynnissä.

”Lumikuningatar-jääbaletin ensi-iltatuotantokausi oli tässä, mutta alusta asti olemme rakentaneet tuotantoa sitä varten, että sillä on tulevaisuus. Tällaista areenaympäristöön rakennettua jäätaidetta ei ole paljon muualla tarjolla, ja siksi teoksella on suurta potentiaalia kansainvälistä kiertuetta ajatellen”, Paulina Ahokas vahvistaa.

Lisätiedot

Paulina Ahokas
Toimitusjohtaja, Lumikuningatar-jääbaletin vastaava tuottaja
Tampere-talo Oy
Puh. +358 40 551 1551
paulina.ahokas@tampere-talo.fi

Suvi Leinonen
Ohjelma- ja liiketoimintajohtaja, Lumikuningatar-jääbaletin vastaava tuottaja
Tampere-talo Oy
Puh. +358 50 401 8202
suvi.leinonen@tampere-talo.fi

Lumikuningatar-jääbaletti

Lumikuningatar kertoo tarinan ystävyyden voimasta. Se sukeltaa suomalaiseen mytologiseen maailmaan ja kertoo Kaista, nuoresta pojasta, joka joutuu Lumikuningattaren vangiksi. Kain ystävä Kerttu tekee kaikkensa vapauttaakseen ystävänsä Lumikuningattaren pauloista. Seikkailun ytimessä on kuitenkin taistelu omia heikkouksia vastaan.

Lumikuningattaren kantaesityksessä nimiroolin luisteli Suomen kaikkien aikojen menestynein yksinluistelija Laura Lepistö, joka teki roolin myötä odotetun paluun jäälle. Kain roolin luisteli espanjalainen Felipe Montoya, ja Kertun roolissa nähtiin Kanadassa asuva mutta sukujuuriltaan suomalainen Silja Dos Reis. Kotimaisten taitoluistelutähtien joukossa olivat nelinkertainen suomenmestari Mila Kajas ja Suomen kansainvälisesti menestynein jäätanssipari Susanna Rahkamo ja Petri Kokko.

Suomen tunnetuimmista jääkiekkoilijoista olivat mukana pitkän NHL-uran tehnyt Niklas Hagman, Tappara-ikoni Pekka Saravo sekä Suomen maajoukkueiden kapteeneinakin toimineet Jenni Hiirikoski ja Marko Anttila. Eri tanssityylien mestareista mukana olivat muiden muassa monista tv-tuotannoista tuttu Mia-Mari Sinkkonen, showtanssin maailmanmestari Antton Laine sekä Euroviisulavoillakin tanssineet Kiira Kilpiö ja Etel Röhr.

Lumikuningatar-jääbaletin taiteellisessa työryhmässä vaikuttaa joukko huipputekijöitä. Teoksen musiikin on säveltänyt Suomen kansainvälisesti menestynein elokuvasäveltäjä Tuomas Kantelinen. Ohjaaja ja koreografi Reija Wäre on tunnettu lukuisista näyttävistä koreografioista niin tanssin kuin jäätanssin saralla.

Käsikirjoituksen takana on kanadalainen Cirque de Soleilin pitkäaikainen konseptikirjoittaja Melissa A. Thompson. Jääbaletin valo-, lavastus- ja videosuunnittelija Mikki Kunttu on työskennellyt kotimaisissa ja kansainvälisissä suurtuotannoissa.

Pukusuunnittelija Erika Turunen on tullut tunnetuksi runollisista ja veistoksellisista puvuistaan niin tanssin kuin oopperan maailmassa, ja teoksen kunnianhimoisesta naamioinnista vastaa pitkän linjan maskeeraaja Minna Pilvinen. Monissa rooleissa luistelevan Marigold IceUnityn muodostelmaluistelun koreografioista vastaa joukkueen moninkertainen maailmanmestaruusvalmentaja Anu Oksanen.

Lisätiedot: https://lumikuningatar.fi/

Vuoden urheilukulttuuriteko -palkinto

Urheilugaalan tavoitteena on nostaa suomalaisen urheilun ja liikunnan arvostusta yhteiskunnassa ja tehdä näkyväksi urheilijoiden, taustavoimien ja fanien arvo ja merkityksellisyys.

Urheilugaalassa jaetaan palkintoja yleisöäänestyksen, yhteiskunnan vaikuttajista kootun suuren palkintoraadin ja urheilutoimittajien valintojen perusteella. Ehdokasluokkien lisäksi Urheilugaala myöntää vuosittain vaihtelevan määrän erikoispalkintoja, joista ei äänestetä.

Vuoden urheilukulttuuriteko -palkinto on tunnustus yksittäisestä teosta tai pitkäaikaisesta työstä suomalaisen urheilukulttuurin hyväksi. Palkinnon saaja voi olla henkilö tai yhteisö, joka on edistänyt urheilun arvoja tai perinteitä tai vaikuttanut sen hyvinvoinnin tai tasa-arvon kehittämisessä.

Aiempia Vuoden urheilukulttuuriteko -palkinnon voittajia ovat muiden muassa nyrkkeilystä kertova Hymyilevä mies -elokuva (2016), Susijengin fani-ilmiö ja Olympiastadionin uudistamishanke.

Lisätiedot: https://urheilugaala.fi/

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Lumikuningatar-jääbaletti

Avainsanat

Kuvat

Lumikuningatar-tuotannon ryhmäkuva, Nokia Arena, Tampere, 1.1.2023. Kuvaaja: Miikka Varila
Lumikuningatar-tuotannon ryhmäkuva, Nokia Arena, Tampere, 1.1.2023. Kuvaaja: Miikka Varila
Lataa
Kuvaaja: Anna-Kaisa Noki-Helmanen
Kuvaaja: Anna-Kaisa Noki-Helmanen
Lataa
Kuvaaja: Anna-Kaisa Noki-Helmanen
Kuvaaja: Anna-Kaisa Noki-Helmanen
Lataa
Kuvaaja: Miikka Varila
Kuvaaja: Miikka Varila
Lataa
Kuvaaja: Miikka Varila
Kuvaaja: Miikka Varila
Lataa
Kuvaaja: Miikka Varila
Kuvaaja: Miikka Varila
Lataa
Kuvaaja: Miikka Varila
Kuvaaja: Miikka Varila
Lataa
Kuvaaja: Miikka Varila
Kuvaaja: Miikka Varila
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampere-talo Oy
Tampere-talo Oy
Yliopistonkatu 55
33100 Tampere

http://www.tampere-talo.fi

Tampere-talo on ohjelmistoltaan, tapahtumiltaan ja kävijämäärältään Suomen suurin ja monipuolisin kulttuuri- ja kongressikeskus ja tapahtumayhtiö. Toimimme myös promoottorina tuottamalla tapahtumia ja konsertteja talon ulkopuolella, ja Events Tampere -tapahtumatoimistomme tuottaa yritystapahtumia ja kongressi- ja kokouspalveluita.

Tapahtumamme sisältävät mm. balettivierailuita, oopperaa, lastenkulttuuria, rock- ja pop-konsertteja, messuja, kokouksia, konferensseja, yritystapahtumia, seminaareja ja kansainvälisiä kongresseja.

Vuonna 2019 Tampere-talon liikevaihto oli 14,6 miljoonaa euroa. Vuodessa järjestämme yli tuhat tapahtumaa, kävijöitä on vuosittain 675 000 ja tuotamme Tampereen talousalueelle 50 miljoonaa euroa. 

Tampere-talo Oy on perustettu 1987 ja ovet avattiin yleisölle 1990. Se on Tampereen kaupungin omistama osakeyhtiö. Talossa on vieraillut jo lähes 10 miljoonaa kävijää. Yhtiön toimitusjohtaja on Paulina Ahokas ja työntekijöitä on 49. Hallituksen puheenjohtaja on Martti Silvennoinen.

Talossa toimivat lisäksi täysimittainen sinfoniaorkesteri Tampere Filharmonia, à la carte -ravintola Tuhto ja maailman ainoa Muumimuseo. Talon yhteydessä palvelee Suomen ensimmäinen Courtyard by Marriott -hotelli.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampere-talo Oy

Verdin La Traviata Tampereen Oopperaan keväällä 2024 – Samuel Harjanne ohjaa, pääroolissa Marjukka Tepponen10.2.2023 15:08:16 EET | Tiedote

Tampereen Oopperan ensi vuoden oopperatuotantona nähdään Giuseppe Verdin La Traviata. Oopperan ensi-ilta on Tampere-talossa lauantaina 2. maaliskuuta 2024. Esityksiä on kaikkiaan kuusi. Teoksen ohjauksesta vastaa Suomen musikaaliohjaajien kärkinimi Samuel Harjanne. Tampere Filharmoniaa johtaa italialainen kapellimestari Giancarlo Andretta. Violettan roolin laulaa Marjukka Tepponen. Oopperan lipunmyynti alkaa perjantaina 17. helmikuuta 2023.

Mediakutsu: TAMKin musiikkiteatteriesitys Rikkinäinen puhelin tarjoaa some- ja liikennekasvatusta tuhansille alakoululaisille30.1.2023 07:39:23 EET | Tiedote

TAMKin musiikkiteatterilinjan 1. vuosikurssi esittää Rikkinäinen puhelin -musiikkiteatterituotannon Pirkanmaan alueen 1.–3.-luokkalaisille 31. tammikuuta–2. helmikuuta Tampere-talon Pienessä salissa. Rikkinäinen puhelin on lapsille suunnattu ilmainen musiikkiteatteriesitys, joka tarjoaa tuhansille Pirkanmaan alueen alakoululaisille hyväntuulisen ja ajatuksia herättävän musiikkiteatteriesityksen.

Sopraano Johanni van Oostrum liittyy Lentävän hollantilaisen solistikaartiin25.1.2023 09:11:00 EET | Tiedote

Tampereen Oopperan vuoden 2023 oopperatuotantona nähdään Richard Wagnerin Lentävä hollantilainen. Oopperan ensi-ilta on perjantaina 10.2.2023 Tampere-talossa. Teoksen ohjaa Marika Vapaavuori ja Tampere Filharmoniaa johtaa kapellimestari Anja Bihlmaier. Oopperan nimiroolin tulkitsee baritoni Tommi Hakala, ja uusimpana kiinnityksenä teoksessa nähdään Sentan roolin laulava sopraano Johanni van Oostrum.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme