Visit Kangasala

Urkutehtaan juhlavuoden leivoskisan voittajaksi Kirkkoharjun kahvila

Jaa
Visit Kangasala yhteistyökumppaneineen järjesti helmikuussa kilpailun, jossa etsittiin nimikkoleivosta Kangasalan Urkutehtaan 180-vuotisjuhlavuodelle. Ammattilaissarjan voiton vei Kirkkoharjun kahvilan kondiittorimestari Mari Koposen näyttävä, Budapest-leivokseen pohjautuva kilpailutyö. Harrastajasarjan voittajaksi valittiin yleisöäänestyksellä kotileipuri Terhi Toivosen rommiurut.
Juhlavuoden nimikkoleivos kunnioittaa muotokielellään urkutehtaan uljasta rakennusta ja urkujen pillistöjä. Täytteenä on hunajakreemiä paikallisesta Kesäpäivän hunajasta sekä pirkanmaalaisista vadelmista valmistettua geeliä. Kuva: Kirkkoharjun kahvila.
Juhlavuoden nimikkoleivos kunnioittaa muotokielellään urkutehtaan uljasta rakennusta ja urkujen pillistöjä. Täytteenä on hunajakreemiä paikallisesta Kesäpäivän hunajasta sekä pirkanmaalaisista vadelmista valmistettua geeliä. Kuva: Kirkkoharjun kahvila.

Juhlavuoden leivoksen haluttiin ilmentävän upeaa soitinta ja paikkakunnan pitkää urkuperintöä. Ammattilaissarjan leivokset arvioi tuomaristo maun, ulkonäön, tarinan sekä lähituottajien raaka-aineiden käytön perusteella. Harrastajasarjan voittaja valittiin yleisöäänestyksellä Kangasalan Sanomien verkkosivuilla.

Finaali- ja palkintojenjakotilaisuus järjestettiin Kangasala-talolla 14.3.2023, ja tuomaristo koostui Kangasalan kaupungin ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun edustajista.

Juhlavuoden leivokseksi valittiin Kirkkoharjun kahvilan leivos, jota tuomaristo luonnehti hienostuneeksi ja näyttäväksi. Klassiseen budapest-leivokseen pohjautuva kilpailutyö keräsi kiitosta erityisesti ulkonäöstään ja urkuteeman huomioinnista.

– Halusin luoda leivoksen, joka kunnioittaa urkutehdasta ja sen edustamaa vanhaa maailmaa. Leivoksella on kautta aikojen kunnioitettu merkittäviä henkilöitä ja asioita. Oli mukava osallistua, kun kilpailun toteutus oli ammattimainen, kanssakilpailijat kovatasoisia ja arvioimassa kunnon raati, kondiittorimestari Mari Koponen Kirkkoharjun kahvilasta kertoo.

– Meiltä on jo kyselty, milloin leivosta pääsee maistamaan. Se sopii parhaiten juhlaviin tilaisuuksiin, joten mahdollisesti äitienpäivänä, mutta tiedotamme tästä vielä, hän jatkaa.

Toiseksi finaalissa sijoittui Konditoria Paakarin Minna Mustalammin mustikka-vanilijaleivos ja kolmanneksi Kari’s Cake Oy:n Kari Hildénin Urku-sacher.

Ammattilaissarjan finalistikolmikko palkittiin ammattivalokuvaajan kuvauspaketilla sekä lahjakorteilla kangasalalaisiin yrityksiin.

Harrastajasarjan voittaja inspiroitui urkuharmonista

Harrastajasarjan voittajaksi valittiin yleisöäänestyksellä kangasalalaisen kotileipuri Terhi Toivosen rommiurut-leivos. Se sai muotonsa monelle tutusta urkuharmoni-soittimesta, joita Kangasalan urkutehtaalla valmistettiin yli 8000.

Kangasalan Sanomien verkkosivuilla 6.–13.3.2023 järjestetyssä äänestyksessä annettiin lähes 1300 ääntä, joista voittajaleivos sai 491.

– Tavallisesti en leipoessani käytä valmiita reseptejä, vaan keksin ne omasta päästäni. Kilpailuleivoksessa haastavinta olikin muistaa kirjoittaa ainesosat ja määrät ylös ohjeeseen, Toivonen kertoo.

Vanhusten palveluasumisyksikössä työskentelevä Toivonen sanoo leipovansa usein ja ilahduttavansa myös asiakkaitaan leipomalla.

Harrastajasarjan toiselle sijalle äänestettiin Anna Jaatisen tuulihattupohjainen tyrni-hunajaleivos. Kolmanneksi sijoittui kangasalalaisen koululaisen Alina Huhta-ahon urkutehtaan rakennuksen ulkonäöstä inspiroitunut suklainen leivos.

Palkinnoksi harrastajasarjan kolme parasta saivat lahjakortin valitsemaansa kangasalalaiseen yritykseen.

Paikalliset tekijät esiin

Leivoskilpailulla haluttiin tuoda esille sekä Kangasalan urkutehtaan juhlavuotta että paikallisia tekijöitä. 

– Kilpailu oli tasainen ja saimme mukaan luovia ja laadukkaita ehdotuksia. Oli ilahduttavaa nähdä, miten urut soittimena sekä urkutehtaan kulttuuriperintö oli tuotu leivoksiin, kilpailua koordinoinut Laura Pekkala Visit Kangasalta kertoo.

Tuomaristoon kuuluivat Tredun Kangasalan toimipisteen opettaja ja leipomoalan joukkuekisan SM-pronssimitalisti 2022 Tiia Bister, leipuri-kondiittorimestari Reijo Heinonen, Kangasalan urkutehtaan juhlavuoden koordinaattori Anna Toiva, Kangasalan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Laine ja Business Kangasalan yritysasiantuntija Panu Anttila.

– Meillä Tredulla on tahtotila tehdä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa, ja siksi halusimme olla mukana kisan järjestämisessä sekä tukemassa paikallisia yrityksiä, Tiia Bister kertoo yhteistyöstä.

Mediakuvat

Kansiossa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Juhlavuoden nimikkoleivos kunnioittaa muotokielellään urkutehtaan uljasta rakennusta ja urkujen pillistöjä. Täytteenä on hunajakreemiä paikallisesta Kesäpäivän hunajasta sekä pirkanmaalaisista vadelmista valmistettua geeliä. Kuva: Kirkkoharjun kahvila.
Juhlavuoden nimikkoleivos kunnioittaa muotokielellään urkutehtaan uljasta rakennusta ja urkujen pillistöjä. Täytteenä on hunajakreemiä paikallisesta Kesäpäivän hunajasta sekä pirkanmaalaisista vadelmista valmistettua geeliä. Kuva: Kirkkoharjun kahvila.
Lataa
Ammattilaissarjan finalistit ja kisan tuomarit. Kuva: Eveliina Lahtinen
Ammattilaissarjan finalistit ja kisan tuomarit. Kuva: Eveliina Lahtinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Visit Kangasala
Visit Kangasala

KANGASALA

https://visitkangasala.fi

Visit Kangasala on oppaasi Kangasalle – Kesäpäivän kulttuurikaupunkiin. Edistämme Kangasalan matkailuelinkeinoa kaupunkistrategian mukaisesti ja kokoamme paikkakunnan matkailutoimijat yhteen kertomaan luonnonkauniista ja tapahtumarikkaasta kaupungistamme.

Visit Kangasala on osa Kangasalan kaupungin elinkeinoyhtiö Business Kangasala Oy:n toimintaa.

Lue lisää:

Visit Kangasala

Business Kangasala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Visit Kangasala

Harrastajapuutarhurin yli 40 vuoden intohimona syntynyt puisto avautuu jälleen yleisölle 14.5.20234.5.2023 15:05:37 EEST | Tiedote

”En koskaan arboretumia rakentaessani ajatellut avaavani sitä yleisölle.” Erkki Frickin rakentama puisto toimi pitkään perheen ja ystävien yhteisenä pihana. Yksityinen metsä- ja maisemapuutarha Kangasalla avautuu nyt kolmantena kesänä kutsuen luonnon ystäviä nauttimaan sen kauneudesta ja luonnon monimuotoisuudesta. Suuressa 3,2 hehtaarin arboretumissa on lukuisia lajistoltaan erilaista puistikkoja, joissa kasvaa tuhansia kukkivia puita ja pensaita sekä harvinaisia kasveja kaikilta eri mantereilta. Kesällä 2023 Arboretum Frick on avoinna 14.5.–13.8.2023 torstaisin ja sunnuntaisin klo 12–16, sekä ryhmille sopimuksen mukaan.

Kangasala Classic -kamarimusiikkifestivaalin 2023 ohjelmisto on julkistettu1.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Kolmatta kertaa toteutuva Kangasala Classic -kamarimusiikkifestivaali soi viikkoa ennen juhannusta 15.–18.6.2023. Festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja, Kangasalla mökkeilevä alttoviulisti Elina Heikkinen, on kutsunut nelipäiväiseen tapahtumaan konsertoimaan klassisen musiikin huippuammattilaisia ja maamme kansainvälisiä tähtiä. Konsertteja järjestetään Kangasala-talossa, Kirkkoharjun näkötornilla sekä Kangasalan, Sahalahden ja Kuhmalahden kirkoissa. Festivaaliohjelmaan kuuluu myös lastenkonsertti ja yleisölle ilmaisia ulkoilmakonsertteja ainutlaatuisissa luontokohteissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme