Jyväskylän yliopisto

Utopiat näyttävät, että parempi tulevaisuus on mahdollinen

Jaa

Seminaari 3.-4.12.2019, Jyväskylän yliopisto, Seminaarinmäki, päärakennus ja Lyhty Millainen olisi parempi maailma? Voiko ihmisiä kasvattaa utopiaan tai tuoko teknologinen kehitys vapahduksen? Vai olisiko parempi nauraa valta kumoon ja raivata tilaa täysin uudelle ajattelun muodoille? Mitä utopia oikein tarkoittaa?

Utopia metodina: Yhteiskunnallisen muutoksen mahdollisuuksien artikulaatioita -tutkimushanke järjestää 3.-4.12.2019 hankkeen päätösseminaarin, jossa pureudutaan yllä mainittuihin ja moniin muihin kysymyksiin.

Huumori utopiana –paneelikeskustelussa tiistaina 3.12. pohditaan, voiko nauru säestää vallankumousta. Panelisteina syvällisen hersyviä ajatuksiaan esittelevät Tankki täyteen -sarjan käsikirjoittaja Jussi Tuominen, Yle Leaksin ja Itsevaltiaat -ohjelmien käsikirjoittaja Kaisa Pylkkänen sekä tutkijuuden ja stand up -komiikan yhdistävä Marianna Keisalo. Keskustelua johtaa Jarno Hietalahti.

Hankkeen tavoitteena on ollut muotoilla uudenlainen yhteiskuntatieteellisesti orientoitunut käsitys utopiasta menetelmänä ja metodina yhteiskunnan ymmärtämiseen. Utopiat ovat demokratian ja mielikuvituksen tilojen laajentamisen välttämättömiä edellytyksiä. Koneen säätiön rahoittama (2017–2019) tutkimushanke on tutkinut utopian käsitettä, historiaa sekä nykyisiä muotoja.

- Utopiat eivät kuulu ainoastaan historiaan, vaan niillä on edelleen keskeinen merkitys poliittisen mielikuvituksen laajentamiseen. Utopiat voivat näyttää, että parempi tulevaisuus on mahdollinen, sen edellytykset ovat jo olemassa, kertoo hanketta johtanut yliopistonlehtori Olli-Pekka Moisio Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksesta.

Seminaarissa keskustellaan siitä, mikä on utopioiden merkitys nyky-yhteiskunnassa ja millaisten aihealueiden kautta utopioita voi jäsentää yhteiskunnallisen muutoksen metodeina.

Seminaarissa ei pidetä perinteisiä akateemisia esitelmiä vaan pyritään saamaan aikaan elävää keskustelua paneelien ja työpajan muodossa, joissa eri tieteenalojen ja taiteenpiirien ihmisten näkemykset saatetaan hedelmälliseen vuorovaikutukseen. Seminaariin osallistuva yleisökin haastetaan osallistumaan yhteisen ymmärryksen tuottamiseen.

Seminaari on kaikille avoin, lämpimästi tervetuloa.

Lisätietoja:

Olli-Pekka Moisio, puh. 040 805 4171, olli-pekka.moisio@jyu.fi

https://utopiametodina.wordpress.com/

 

OHJELMA

TIISTAI 3.12. Päärakennus, sali C4
12:00 Avaus. Olli-Pekka Moisio
12:15 Interventioita.
Teppo Eskelinen, Mikko Jakonen, Miikka Pyykkönen ja Sanna Ryynänen
13:15 Kahvitauko
14:00 - 15:45 Moniulotteinen utopia - utopia, utooppisuus ja yhteiskunnallinen kuvittelukyky
Työryhmässä analysoidaan utopian ja utooppisuuden käsitteitä suhteessa yhteiskunnalliseen kuvittelukykyyn niin filosofian kuin kirjallisuustieteen kuin aluetieteenkin näkökulmasta. Paneelissa aiheesta keskustelevat Heidi Elmgren, Mikko Karhu, Maria Laakso ja Keijo Lakkala.
16:00 - 17:45 Huumori utopiana
Utopioita on usein pidetty naurettavana haihatteluna ja huvittavana unelmointina, mutta asetelman voi kääntää myös toisin: voisiko huumori edistää toisenlaista, parempaa maailmaa? Humoristin mielikuvitus on hersyvä, kun huumorissa asiat käännetään ylösalaisin ja vallitsevat arvot kyseenalaistetaan. Vaan voiko nauru säestää vallankumousta?
Panelisteina syvällisen hersyviä ajatuksiaan esittelevät Tankki täyteen -sarjan käsikirjoittaja Jussi Tuominen, Yle Leaksin ja Itsevaltiaat -ohjelmien käsikirjoittaja Kaisa Pylkkänen sekä tutkijuuden ja stand up -komiikan yhdistävä Marianna Keisalo. Keskustelua johtaa Jarno Hietalahti.
19:00 Myrskylinnun matkassa (Ravintola Sohwi)
Luokkayhteiskuntien historian yllä liitelevät kommunistit tiputtelevat pommeja myrskylinnun siiviltä! Utopia vieraantuneen kauppatavaraelämän ristiriidat ylittäneestä ihmiskunnasta latautuu kommunistiseksi liikkeeksi historiallisten olosuhteiden avaamista mahdollisuuksista ja välttämättömyyksistä.
Tilaisuudessa piirretään kuvaa kommunismin utopiasta ja haastetaan osallistujia pohtimaan utopian suhdetta historiallisiin välttämättömyyksiin ja mahdollisuuksiin.

KESKIVIIKKO 4.12. Lyhty (Lozzi-rakennuksen pääty)
10:15 - 12:00 III Utopiat ja post-kapitalismi
Utopiat ovat kiinnittyneet historiallisesti teknologioihin, joiden tavoitteena on ollut vähentää työtä ja lisätä vapaa-aikaa. Myös nykyisin taloudellis-teknologisiin murroksiin liitetään paljon utooppisia lupauksia. Mutta kenen poliittisia tavoitteita utopia täysin automatisoidusta yhteiskunnasta todella edustaa? Paneelissa aiheesta keskustelevat Miika Kabata, Hanna Kuusela, Aleksi Lohtaja, Mika Pekkola ja Pontus Purokuru
12:00 - 13:00 Lounas (omakustanteinen)
13:00 - 14.30 Teatteri utopioiden herättelijänä. Sanna Ryynänen ja Joel Teixeira Neves Teatteri utopioiden herättelijänä -työpaja kutsuu pohtimaan teatterin roolia ja merkityksiä mielikuvituksen avaajana ja utopioiden laboratoriona. Työpaja aloitetaan tutkija ja yliopistonlehtori Sanna Ryynäsen lyhyellä teoreettisella johdatuksella aiheeseen, minkä jälkeen ohjaaja Joel Neves kutsuu kehollisen tiedon äärelle yksinkertaisin harjoittein, jotka eivät vaadi erityistaitoja tai aikaisempaa kokemusta.
14:45 - 16:15 Utopia ja kasvatus. Sari Hietamäki ja Jesper Kristiansson
Työpajassa tutkimme tasa-arvoa ja demokratiaa yhdessä roolipeliä pelaten. Työskentely tapahtuu ryhmissä, eikä osallistuminen vaadi ennakkotietoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat taustoittavat vuoden nobelistien saavutukset yleisöluennolla5.12.2019 08:00:00 EETTutkimus

Samaan aikaan kun Tukholmassa vietetään Nobel-illallisia tiistaina 10. joulukuuta, pääsemme Jyväskylässä Nobel-kattauksen äärelle! Jyväskylän yliopisto järjestää tiedeillan, jossa Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät fysiikan, kemian, lääketieteen ja taloustieteen vuoden 2019 Nobel-palkitut ja heidän läpimurtoihin johtaneet aiheensa. Kaikille avoin yleisöluento on tiistaina 10.12. klo 18-19.30 Jyväskylän kaupunginkirjaston Unonsalissa (Vapaudenkatu 39-41).

Tut­ki­mus osoit­ti ensi ker­ran me­ka­nis­min, jol­la isän­tä­so­lun omat kal­paii­ni-ent­syy­mit edis­tä­vät en­te­ro­vi­rusin­fek­tio­ta3.12.2019 10:10:26 EETTutkimus

Pitkään on arveltu, että jotkut solun omat proteaasit (valkuaisaineita pilkkovat entsyymit) osallistuisivat virusinfektion edistämiseen enterovirusten infektoimissa soluissa. Tähän mennessä on ollut epäselvää, mitä nämä proteaasit ovat. Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin ensi kertaa, että viruksen sisältämien proteaasien lisäksi isäntäsolun omat kalpaiini-entsyymit pystyvät pilkkomaan viruksen polyproteiinia ja siten tuottamaan viruspartikkelien kasauksessa tarvittavia kapsidiproteiineja. Tuloksia voidaan hyödyntää antiviraalihoitojen kehittämisessä. Tutkimus julkaistiin Viruses-tiedejulkaisussa marraskuussa 2019.

Väitös 11.12.2019: Historia ja yritysten yhteiskuntavastuu3.12.2019 08:00:00 EETTutkimus

Tutkimuksen kapea-alaistuminen voi rajoittaa sen tulosten käytettävyyttä etenkin monitahoisten yhteiskunnallisten kysymysten yhteydessä. Vastaavasti rahoittajat ja tutkijat suosivat yhä enemmän poikkitieteellisiä tutkimushankkeita. Tutkimus osoittaa, että vaikka poikkitieteellisyyden tarjoamat mahdollisuudet kuulostavat lupaavilta, voivat niiden pohjalta asetetut tavoitteet olla erittäin hankalia toteuttaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme