Uudenmaan ELY-keskus

Uudellamaalla tiet kärsivät vaihtelevan säätilanteen aiheuttamista päällystevaurioista

Jaa

Etenkin koko pääkaupunkiseutu on kärsinyt pahoin tieverkon reikiintymisestä. Tielläliikkujilta toivotaan valppautta, ja ongelmallisimmilta tieosuuksilta nopeuksia on laskettu tilapäisesti.

Kehä III:n kärsii päällystevaurioista.
Kehä III:n kärsii päällystevaurioista.

Päällystevauriot syntyvät, kun terminen talvi muuttuu vesikeliksi ja lämpötila sahaa plusasteiden ja pienen pakkasen välillä. Ilmastonmuutoksen myötä päällystevauriot ovat lisääntyneet.

"Etelä-Suomessa talvet ovat nykyään vetisiä, minkä vuoksi tiestöä joudutaan paikkaamaan talvisaikaan todella paljon", kertoo ELY-keskuksen kunnossapitovastaava Henri Aaltonen.

Etenkin Uudellamaalla tilanne on kriittinen ja päätieverkko on kärsinyt pahasti. Esimerkiksi Kehä I:llä ja Kehä III:lla on molemmilla ja isoja ongelmia. Käytännössä koko pääkaupunkiseutu on kärsinyt tieverkon reikiintymisestä.

"Hätäensiapuna päällysteen reikä paikataan öljysoralla, pysyväispaikkaus valuasfaltilla saadaan myöhemmin keväällä tehtyä, koska asfalttiasemat ovat talvella kiinni. Päällysteen isompien reikien vuoksi lasketaan nopeutta ja laitetaan varoitusmerkit päällystysvaurioista tienkäyttäjiä varoittamaan", Aaltonen sanoo.

Tilanteesta ollaan ELY-keskuksessa selvillä sen ansiosta, että pääurakoitsijoiden työnjohto ajaa tieverkkoa päivittäin läpi. Myös maanteiden hoidon projektipäälliköt valvovat tilannetta. Lisäksi tienkäyttäjiltä toivotaan ilmoitusta päällysteen rei'istä Tieliikennekeskukseen.

Myös vauriot tielläliikkujien ajoneuvoon ovat mahdollisia. Tämän vuoksi kannattaakin tarkkailla päällystevauriomerkkejä ja ajaa alennettua nopeutta. Jos vaurio ajoneuvoon on aiheutunut tienpitäjän virheestä, voi korvausta anoa ELY-keskukselta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ELY-keskus, kunnossapitovastaava Henri Aaltonen, puh. +358 295 020 934, henri.aaltonen@ely-keskus.fi

Kiireiset palautteet tiestön kunnosta: Tienkäyttäjän linja p. 0200 2100
Liikenteen asiakaspalvelu: p. 0295 020 600

Ohjeet vahingonkorvauksen hakuun: https://www.ely-keskus.fi/vahingonkorvaukset

Kuvat

Kehä III:n kärsii päällystevaurioista.
Kehä III:n kärsii päällystevaurioista.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme