ELY-keskukset

Utbildning och information om biologisk mångfald – NTM-centralernas bidrag för miljöfostran har delats ut för detta år

Dela
Nationella projektbidrag för miljöfostran och miljöupplysning från NTM-centralen i Mellersta Finland riktar sig i år särskilt till projekt som anknyter sig till den biologiska mångfalden. Tonvikt kommer också att läggas på lärande och deltagande utanför den så kallade formella utbildningen, såsom ungdomsarbete eller verksamhet som tillhandahålls av organisationer. Totalt 330 050 euro kommer att delas ut till 11 projekt.

Många av våra aktiviteter och metoder påverkar den biologiska mångfalden. Den kan och måste därför stödjas av en rad olika åtgärder.

De projekt som nu beviljas bidrag behandlar bland annat frågor som rör konsumtionssamhället, främjar barns och ungdomars deltagande i övervakningen av miljöns tillstånd, stöder utvecklingen av naturförhållanden för alla åldrar, ger råd om inrättande och underhåll av en mångfaldig trädgård, främjar människors rekreation i naturen och användningen av naturprodukter, organiserar platser för deltagande i restaureringsverksamhet och stöder utvecklingen av färdigheter för påverkande.

Totalt 2 miljoner euro ansöktes som bidrag till 72 projekt. Det fanns gott om bra förslag till projekt av nationell och regional betydelse. De bästa ansökningarna kännetecknades av planer som var framskridna, där man kommit överens om det nödvändiga samarbetet, utnyttjandet och underhållet av projektets resultat hade planerats väl, och själva idén ansågs vara imponerande och verksamheten viktig. Ett antal mycket bra projekt finansierades inte på grund av den begränsade budget som fanns tillgänglig. Projektspecifika beslut skickas till de sökande under juni månad.

Projektbidragen för miljöfostran och miljöupplysning är Miljöministeriets specialunderstöd som beror på omdöme. De kan sökas årligen under hösten, och bidrag beviljas om parlamentet anslår medel för ändamålet. I år ökade anslaget med cirka 30 000 euro från föregående års nivå. NTM-centralen i Mellersta Finland handlägger ansökningar från hela Finland som en del av sitt nationella specialiseringsuppdrag.

Nyckelord

Kontakter

Mer information:


Expert inom miljöfostran Tanja Tuulinen, tanja.tuulinen@ely-keskus.fi

Länkar

Om

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Följ ELY-keskukset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset

Nya undantagslov har beviljats för att fördriva vitkindade gäss från åkrar17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har föregående vecka beviljat 15 undantagslov för att fördriva vitkindade gäss från åkrar i syfte att förhindra allvarliga skador på gröda. Undantagsloven omfattar 54 gårdar, vilka befinner sig främst i Norra Karelen. Enligt undantagsloven får vitkindande gäss får fördrivas med oskadliggörande metoder. Under vårflytten är det förbjudet att använda högljudda fördrivningsmetoder så som smällpatroner för att trygga häckningsfreden.

Valkoposkihanhien pelloilta karkottamiseen on myönnetty uusia poikkeuslupia17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on viime viikolla myöntänyt 15 poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen pelloilta vakavien viljelyvahinkojen estämiseksi. Luvat koskevat 54 tilaa, jotka sijaitsevat pääosin Pohjois-Karjalassa. Poikkeusluvilla valkoposkihanhia saa karkottaa niitä vahingoittamattomilla menetelmillä. Kevätmuuttokaudella kovaäänisten karkotuskeinojen kuten paukkupatruunoiden käyttö on kielletty lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Genomförandet av Skärgårdshavsprogrammet påskyndas i pilotområden16.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Avrinningsområdena till Aura å och Pemar å samt Kimitoön med omgivande havsområden har valts som pilotområden för Skärgårdshavsprogrammet. Syftet med Skärgårdshavsprogrammet är att minska näringsbelastningen på Skärgårdshavet och få bort jordbruket i Skärgårdshavets avrinningsområde från listan över de värsta belastningskällorna för Östersjön, som upprätthålls av kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye