Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Utställningen Könsförvirring väcker den bortglömda historien till liv

Dela

Utställningen Könsförvirring deltar i de senaste årens debatt om kön, olika mans- och kvinnoroller och hur de konstrueras. Utställningen ger ett överraskande perspektiv på debatten genom att vända blicken mot den bortglömda historien. Här visas över 300 postkort samt studio- och snapshot-fotografier från över hundra år tillbaka.

Okänd artist, fotografi av franska krigsfångars teaterföreställning under första världskriget i Tyskland 1914─1918. Privatsamling.
Okänd artist, fotografi av franska krigsfångars teaterföreställning under första världskriget i Tyskland 1914─1918. Privatsamling.

Bilderna och fotografierna avspeglar cross-dressing och lek med könsroller samt utmanar antaganden om det maskulina och det feminina. Uppfattningen om de konventionella normerna under tidigt 1900-tal ställs i en tvivelaktig dager. Vad i all världen? Queer levde starkt redan för hundra år sedan!

Utställningen uppmanar till att fundera på vilka former av självuttryck, njutning och identitetspolitik som hängde samman med de populära bildmedierna under tidigt 1900-tal. Samtidigt utmanar bildrikedomen uppfattningarna om könsdebatten som nutida minoritetsflum.

Könsförrvirring har kurerats av fil. dr, docent Harri Kalha, som är prisbelönt forskare, kurator och författare av facklitteratur. Kalha har under en tio års period samlat in materialet för boken Sukupuolen sotkijat (Parvs 2019) som utställningen baserar sig på. Det unika historiska bildmaterialet har utökats med fem nutidskonstverk från HAM:s samlingar.


Tankar från kuratorn:

Dagens människa har rätt att för en stund drömma om historia som strikt taget kanske inte ens fanns. Eller, fanns den?

Under tidigt 1900-tal var tvåkönsnormen en självklarhet och de sexuella normerna var strikta. De övervakades med både lagparagrafer och tabun som inte skrivits in i lagen. Icke-binära var något av en begreppsmässig omöjlighet och homosexualitet antingen ett brott eller en sjukdom.

De nya medierna som dök upp vid övergången till 1900-talet - postkortet och fotografiet- utforskade gränserna till det lämpliga. I famnen av en frodig bildindustri blomstrade även fröjdefulla kuriositeter.

Bilderna bör granskas med pietet. Ibland är meddelandena så tröga att de aktiveras först hos den moderna betraktaren. Bilderna stärks av moderna begrepp som återspeglas i historien. Vi ser oundvikligen på dessa bilder med andra ögon än de samtida.

Postkort producerades inte för en minoritets behov. Man talade ju inte ens om "minoriteter" från hundra år sedan; det var ju fråga om folkgrupper som officiellt inte fanns.

Antalet bilder är ett fysiskt och politiskt faktum men samtidigt en synvilla. Varje enskild bild som bröt mot normerna motsvarades av minst tusen eller kanske tiotusentals normbilder. Nu har dessa lämnats i skåpet.

Utställningen etos är inte att artigt främja "tolerans". Låt den hellre tjäna som källa för förvirring och nöje, samtidigt som den fungerar som en alternativ ABC-bok om kön - för personer av alla åldrar!

Det gäller för os läskunniga vuxna att mellan fnissningarna ödmjukt salutera det som en gång kallades marginellt. Det trånga och ångestfyllda tillståndet kan också vara kreativitetens och motståndets hemvist.

Det är bra för den normativa standarden, om en sådan ens existerar längre, att bli påmind om vad den en gång - förgäves - försökte sopa under mattan.


-Harri Kalha


Könsförvirring 
/ HAM Helsingfors konstmuseum 1.11.2019–27.9.2020

Pressbilder:
http://www.hamhelsinki.fi/sv/ham-info/till-medier/ (lösenord: hammedia)


HAM Helsingfors konstmuseum
Tennispalatset, Södra Järnvägsgatan 8, 2 vån
Öppet: tis-sön 11–19, mån stängt
Fritt inträde

Kontakter

amanuens Jari Björklöv, HAM, tfn 050 377 0956, jari.bjorklov@hel.fi
kurator Harri Kalha, harri.kalha@gmail.com

Bilder

Okänd artist, fotografi av franska krigsfångars teaterföreställning under första världskriget i Tyskland 1914─1918. Privatsamling.
Okänd artist, fotografi av franska krigsfångars teaterföreställning under första världskriget i Tyskland 1914─1918. Privatsamling.
Ladda ned bild

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingfors konstmuseum

HAM Helsingfors konstmuseum förvaltar Helsingforsbornas egen konstsamling, till vilken hör över 9000 verk. HAM sköter om och utökar konstsamlingen, till vilken också stadens offentliga konstverk hör. I Tennispalatsets inhemska och internationella utställningar presenterar HAM modern konst och samtidskonst. HAM Helsingfors konstmuseum

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum