Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Utställningen Vid det konstiga fokuserar på märklighet och mediekonst och riktar sig till barn och familjer

Dela

Utställningen Vid det konstiga – Mediekonst för barn, som öppnas på Annegården och Kabelfabriken strävar efter att göra mediekonsten bekant och tillgänglig för barn. I utställningen som består av i två delar finns verk av professionella konstnärer och konstelever från Annegården. Sammanlagt 10 professionella konstnärer och över 100 barn och ungdomar deltog i utställningen.

Utställningen Vid det konstiga – Mediekonst för barn strävar efter att göra mediekonst bekant och tillgänglig särskilt för barn, ungdomar och familjer.
Utställningen Vid det konstiga – Mediekonst för barn strävar efter att göra mediekonst bekant och tillgänglig särskilt för barn, ungdomar och familjer.

Utställningen Vid det konstiga – Mediekonst för barn öppnas på lördag den 23 april på Annegården, konstcentrumet för barn och ungdomar, och i MUU galleriets lokaler på Kabelfabriken. Utställningen Vid det konstiga reflekterar, precis som namnet antyder, över underligheter. Är det konstiga samma sak för en vuxen och ett barn? Är media konstig? Konst då?

Utställningen, som produceras av Annegården och MUU r.f, sammanför en kavalkad av konstverk som behandlar media och konst – och mediekonst i synnerhet. Med mediekonst avses på utställningen all sådan nutidskonst där media och teknik är föremål och tema för konst, som performance, föreställning, installation eller webbverk.

På den tvådelade utställningen visas verk av både professionella konstnärer och Annegårdens konststuderande. Bland de professionella konstnärerna finns Jan Anderzen, Petteri Cederberg, Rag Elnyg, Katarina Karppinen, Marko Lampisuo, Arttu Nieminen, Sirpa Päivinen, Unna Takalo, Marja Viitahuhta och Timo Wright.

Barnen valde ut verken till utställningen

Utställningen Vid det konstiga baserar sig på projektet Mediekonst för barn, som Annegården och MUU r.f. inledde under våren 2021. Utställningen strävar efter att göra mediekonst bekant och tillgänglig särskilt för barn, ungdomar och familjer. Barn och ungdomar spelar en väsentlig roll i utställningen, eftersom de är både konstnärer och väljer ut verken till utställningen.

Alla verk av professionella konstnärer på utställningen har valts ut av barn. Verk av professionella konstnärer söktes under hösten 2021 genom en öppen ansökan som ordnades av MUU r.f., och det kom in sammanlagt 80 ansökningar. Fyra undervisningsgrupper bestående av elever i olika åldrar på Annegården var med och valde ut verken.

Rollen som konstkurator var uppenbarligen trevlig för barnen, och de beundrade och begapade verken. Många kände till metoderna och tekniken, men innehållet väckte diskussioner och många slags tankar – förutom de verk som ansågs vara vackra valdes också verk som väljarna tyckte vara konstiga. Barnen fick också ställa frågor till konstnärerna om verken. Dialogen gav upphov till videor, som publiceras som en del av utställningen.

I utformningen av utställningen deltog av Annegårdens undervisningsgrupper Aikaa, Animaatiotaikurit, Animoi!, Auringonpilkut, Gesso, Jupiter, Konstnärligt arbete, Maalimaakarit, Sutinat, Taikasiveltimet, Väriroiskeet, Väriviikarit, Wroom! samt Konstrådgivningens arbetspar en vuxen och ett barn. Varje grupp har en egen helhet av verk på utställningen. Sammanlagt över 100 unga konstnärer deltog i utställningen.

Utställningen Vid det konstiga är öppen på Annegården 23.4–30.9.2022 och på MUU galleriet på Kabelfabriken 23.4.– 22.6.2022. Det är fritt inträde till utställningarna på Annegården och Kabelfabriken. Under våren ordnas också guidade rundturer på utställningarna. Dessutom ska det ordnas relaterade workshoppar på Annegården. Närmare information om workshopparna och rundturerna meddelas under våren på www.annantalo.fi och www.muu.fi.

Mer information:

Vid det konstiga – Mediekonst för barn

Utställning på Annegården 23.4–30.9.2022 (Annegatan 30, 00100 Helsingfors).

Utställning på MUU galleri på Kabelfabriken 23.4–22.6.2022 (Tallbergsgatan 1 C, 00180 Helsingfors). Det är fritt inträde till bägge utställningarna.

Vernissage fre. 22.4 kl. 16–18 på Annegården och kl. 18–20 på Kabelfabriken.

Åldersrekommendation: 7 år och äldre

Språk: finska, engelska, svenska

Kontakter

Utställningsproducent
Harri Piispanen
+358 40 121 6753, harri.piispanen@hel.fi
Kultur- och fritidssektorn
Helsingfors stad

Verksamhetsledare
Timo Soppela
+358 50 551 7893, director@muu.fi
MUU r.f.

Kommunikationsplanerare
Johanna Yrjölä
+358 40 546 0536, johanna.yrjola@hel.fi
Kultur- och fritidssektorn
Helsingfors stad

Bilder

Utställningen Vid det konstiga – Mediekonst för barn strävar efter att göra mediekonst bekant och tillgänglig särskilt för barn, ungdomar och familjer.
Utställningen Vid det konstiga – Mediekonst för barn strävar efter att göra mediekonst bekant och tillgänglig särskilt för barn, ungdomar och familjer.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum