Jyväskylän yliopisto

Utopiat näyttävät, että parempi tulevaisuus on mahdollinen

Jaa

Seminaari 3.-4.12.2019, Jyväskylän yliopisto, Seminaarinmäki, päärakennus ja Lyhty Millainen olisi parempi maailma? Voiko ihmisiä kasvattaa utopiaan tai tuoko teknologinen kehitys vapahduksen? Vai olisiko parempi nauraa valta kumoon ja raivata tilaa täysin uudelle ajattelun muodoille? Mitä utopia oikein tarkoittaa?

Utopia metodina: Yhteiskunnallisen muutoksen mahdollisuuksien artikulaatioita -tutkimushanke järjestää 3.-4.12.2019 hankkeen päätösseminaarin, jossa pureudutaan yllä mainittuihin ja moniin muihin kysymyksiin.

Huumori utopiana –paneelikeskustelussa tiistaina 3.12. pohditaan, voiko nauru säestää vallankumousta. Panelisteina syvällisen hersyviä ajatuksiaan esittelevät Tankki täyteen -sarjan käsikirjoittaja Jussi Tuominen, Yle Leaksin ja Itsevaltiaat -ohjelmien käsikirjoittaja Kaisa Pylkkänen sekä tutkijuuden ja stand up -komiikan yhdistävä Marianna Keisalo. Keskustelua johtaa Jarno Hietalahti.

Hankkeen tavoitteena on ollut muotoilla uudenlainen yhteiskuntatieteellisesti orientoitunut käsitys utopiasta menetelmänä ja metodina yhteiskunnan ymmärtämiseen. Utopiat ovat demokratian ja mielikuvituksen tilojen laajentamisen välttämättömiä edellytyksiä. Koneen säätiön rahoittama (2017–2019) tutkimushanke on tutkinut utopian käsitettä, historiaa sekä nykyisiä muotoja.

- Utopiat eivät kuulu ainoastaan historiaan, vaan niillä on edelleen keskeinen merkitys poliittisen mielikuvituksen laajentamiseen. Utopiat voivat näyttää, että parempi tulevaisuus on mahdollinen, sen edellytykset ovat jo olemassa, kertoo hanketta johtanut yliopistonlehtori Olli-Pekka Moisio Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksesta.

Seminaarissa keskustellaan siitä, mikä on utopioiden merkitys nyky-yhteiskunnassa ja millaisten aihealueiden kautta utopioita voi jäsentää yhteiskunnallisen muutoksen metodeina.

Seminaarissa ei pidetä perinteisiä akateemisia esitelmiä vaan pyritään saamaan aikaan elävää keskustelua paneelien ja työpajan muodossa, joissa eri tieteenalojen ja taiteenpiirien ihmisten näkemykset saatetaan hedelmälliseen vuorovaikutukseen. Seminaariin osallistuva yleisökin haastetaan osallistumaan yhteisen ymmärryksen tuottamiseen.

Seminaari on kaikille avoin, lämpimästi tervetuloa.

Lisätietoja:

Olli-Pekka Moisio, puh. 040 805 4171, olli-pekka.moisio@jyu.fi

https://utopiametodina.wordpress.com/

 

OHJELMA

TIISTAI 3.12. Päärakennus, sali C4
12:00 Avaus. Olli-Pekka Moisio
12:15 Interventioita.
Teppo Eskelinen, Mikko Jakonen, Miikka Pyykkönen ja Sanna Ryynänen
13:15 Kahvitauko
14:00 - 15:45 Moniulotteinen utopia - utopia, utooppisuus ja yhteiskunnallinen kuvittelukyky
Työryhmässä analysoidaan utopian ja utooppisuuden käsitteitä suhteessa yhteiskunnalliseen kuvittelukykyyn niin filosofian kuin kirjallisuustieteen kuin aluetieteenkin näkökulmasta. Paneelissa aiheesta keskustelevat Heidi Elmgren, Mikko Karhu, Maria Laakso ja Keijo Lakkala.
16:00 - 17:45 Huumori utopiana
Utopioita on usein pidetty naurettavana haihatteluna ja huvittavana unelmointina, mutta asetelman voi kääntää myös toisin: voisiko huumori edistää toisenlaista, parempaa maailmaa? Humoristin mielikuvitus on hersyvä, kun huumorissa asiat käännetään ylösalaisin ja vallitsevat arvot kyseenalaistetaan. Vaan voiko nauru säestää vallankumousta?
Panelisteina syvällisen hersyviä ajatuksiaan esittelevät Tankki täyteen -sarjan käsikirjoittaja Jussi Tuominen, Yle Leaksin ja Itsevaltiaat -ohjelmien käsikirjoittaja Kaisa Pylkkänen sekä tutkijuuden ja stand up -komiikan yhdistävä Marianna Keisalo. Keskustelua johtaa Jarno Hietalahti.
19:00 Myrskylinnun matkassa (Ravintola Sohwi)
Luokkayhteiskuntien historian yllä liitelevät kommunistit tiputtelevat pommeja myrskylinnun siiviltä! Utopia vieraantuneen kauppatavaraelämän ristiriidat ylittäneestä ihmiskunnasta latautuu kommunistiseksi liikkeeksi historiallisten olosuhteiden avaamista mahdollisuuksista ja välttämättömyyksistä.
Tilaisuudessa piirretään kuvaa kommunismin utopiasta ja haastetaan osallistujia pohtimaan utopian suhdetta historiallisiin välttämättömyyksiin ja mahdollisuuksiin.

KESKIVIIKKO 4.12. Lyhty (Lozzi-rakennuksen pääty)
10:15 - 12:00 III Utopiat ja post-kapitalismi
Utopiat ovat kiinnittyneet historiallisesti teknologioihin, joiden tavoitteena on ollut vähentää työtä ja lisätä vapaa-aikaa. Myös nykyisin taloudellis-teknologisiin murroksiin liitetään paljon utooppisia lupauksia. Mutta kenen poliittisia tavoitteita utopia täysin automatisoidusta yhteiskunnasta todella edustaa? Paneelissa aiheesta keskustelevat Miika Kabata, Hanna Kuusela, Aleksi Lohtaja, Mika Pekkola ja Pontus Purokuru
12:00 - 13:00 Lounas (omakustanteinen)
13:00 - 14.30 Teatteri utopioiden herättelijänä. Sanna Ryynänen ja Joel Teixeira Neves Teatteri utopioiden herättelijänä -työpaja kutsuu pohtimaan teatterin roolia ja merkityksiä mielikuvituksen avaajana ja utopioiden laboratoriona. Työpaja aloitetaan tutkija ja yliopistonlehtori Sanna Ryynäsen lyhyellä teoreettisella johdatuksella aiheeseen, minkä jälkeen ohjaaja Joel Neves kutsuu kehollisen tiedon äärelle yksinkertaisin harjoittein, jotka eivät vaadi erityistaitoja tai aikaisempaa kokemusta.
14:45 - 16:15 Utopia ja kasvatus. Sari Hietamäki ja Jesper Kristiansson
Työpajassa tutkimme tasa-arvoa ja demokratiaa yhdessä roolipeliä pelaten. Työskentely tapahtuu ryhmissä, eikä osallistuminen vaadi ennakkotietoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uhanalaisen jokihelmisimpukan poikasten palautusta kotijokiin kokeillaan Mustionjoella ja Ähtävänjoella6.7.2020 08:30:00 EESTTutkimus

Jyväskylän yliopisto on mukana harvinaisessa kokeilussa, jossa uhanalaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja palautetaan alkuperäisiin kotivesiinsä. Mustionjoen ja Ähtävänjoen jokihelmisimpukat ovat saaneet jälkeläisiä laitoskasvatuksessa Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasemalla ja poikasten palautus luontoon on nyt alkanut. Kokeilussa pienet simpukanalut on palautettu alkukesästä suojaavissa reikälevyissä Mustionjoen ja Ähtävänjoen jokivesiin. Toiminta on osa Metsähallituksen koordinoimaa suurta sisävesien suojeluprojektia Freshabit LIFE IP – hanketta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme