Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Utställningen Katumus, ett samarbete mellan fotokonstnären Johanna Kare och Brottspåföljdsmyndigheten, uppvisar kvinnliga intagnas många ansikten

Dela

Brottspåföljdsmyndigheten håller fotoutställningen Katumus i samarbete med fotokonstnären Johanna Kare i september 2022 på Sanomatalo. Utställningen handlar om kvinnor i fängelse som ångrar de brott de begått och hoppas kunna återgå till ett normalt liv.

Bild: Johanna Kare
Bild: Johanna Kare

På bilderna lyfts kvinnliga intagna fram i ett fint, uppskattande sammanhang, som är fyllt med önskningar och berättelser. Syftet är att stödja dem mot en mer positiv självbild och bidra till deras chanser att gå över till ett normalt liv. Utställningen syftar till att väcka empati och medmänsklighet hos besökarna, för finns inte det har de intagna ingen chans att hitta sin plats i samhället. Beskyddare för utställningen är justitieminister Anna-Maja Henriksson.

På Brottspåföljdsmyndigheten ser man fotoprojektet inte bara som ett konstprojekt, utan också som en aktivitet som stärker och bemyndigar kvinnorna. Fotografin är ett kraftfullt medel som stärker den självkänslan och självbilden, som så ofta är bräckta hos kvinnliga intagna. Fotoprojektet är ett medel att integrera kvinnorna som Brottspåföljdsmyndigheten vill stödja.

- På Brottspåföljdsmyndigheten anser man att man är med och stöder en aktivitet som kommer till genom konsten, med syfte att förbättra de här kvinnornas självkänsla. Ett foto ger dig chansen att se dig själv med nya ögon, något som är väldigt angeläget när det gäller kvinnliga intagna, säger specialsakkunnig Kristiina Vanha-Jaakkola.

Det finns mycket mer med en person än sin kriminella historia

Situationen för kvinnliga fångar har förbättrats i år, bland annat genom att nya avdelningar för kvinnliga intagna blivit inrättade. Kvinnliga dömda placeras framgent i två öppna anstalter, antingen i Kestilä eller på öppna avdelningen vid Vånå fängelse. Dessa nya avdelningar tillåter en större hänsyn till grupper med särbehov. Under 2023 ska ytterliga nya avdelningar för kvinnliga intagna förläggas på fängelserna i Kuopio och Vasa. De nya platserna ska användas för såväl häktade som dömda.

- Det är värt att notera att även om kvinnorna är dömda för brott så förtjänar var och en av dem att bli sedda som sig själva. Det finns mycket mer med en person än sin kriminella historia, det är därför den här fotoutställningen är djupt mänsklig och dess budskap är universellt, säger Virva Raitio, som var projektchefen för Brottspåföljdsmyndighetens projekt kring kvinnliga intagna.

Fotoutställningen kan ses på Sanomatalo i Helsingfors från 9 till 30 september 2022, vardagar 7.00 till 20.00 och på helger 9.00 till 20.00. Inträdet är gratis.

Om konstnären: Utställningen är ett led i Johanna Kares utställningskoncept KATSO IHMINEN®. Johanna Kare är en finländsk fotokonstnär som genom sin konst lyfter fram samhällsviktiga teman. Finlands Kameraföreningars förbund valde Kare till årets fotograf 2021.

För mer information kontakta

Johanna Kare, fotokonstnär
johanna.kare(at)om.fi

Kristiina Vanha-Jaakkola, specialsakkunnig vid Brottspåföljdsmyndigheten
kristiina.vanha-jaakkola(at)om.fi
tfn. +358 295 680 911

Bild: Johanna Kare

Nyckelord

Bilder

Bild: Johanna Kare
Bild: Johanna Kare
Ladda ned bild

Om

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.

Följ Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Förslag om förbud mot rökning inomhus i fängelserna från och med sommaren 202317.11.2022 15:10:36 EET | Tiedote

Regeringen har vid statsrådets allmänna sammanträde den 17 november lagt fram proposition om att bestämmelserna i fängelselagen och häktningslagen som gäller rökning i fängelserna ska ändras så att röka ska bli förbjudet inomhus på anstalterna. Fångar och häktade ska i stället beredas möjlighet att röka utomhus. Ändringen är tänkt att träda i kraft sommaren 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum