Useimmat ilmoitukset jäätyneistä joutsenista ovat turhia

Jaa

Vesien jäätyminen merkitsee pelastuslaitokselle aikaa, jolloin ilmoituksia jäihin kiinni jäätyneistä joutsenista alkaa saapua. Hälytys on melkein aina väärä, sillä loppusyksyn aikaan joutsenet lepäilevät ja sulattelevat ruokaa jäiden päällä ilman että niillä olisi hätää.

On kuitenkin myös niitä harvinaisia tilanteita, joissa joutsen saattaa jäätyä kiinni. Näin voi olla, mikäli sairas tai vahingoittunut huonokuntoinen lintu on hyvin pienellä vesialueella. Helsingin kaupungin pelastuslaitos muistuttaa kuitenkin, että joutsen on karaistunut lintu, joka pärjää yllättävänkin karuissa ja kovissa olosuhteissa.

Oletettujen jäätyneiden joutsenten pelastaminen ei ole pelastuslaitoksen kiireellisimpiä tehtäviä, mutta silloin kun tosi on kysymyksessä, tekee pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö kaikkensa eläimen pelastamiseksi.

Soita eläinpelastusnumeroon 09-310 30151 seuraavissa tapauksissa:

 • Linnulla on siipi poikki tai se roikkuu tai siivessä on verta.
 • Lintu on lentänyt sisälle tai se on jäänyt kiinni jonnekin, etkä pysty itse auttamaan sitä. Linnun saa yleensä hätistettyä ulos laittamalla huoneessa verhot kiinni ja pitämällä ikkunan tai oven auki. Lintu poistuu tilasta kohti valoa.
 • Lintu on öljyssä tai sillä on selkeä vamma jalassa.
 • Linnunpoikanen on orvon näköinen tai pudonnut pesästä etkä saa itse palautettua sitä pesään.
 • Sorsanpesä on omituisessa paikassa ja linnuilla ei ole turvallista tietä veteen
 • Pääskynen on maassa eikä pääse maasta lentoon.
 • Joutsen näyttää jäätyneelle tai se ei pääse lentoon, vaikka sitä yrittää hätistää pois.

Näissä tilanteessa ei tarvitse ottaa yhteyttä:

 • Lintu nilkuttaa, mutta on terveen näköinen ja lähtee lentoon hätisteltäessä.
 • Linnunpoika on yksinäinen, mutta hyvävointinen.
 • Lokinpoikanen on maassa ja emo puolustaa poikastaan.
 • Pikkulinnulla ei ole toista jalkaa, mutta se lähtee lentoon hätisteltäessä.

Lisätietoja:

Helsingin kaupungin pelastuslaitos/ Eläinpelastusyksikkö

puh. 09-310 30151 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupungin pelastuslaitos/ Eläinpelastusyksikkö
puh. 09-310 30151

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupungin pelastuslaitos
PL 112
00099 Helsingin kaupunki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupungin pelastuslaitos

Avotulen teko on tarkoin säädeltyä Uutelassa ja muilla kaupungin ulkoilualueilla7.8.2020 16:08:25 EESTTiedote

Helsingin kaupungin alueella tulenteko on sallittua ainoastaan tulentekoon varatuilla paikoilla. Itä-Helsingissä Uutelan ulkoilualueella on kesän aikana poltettu nuotioita paikoilla, joilla se ei ole sallittua. Kaikenlainen tulenteko kyseisellä ulkoilualueella on kielletty, lukuun ottamatta opaskarttaan merkittyjä keittokatoksia, jotka sijaitsevat Nuottaniemessä ja Niemenapajalla. Myös alueella sijaitsevilla viljelypalstoilla on kaikenlainen avotulen teko kielletty.

Kaupungin ensimmäinen kärkiyksikkö käyttöön Ruosilankujan pelastusasemalla6.8.2020 09:57:39 EESTKutsu

Konalan Ruosilankujalla on otettu käyttöön Helsingin ensimmäinen oma kärkiyksikkö. Tämä uudenlainen pelastusyksikkö on kahden hengen pelastusyksikkö, joka mahdollistaa palveluverkon kasvattamisen pienemmillä henkilöresursseilla ja kevyemmällä asemarakentamisella. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita tutustumaan kärkiyksikköön tiistaina 11.8. kello 10-11 osoitteessa Ruosilankuja 3.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme