Visit Kangasala

Urkutehtaan juhlavuoden leivoskisan voittajaksi Kirkkoharjun kahvila

Jaa
Visit Kangasala yhteistyökumppaneineen järjesti helmikuussa kilpailun, jossa etsittiin nimikkoleivosta Kangasalan Urkutehtaan 180-vuotisjuhlavuodelle. Ammattilaissarjan voiton vei Kirkkoharjun kahvilan kondiittorimestari Mari Koposen näyttävä, Budapest-leivokseen pohjautuva kilpailutyö. Harrastajasarjan voittajaksi valittiin yleisöäänestyksellä kotileipuri Terhi Toivosen rommiurut.
Juhlavuoden nimikkoleivos kunnioittaa muotokielellään urkutehtaan uljasta rakennusta ja urkujen pillistöjä. Täytteenä on hunajakreemiä paikallisesta Kesäpäivän hunajasta sekä pirkanmaalaisista vadelmista valmistettua geeliä. Kuva: Kirkkoharjun kahvila.
Juhlavuoden nimikkoleivos kunnioittaa muotokielellään urkutehtaan uljasta rakennusta ja urkujen pillistöjä. Täytteenä on hunajakreemiä paikallisesta Kesäpäivän hunajasta sekä pirkanmaalaisista vadelmista valmistettua geeliä. Kuva: Kirkkoharjun kahvila.

Juhlavuoden leivoksen haluttiin ilmentävän upeaa soitinta ja paikkakunnan pitkää urkuperintöä. Ammattilaissarjan leivokset arvioi tuomaristo maun, ulkonäön, tarinan sekä lähituottajien raaka-aineiden käytön perusteella. Harrastajasarjan voittaja valittiin yleisöäänestyksellä Kangasalan Sanomien verkkosivuilla.

Finaali- ja palkintojenjakotilaisuus järjestettiin Kangasala-talolla 14.3.2023, ja tuomaristo koostui Kangasalan kaupungin ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun edustajista.

Juhlavuoden leivokseksi valittiin Kirkkoharjun kahvilan leivos, jota tuomaristo luonnehti hienostuneeksi ja näyttäväksi. Klassiseen budapest-leivokseen pohjautuva kilpailutyö keräsi kiitosta erityisesti ulkonäöstään ja urkuteeman huomioinnista.

– Halusin luoda leivoksen, joka kunnioittaa urkutehdasta ja sen edustamaa vanhaa maailmaa. Leivoksella on kautta aikojen kunnioitettu merkittäviä henkilöitä ja asioita. Oli mukava osallistua, kun kilpailun toteutus oli ammattimainen, kanssakilpailijat kovatasoisia ja arvioimassa kunnon raati, kondiittorimestari Mari Koponen Kirkkoharjun kahvilasta kertoo.

– Meiltä on jo kyselty, milloin leivosta pääsee maistamaan. Se sopii parhaiten juhlaviin tilaisuuksiin, joten mahdollisesti äitienpäivänä, mutta tiedotamme tästä vielä, hän jatkaa.

Toiseksi finaalissa sijoittui Konditoria Paakarin Minna Mustalammin mustikka-vanilijaleivos ja kolmanneksi Kari’s Cake Oy:n Kari Hildénin Urku-sacher.

Ammattilaissarjan finalistikolmikko palkittiin ammattivalokuvaajan kuvauspaketilla sekä lahjakorteilla kangasalalaisiin yrityksiin.

Harrastajasarjan voittaja inspiroitui urkuharmonista

Harrastajasarjan voittajaksi valittiin yleisöäänestyksellä kangasalalaisen kotileipuri Terhi Toivosen rommiurut-leivos. Se sai muotonsa monelle tutusta urkuharmoni-soittimesta, joita Kangasalan urkutehtaalla valmistettiin yli 8000.

Kangasalan Sanomien verkkosivuilla 6.–13.3.2023 järjestetyssä äänestyksessä annettiin lähes 1300 ääntä, joista voittajaleivos sai 491.

– Tavallisesti en leipoessani käytä valmiita reseptejä, vaan keksin ne omasta päästäni. Kilpailuleivoksessa haastavinta olikin muistaa kirjoittaa ainesosat ja määrät ylös ohjeeseen, Toivonen kertoo.

Vanhusten palveluasumisyksikössä työskentelevä Toivonen sanoo leipovansa usein ja ilahduttavansa myös asiakkaitaan leipomalla.

Harrastajasarjan toiselle sijalle äänestettiin Anna Jaatisen tuulihattupohjainen tyrni-hunajaleivos. Kolmanneksi sijoittui kangasalalaisen koululaisen Alina Huhta-ahon urkutehtaan rakennuksen ulkonäöstä inspiroitunut suklainen leivos.

Palkinnoksi harrastajasarjan kolme parasta saivat lahjakortin valitsemaansa kangasalalaiseen yritykseen.

Paikalliset tekijät esiin

Leivoskilpailulla haluttiin tuoda esille sekä Kangasalan urkutehtaan juhlavuotta että paikallisia tekijöitä. 

– Kilpailu oli tasainen ja saimme mukaan luovia ja laadukkaita ehdotuksia. Oli ilahduttavaa nähdä, miten urut soittimena sekä urkutehtaan kulttuuriperintö oli tuotu leivoksiin, kilpailua koordinoinut Laura Pekkala Visit Kangasalta kertoo.

Tuomaristoon kuuluivat Tredun Kangasalan toimipisteen opettaja ja leipomoalan joukkuekisan SM-pronssimitalisti 2022 Tiia Bister, leipuri-kondiittorimestari Reijo Heinonen, Kangasalan urkutehtaan juhlavuoden koordinaattori Anna Toiva, Kangasalan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Laine ja Business Kangasalan yritysasiantuntija Panu Anttila.

– Meillä Tredulla on tahtotila tehdä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa, ja siksi halusimme olla mukana kisan järjestämisessä sekä tukemassa paikallisia yrityksiä, Tiia Bister kertoo yhteistyöstä.

Mediakuvat

Kansiossa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Juhlavuoden nimikkoleivos kunnioittaa muotokielellään urkutehtaan uljasta rakennusta ja urkujen pillistöjä. Täytteenä on hunajakreemiä paikallisesta Kesäpäivän hunajasta sekä pirkanmaalaisista vadelmista valmistettua geeliä. Kuva: Kirkkoharjun kahvila.
Juhlavuoden nimikkoleivos kunnioittaa muotokielellään urkutehtaan uljasta rakennusta ja urkujen pillistöjä. Täytteenä on hunajakreemiä paikallisesta Kesäpäivän hunajasta sekä pirkanmaalaisista vadelmista valmistettua geeliä. Kuva: Kirkkoharjun kahvila.
Lataa
Ammattilaissarjan finalistit ja kisan tuomarit. Kuva: Eveliina Lahtinen
Ammattilaissarjan finalistit ja kisan tuomarit. Kuva: Eveliina Lahtinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Visit Kangasala
Visit Kangasala

KANGASALA

https://visitkangasala.fi

Visit Kangasala on oppaasi Kangasalle – Kesäpäivän kulttuurikaupunkiin. Edistämme Kangasalan matkailuelinkeinoa kaupunkistrategian mukaisesti ja kokoamme paikkakunnan matkailutoimijat yhteen kertomaan luonnonkauniista ja tapahtumarikkaasta kaupungistamme.

Visit Kangasala on osa Kangasalan kaupungin elinkeinoyhtiö Business Kangasala Oy:n toimintaa.

Lue lisää:

Visit Kangasala

Business Kangasala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Visit Kangasala

Lumoava Kangasalan Joulu avataan tulevana lauantaina21.11.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Lauantaina 25.11. vietetään Lumoavan Kangasalan Joulun avajaisia. Klo 11 alkavan joulunavaustapahtuman järjestävät yhteistyössä Kangasalan Yrittäjät ry, Kangasalan kaupunki, VisitKangasala sekä Kangasala-talo. Kangasalan Yrittäjät jakavat 800 annosta ilmaista joulupuuroa, ja avajaisissa esiintyvät myös Pirkanpoikien Vokaaliyhtye ja Kormus. Uutta Kangasalan joulussa on Kangasala-talon edustalle rakentuva Joulukylä, jossa myynnissä tulee olemaan muun muassa Jouluglögiä myös aikuisempaan makuun, sekä paikallista erikoisuutta, Joulusimaa munkin kanssa.

Kesäpäivä Kangasalla täyttää 170 vuotta juhannusviikolla16.6.2023 10:06:14 EEST | Tiedote

Pirkanmaan maakuntalaulunakin tunnettu Sakari Topeliuksen runo ja Gabriel Linse´nin sävellys koskettavat laulajia ja kuulijoita edelleenkin vuodesta toiseen. Kesäpäivä Kangasalla -laulun juhlinta alkaa sunnuntaina 18.6. Kesäpäivä Kangasalla -brunssilla Kulttuuriravintola Jalmarissa, ja “Mä oksalla ylimmällä …” 170 vuotta -pääjuhla järjestetään tiistaina 20.6. klo 17 Kangasalan kotiseutumuseolla. Koko viikon kestävät juhlallisuudet sisältävät myös Vehoniemen näkötornin avajaiset, musiikkihetken Kangasalan kirkossa sekä laulun kansainvälisiä tulkintoja.

Vehoniemen näkötornin avajaisia maanantaina 19.6. juhlitaan yhteislaululla, puheenvuoroilla, kulttuurireitin avauksella ja artesaanijäätelöllä.14.6.2023 10:41:30 EEST | Tiedote

Uusitun Vehoniemen näkötornin avajaisia vietetään Kangasalla maanantaina 19.6. klo 13. Tilaisuus on osa “Kesäpäivä Kangasalla 170 vuotta” -juhlaviikkoa. Avajaispuheenvuorot tulevat pitämään maakuntavaltuuston 1. varapuheenjohtaja, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Laine ja Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen, lisäksi tervehdyksen tilaisuuteen tuovat Matti Aromäki Metsähallituksesta ja Jussi Haavisto. Tilaisuudessa juhlistetaan 170-vuotista Pirkanmaan maakuntalaulua Kesäpäivä Kangasalla yhteislaululla, johon toivotaan yleisön runsasta osallistumista. Avajaisten yhteydessä julkaistaan myös Kesäpäivä Kangasalla -kulttuurireitti, jonka neitsytajo lähtee kohti Haralan harjua tilaisuuden päätteeksi. Juhlavuoden kunniaksi Vehoniemen automuseo on suunnitellut oman artesaanijäätelön, jota on saatavilla ensimmäistä kertaa avajaisissa.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye