Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesminister Haavisto besöker Stockholm

Dela
Utrikesminister Pekka Haavisto reser den 11–13 maj till Stockholm för att delta i seminariet Road to Vilnius, i ett informellt möte mellan EU-ländernas utrikesministrar, det så kallade Gymnichmötet, och i EU:s indopacifiska forum. Minister Haavisto har också flera bilaterala möten under resan.

Utrikesminister Haavisto är en av huvudtalarna vid seminariet Road to Vilnius som Atlantic Council, Tyskland, Litauen och Portugal ordnar den 11 maj. Seminariet behandlar den euroatlantiska säkerheten och Finlands och Sveriges Natomedlemskap. Sveriges utrikesminister Tobias Billström och Litauens utrikesminister Gabrelius Landsbergis deltar också i seminariet.

Minister Haavisto träffar EU-ländernas utrikesministrar i det informella Gymnichmötet den 12 maj. Samtalsämnet är relationerna mellan EU och Kina. De fortsätter också diskussionen om Rysslands militära aggression mot Ukraina. Ministrarna träffar Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i samband med Gymnichmötet.

Minister Haavisto är också med i EU:s indopacifiska forum den 13 maj som är en fortsättning på ministerforumet i Paris i februari 2022. Målet är att främja EU:s och den indopacifiska regionens gemensamma framtidsbild, fördjupa samarbetet och införa EU:s indopacifiska strategi. I forumet deltar representanter på ministernivå från länderna i den indopacifiska regionen, ordförandeländerna för G7, G20 och ASEAN och från regionala organisationer. Även Sveriges kung Karl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria deltar i öppningssessionen.

Minister Haavisto har ett enskilt möte med Sveriges utrikesminister Billström den 11 maj. Han har också möten med andra utrikesministrar, svenska akademiker och experter.

Mer information:

Laila Clyne, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 492, laila.clyne@formin.fi

Lauri Hirvonen, Europakorrespondent, +358 295 350 063, lauri.hirvonen@formin.fi

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum