Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministeriet presenterar utvecklingssamarbetets resultat på festivalen Världen i byn

Dela
Utrikesministeriet deltar som huvudsamarbetspartner i festivalen Världen i byn i Södervik i Helsingfors den 27–28 maj. Årets tema för festivalen är Förändringskraft.
Helena Gualinga
Helena Gualinga

​En av festivalens keynote-talare är klimataktivisten Helena Gualinga som utrikesministeriet bjudit in till festivalen. Gualinga har tillbringat sin uppväxttid i både Finland och Ecuador, men har mer sällan uppträtt i Finland. Gualinga som är 21 år gammal har växt upp i Finland och i Kichwa Sarayaku-samhället i Ecuadors regnskog. Gualinga har uppträtt vid flera internationella klimatmöten, till exempel i Världsekonomiskt forum i Davos och FN:s klimatmöte i New York. I sitt tal berättar Helena Gualinga hur urfolkens traditionella bostadsområden riskerar att försvinna på grund av klimatförändringar och hur samhällena kämpar mot olje- och gruvbolag.

”Det är viktigt för mig att vara med i kampen mot klimatförändringar. Jag tror på förändringen och att mänskligheten inte är avskild från naturen”, säger Gualinga.

Gualinga uppträder på Talarscenen lördagen den 27 maj kl. 14.15-14.45. Talet hålls på engelska.

Utrikesministeriet står bakom Ukraina

Finlands stöd till Ukraina syns starkt på festivalen. På söndagen uppträder det ukrainsk-kanadensiska bandet Balaklava Blues som utrikesministeriet tillsammans med Fingo bjudit in till festivalen. Balaklava Blues som tar ställning mot kriget i sitt hemland Ukraina kombinerar många musikgenrer, till exempel elektronisk dansmusik och ukrainsk folkmusik. Bandets första uppträdande 2015 fick Amnesty Internationals yttrandefrihetspris.

”Balaklava Blues spelar musik som motsätter sig det våld som mitt hemland är utsatt för. Vi vill förändra det system som rättfärdigar fysiskt och psykologiskt förtryck och ifrågasätta hur och varför det fortfarande berättar vilka vi är och vad vi kan bli”, säger Mark Marczyk, bandets grundare.

Bandet uppträder på Musikscenen söndagen den 28 maj kl. 15.30-16.30. Klockan 17.15 skriver bandet autografer på utrikesministeriets tält som omvandlats till en regnskog och kl. 18.10-18.30 ska bandmedlemmarna intervjuas på Talarscenen.   

Den ukrainska barnkören Jasni uppträder också framför festivalens fotograferingsvägg med Ukrainatema söndagen den 28 maj kl. 16.45.

Utrikesministeriets tält i närheten av den västra ingången har öppet hela veckoslutet. Besökarna får uppleva regnskogsstämning och lära sig mera om Finlands utvecklingssamarbete genom att delta i en lekfull frågesport. Mellan alla som svarar lottar vi ut två museikort.

Pressträff

Fredagen den 26 maj kl. 12 ordnar utrikesministeriet en pressträff för medierepresentanter på Tiivistämö i Södervik. Då har medierna en möjlighet att intervjua Helena Gualinga.

Ytterligare information och förfrågningar om intervjuer 

  • Anna Palmén, informatör, tfn +358 50 566 3350
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@gov.fi

Nyckelord

Bilder

Helena Gualinga
Helena Gualinga
Ladda ned bild

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum