Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesminister Haavisto reser till Washington och New York

Dela

Utrikesminister Pekka Haavisto besöker Förenta staterna den 7–9 december.

Utrikesminister Pekka Haavisto besöker Washington den 7–8 december för att träffa Förenta staternas utrikesminister Antony Blinken. Ministrarna ska diskutera bland annat framstegen i Finlands Natomedlemskapsprocess och Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Förutom att minister Haavisto har ett enskilt möte med utrikesminister Blinken, kommer han också att träffa Blinken tillsammans med Sveriges utrikesminister Tobias Billström.

”Det är viktigt att vi regelbundet diskuterar med Förenta staterna om Europas säkerhet. Vi har åtagit oss att stötta Ukraina i samarbete med EU och våra partnerländer. Vi uppskattar Förenta staternas stöd för Finlands Natomedlemskap”, säger utrikesminister Haavisto.

I Washington kommer utrikesminister Haavisto att också träffa representanter för Förenta staternas regering och kongress och diskutera aktuella utrikes- och säkerhetspolitiska frågor med forskare. På säkerhetsforumet i Aspen (Aspen Security Forum) deltar minister Haavisto i en paneldiskussion om Europas säkerhet. Säkerhetsforumet som ordnas två gånger om året samlar representanter för regeringar och företagsliv samt forskare och journalister för att diskutera aktuella utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.

Den 9 december fortsätter minister Haavistos resa till New York, där han träffar FN:s generalsekreterare António Guterres och ledande personer vid FN med ansvar för fredsbyggande och humanitära frågor. På mötesagendan står bland annat de globala konsekvenserna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Även aktuella regionala frågor, till exempel läget i Mellanöstern, kring Persiska viken och på Afrikas horn, kommer att tas upp till diskussion.

Ytterligare information

Laila Clyne, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 492

Hanna-Leena Korteniemi, enhetschef, enheten för Nordamerika, tfn + 358 295 350 662

Anna Salovaara, enhetschef, enheten för FN och allmänna globala ärenden, tfn +358 295 350 018

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum