Jyväskylän yliopisto

Useita rahoituksia Jyväskylän yliopiston virustutkimukseen

Jaa

Laajaa kiinnostusta herättänyt BIOPROT-projekti sai Business Finlandilta miljoonarahoituksen. Hankkeen tavoitteena on kehittää aiempaa käyttäjäystävällisempiä ja ekologisempia suojaimia sekä parantaa suojavarusteiden tuotannon omavaraisuutta. Lisäksi Suomeen halutaan luoda kansainvälisesti kilpailukykyistä liiketoimintaa.

BIOPROT-projektissa kehitetään biopohjaisia ja antimikrobisia suojavarusteita

LUT-yliopiston johtama projekti Biopohjaisten ja antimikrobisten materiaalien kehittäminen ja käyttö suojavarusteissa (BIOPROT) on kolmen Co-creation-projektin yhteenliittymänä muodostettu uusi Co-innovation-projekti ja saanut kahden vuoden rahoituksen. Projektin tarkoituksena on kehittää uusia, kestävän kehityksen mukaisia ja turvallisia materiaaleja, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi infektioiden torjunnassa. Tutkimuksessa keskitytään etenkin hengityksensuojaimiin ja kirurgisiin suu-nenäsuojaimiin sekä teollisuuden käyttöön tarkoitettuihin uudelleenkäytettäviin suojaimiin.

Terveydenhuollossa päivittäin käytettävät suojavälineet, kuten kertakäyttöiset kirurgiset suu-nenäsuojaimet, leikkausliinat tai työvaatteet, on valmistettu pääasiassa synteettisistä, fossiiliperäisistä raaka-aineista Aasiassa.

”Suomesta löytyy tehokkaita, luonnosta peräisin olevia antiviraaleja, joita voidaan hyödyntää maskien ja pintojen funktionalisoinnissa. Tällaisia funktionaalisia biopohjaisia maskeja ei ole vielä tarjolla, joten meillä on tässä tilaisuus olla edelläkävijöitä”, antimikrobista työpakettia johtava professori Varpu Marjomäki taustoittaa.

BIOPROT-projektissa yhdistyy kolme innovatiivista teknologiaa: biopohjaiset materiaalit, luonnonpohjaiset antiviraaliset ratkaisut sekä digitaalisuus. Kilpailuetua muihin markkinoilla oleviin tuotteisiin verrattuna tavoitellaan materiaaleihin lisättävillä luonnonmukaisilla ja viruksia tappavilla komponenteilla. Tuotteita kehitetään tiiviissä yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Tutkimusten mukaan pitkäaikainen maskin käyttö voi aiheuttaa hiilidioksidin kertymistä elimistöön sekä muun muassa päänsärkyä tai kohonnutta hengitystiheyttä. Siksi turvallisuuteen kiinnitetään nyt erityistä huomiota.

Tavoitteena kehittää uusia tuotteita mahdollisimman nopeasti

BIOPROT-projektin tarkoituksena on luoda Suomeen kansainvälisesti kilpailukykyistä liiketoimintaa, parantaa huoltovarmuutta ja tehdä suojavarusteista entistä ekologisempia, tehokkaampia ja turvallisempia käyttää. Business Finland rahoittaa 5,2 miljoonan euron arvoisesta projektista 60 prosenttia. Mukana on 15 organisaatiota.

Business Finlandin johtava asiantuntija Raimo Pakkanen painottaa, että projekti tukee erinomaisesti talouden kasvua ja kestävää kehitystä Suomessa.

”BIOPROT toteutetaan tiiviissä yhteistyössä tutkimusorganisaatioiden ja yritysten kanssa. Odotamme, että projekti tuottaa tutkimustuloksia, joiden avulla yritykset pystyvät kehittämään innovatiivisia ja kestävän kehityksen mukaisia, biopohjaisiin raaka-aineisiin perustuvia tuotteita kansainvälisille markkinoille”, Pakkanen sanoo.

Rahoitusta saivat tutkimusorganisaatiot LUT-yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu, VTT, Jyväskylän yliopisto, Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopisto sekä yritykset Lifa-Air, Teknikum, Teknos ja Premix. Työpanoksellaan mukana ovat lisäksi Suominen Corporation, Berner, HUS, Mehiläinen ja Optitune.

Jane & Aatos Erkon rahoittamassa projektissa kehitetään turvallisia ja laajakirjoisia antiviraaleja

Jane & Aatos Erkon säätiön lähes puolen miljoonan euron rahoituksen turvin Varpu Marjomäen ryhmässä tehdään perustutkimusta jo löydettyjen lupaavien antiviraalisten molekyylien parissa. Tutkimus toteutetaan yhdessä Helsingin yliopiston professorin Sarah Butcherin kanssa. Tutkimuksessa selvitetään, mihin näiden molekyylien antiviraaliset mekanismit perustuvat. Tutkimuksessa käytetään erilaisia solu- ja molekyylibiologian keinoja ja Marjomäen ryhmässä viime aikoina kehitettyjä uusia menetelmiä.

Sarah Butcher on virus-rakennetutkimuksen huippuosaaja ja valtakunnallisen cryo-elektronimikroskopiapalvelun vetäjä Helsingin yliopistossa. Cryo-elektronimikroskopialla saadaan selville suoraan virukseen sitoutuvien molekyylien tarkat kiinnittymiskohdat atomien tarkkuudella. Tämä tieto auttaa ymmärtämään, miten molekyylit voivat vähentää virusten infektiokykyä. Tiedon avulla molekyylejä voidaan muokata vielä tehokkaammiksi.

Tutkimukseen osallistuu myös tärkeitä kansainvälisiä yhteistyökumppaneita mm. Pasteur-instituutista Pariisista ja Rooman Sapienza-yliopistosta. Rahoitus on vuosille 2023–2024.

Business Finlandin Co-creation-rahoitus valmistelee biopohjaisten antiviraalisten pinnoitteiden kehittelyä

Varpu Marjomäen tutkimusryhmä ja LUT-yliopiston professori Rama Layekin tutkimusryhmä sai Business Finlandin kuuden kuukauden Co-creation-rahoituksen. Rahoituksen turvin tutkimusryhmät kehittävät isomman Co-innovation-projektin, johon osallistuu useita yrityksiä. Tarkoituksena on kehittää biopohjaisia ja turvallisia antiviraalisia pinnoitteita korvaamaan luonnon kannalta haitallisia tuotteita.

Nämä juuri saadut rahoitukset täydentävät Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimusta Metsän antiviraalit, joka alkoi tämän vuoden syksyllä ja jatkuu seuraavat neljä vuotta. Projektissa tutkitaan yhdessä Luonnovarakeskuksen kanssa metsästä löytyvien antiviraalisten aineiden potentiaalia vähentää virusten infektiokykyä myös sidottuna erilaisiin pintoihin. Tutkimuksessa selvitetään näiden luonnon bioaktiivisten aineiden ominaisuuksia, niiden rakennetta ja antiviraalisten vaikutusten mekanistisia perusteita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varpu Marjomäki
Professori, bio- ja ympäristötieteiden laitos
varpu.s.marjomaki@jyu.fi
040 563 4422

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät vuoden Nobel-palkitut aiheet verkkolähetyksessä 7.12.1.12.2021 13:06:28 EET | Tiedote

Tieteen suurista saavutuksista kerrotaan ja keskustellaan jälleen Jyväskylän yliopiston Nobel-illassa tiistaina 7.12.2021. Tilaisuus on Jyväskylän kaupunginkirjastossa Minnansalissa kello 18-20, mukaan pääset ilmoittautumalla. Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä sekä yliopiston että tapahtuman yhteistyökumppanin Keskisuomalaisen verkkosivuilla. Tilaisuuden juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä, yleisö voi lähettää kysymyksiä jo ennakkoon. HUOM! Tapahtuma järjestetään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tapahtumia koskevien ohjeiden mukaisesti, tiedot mahdollisista rajoituksista voivat päivittyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme