Suomen ympäristökeskus

Utön vesillä tutkitaan riskihylkyä

Jaa

Merentutkimusalus Aranda on tällä viikolla Utön kaakkoispuolella. Käynnissä on vuonna 1978 uponneen hinaaja Simsonin ennakkotutkimus mahdollista öljynpoisto-operaatiota varten.

Tutkimuslaitteistoa lasketaan mereen Arandan kannelta. Kuva: Suomen ympäristökeskus.
Tutkimuslaitteistoa lasketaan mereen Arandan kannelta. Kuva: Suomen ympäristökeskus.

Suomen ympäristökeskus tutkii viikolla 35 Utön kaakkoispuolella, Saaristomeren kansallispuiston tuntumassa sijaitsevaa mahdollista riskihylkyä.

Kyseessä on vuonna 1915 rakennettu Simson-niminen hinaaja, joka oli käytössä vielä 1970-luvulla. Alus peruskorjattiin vuonna 1971, ja se upposi vuonna 1978. Hylyssä arvioidaan olevan kevyttä polttoöljyä 25 000 litraa.

Hylky mallinnetaan jatkotoimenpiteitä varten

Tutkimuksen tarkoitus on 3D-mallintaa hylky jatkotoimenpiteitä varten ja selvittää, miten hylky voitaisiin tyhjentää öljystä.

Hinaaja Simson makaa noin 60 metrin syvyydessä osittain pohjamutaan uponneena. Työskentely tässä syvyydessä asettaa omat haasteensa. Mallintaminen tehdään tutkimusalus Arandan hydroakustisilla laitteilla sekä ROV sukellusrobotilla kuvaamalla.

Hylky sijaitsee lähellä luonnonsuojelualuetta. Mikäli se alkaisi vuotaa öljyä, keskimääräisten tuulien vallitessa öljy ajautuisi kohti Suomen rannikkoa ja Saaristomeren kansallispuistoa.

Jos tyhjennysoperaatioon päädytään, se on tarkoitus kilpailuttaa ja tehdä vuoden 2023 aikana.

Suomen aluevesillä on parikymmentä riskihylkyä

Hinaaja Simsonin tutkimukset ovat osa ympäristöministeriön käynnistämää vesiensuojelun tehostamisohjelmaa 2019–2023. Hylkyjen saneerausmahdollisuuksia selvittävässä ja saneerauksia toteuttavassa hankkeessa on tähän mennessä saneerattu neljä hylkyä: ruoppaaja Veli Hangon edustalla, kuivalastialukset Hanna-Marjut ja Fortuna Kihdin selällä sekä Moottorialus Beatris Iniön selällä. Hankkeen vastuuorganisaatio on SYKE, ja sen toteuttamiseen osallistuvat Merivoimat ja Rajavartiolaitos. Ympäristövahinkojen torjunnasta avomeriolosuhteissa vastaavana viranomaisena Rajavartiolaitos pitää näitä ennaltaehkäiseviä toimia tärkeinä meriympäristömme suojelemiseksi.

Suomen aluevesillä arvioidaan olevan alun toista tuhatta hylkyä. Suuressa osassa niistä voi olla jäljellä merkittäviä määriä öljyä tai muita ympäristölle vaarallisia aineita. Korkean riskin hylkyjä, jotka ovat ruostumassa puhki tai sijaitsevat lähellä tärkeitä tai herkkiä luontokohteita, on parisen kymmentä.

Vesiensuojelun tehostamisohjelma 2019–2023 on merkittävä panostus vesien suojeluun: tavoitteena on Itämeren ja sisävesien hyvä tila. Ohjelman toimilla vähennetään maa- ja metsätalouden ravinnekuormitusta vesiin, puhdistetaan hylkyjä öljystä, kunnostetaan vesistöjä sekä vähennetään haitallisia aineita kaupunkien jätevesistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Tommi Kontto, Suomen ympäristökeskus SYKE, s-posti: etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. 0295 252 278

Viestintäasiantuntija Eija Järvinen, SYKE, s-posti: etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. 0295 251 242

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Tutkimuslaitteistoa lasketaan mereen Arandan kannelta. Kuva: Suomen ympäristökeskus.
Tutkimuslaitteistoa lasketaan mereen Arandan kannelta. Kuva: Suomen ympäristökeskus.
Lataa
Hinaaja Simsonin hylky makaa noin 60 metrin syvyydessä osittain pohjamutaan uponneena.
Kuva: Suomen ympäristökeskus
Hinaaja Simsonin hylky makaa noin 60 metrin syvyydessä osittain pohjamutaan uponneena. Kuva: Suomen ympäristökeskus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen ympäristökeskus
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (SYKE) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. SYKE on tutkimuslaitos, jossa työskentelee 650 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Ruovikon niitto on vain laastari - uusi käsikirja antaa ohjeita, miten vesistöjä kannattaa kunnostaa Natura-alueilla30.9.2022 08:37:00 EEST | Tiedote

Suomen ympäristökeskuksen ja Metsähallituksen uusi käsikirja tarjoaa toimintamallin siitä, miten vesistöjä kannattaa kunnostaa Natura-alueilla, eli millaisilla ratkaisuilla rehevöitymistä voi estää ja mitä luontoarvoja pitää samalla huomioida. Toimintamallin ja sen ohjeiden tavoitteena on tukea kustannustehokasta suojelutyötä esimerkiksi ELY-keskuksissa, järjestöissä, konsulttitoimistoissa, kunnissa ja alueellisissa vesiensuojeluyhdistyksissä.

Marja Salo ja Laura Salmivaara Ratkaisuja-blogissaan: Ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää kulutuksen nopeaa muutosta.27.9.2022 12:58:20 EEST | Blogi

Arjen sujuvuutta ja energian ja tavaroiden saatavuutta ovat viime aikoina heilauttaneet nykysukupolville ennennäkemättömät kriisit: koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota. Ilmasto- ja luontokriisit eivät kuitenkaan ole hävinneet minnekään, ja toimistamme riippuu, saadaanko kriisien aiheuttamat murrokset valjastettua vauhdittamaan muutosta kohti kestävämpää kulutusta ja hiilineutraaliutta, kirjoittavat Marja Salo ja Laura Salmivaara Ratkaisuja-blogissaan.

Palveluja kiertotaloustyöhön – Kiertotalous-Suomi aloittaa toimintansa27.9.2022 08:05:04 EEST | Tiedote

Kiertotalous-Suomi (KiSu) on kiertotalouden osaamisverkosto, jonka tavoitteena on tukea kuntien, yritysten, elinkeinoelämän ja kiertotalouden ekosysteemien työtä hiilineutraalin kiertotalousyhteiskunnan rakentamisessa. Kiertotalous-Suomea on kehitetty yhdessä sidosryhmien kanssa keväästä 2022 asti. Lanseeraustilaisuudessa 27.9. esiteltiin kiertotalouden tilannekatsaus, verkkopalvelu ja osaamisverkoston tarjoamat palveluaihiot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme