Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministeriet har beviljat undantag för en rysk gödsellast som stoppats i Kotka hamn

Dela
Den 9 mars beslagtog Utsökningsverket med interimistiska åtgärder en gödsellast som lastats på ett fartyg i Kotka hamn, eftersom det misstänktes att gödsellasten kontrolleras av en person som blivit utsatt för sanktioner. En utredning som genomfördes som myndighetssamarbete bekräftade kopplingen mellan gödsellasten och personen som blivit utsatt för sanktioner.

EU:s sanktioner förhindrar inte importen av gödsel från Ryssland till Europeiska unionen eller transporten av gödsel från Ryssland genom Europeiska unionen. Med andra ord finns det inga begränsningar för import eller transitering av gödsel (bortsett från import av pottaska). I enlighet med EU:s sanktioner mot personer och företag skall dock penningmedel och ekonomiska resurser som ägs eller kontrolleras av personer och företag som blivit utsatta för sanktioner frysas. Om det är fråga om gödsel, kan frysningen upphävas genom undantag och därigenom kan transitering genom unionen tillåtas. Undantag kan beviljas ifall gödseln exporteras till tredjeländer för att ta itu med livsmedelsotryggheten. Baserat på detta kan även transporten av den gödsel som stoppats i Kotka hamn fortsätta genom undantag.

Utrikesministeriet anser att det är viktigt att exporten av gödsel särskilt till utvecklingsländer är så fri som möjligt för att trygga den globala livsmedelsförsörjningen. Export i denna avsikt av gödsel som ägs av personer som finns på sanktionslistan tillåts snabbt och smidigt genom undantag.

Köparen av gödsellasten lämnade en ansökan om undantag till utrikesministeriet den 19 mars. Ministeriet beviljade undantag den 22 mars. Förutsättningen för undantaget är att gödseln transporteras till ett tredje land för att trygga livsmedelssäkerheten. Ministeriets undantag har kopplats till villkor för att säkerställa att så sker.

Då ansökan behandlades vid utrikesministeriet konsulterade ministeriet Europeiska kommissionen i enlighet med EU:s sanktionsbestämmelser.

Utrikesministeriets bedömning är att fartyget med gödsellasten kan lämna Kotka hamn under de närmaste dagarna och senast om en vecka. När avresan sker beror på hur snabbt köparen av gödseln genomför de åtgärder som krävs.

Mer information:

Pia Sarivaara, teamledare för sanktionsteamet, enheten för folkrätt, utrikesministeriets rättstjänst, tfn 0295 350 660, pia.sarivaara@formin.fi

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministrarna Haavisto och Blinken undertecknade ett uttalande om samarbete inom 6G2.6.2023 11:51:19 EEST | Tiedote

Utrikesminister Pekka Haavisto och Förenta staternas utrikesminister Antony Blinken undertecknade ett uttalande om samarbete inom 6G mellan Finland och Förenta staterna i Helsingfors den 2 juni. Uttalandet uttrycker en gemensam vilja att intensifiera samarbetet på de centrala forsknings- och utvecklingsområdena inom 6G och att öka interaktionen mellan finländska och amerikanska aktörer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum