Uudenmaan ELY-keskus

Uudellemaalle uusia suojelualueita yli 1 000 hehtaaria viime vuonna

Jaa

Uudet suojelualueet kattavat erilaisia kohteita monimuotoisuudelle merkittävistä metsistä arvokkaisiin suoalueisiin ja perinnebiotooppeihin. Eniten uusia alueita suojeltiin Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma METSO:ssa.

Eniten hehtaareja suojeltiin METSO-ohjelmassa, jonka tavoitteena on pysäyttää metsäluonnon monimuotoisuuden taantuminen vuoteen 2025 mennessä. Yksityiset metsänomistajat voivat suojella sen kautta vapaaehtoisesti omistamiaan monimuotoisuudelle merkittäviä metsiä. Vuonna 2020 METSO:n kautta suojeltiin metsää yhteensä 857 hehtaaria.

Uudenmaan suurta hehtaarimäärää selittää osaltaan muutamien yksittäisten metsäalueiden keskimääräistä suurempi koko, kuten esimerkiksi Helsingin ja Vantaan kaupunkien suojelemat Haltialanmetsän ja Vierumäenmetsän laajat alueet. Myös tarjonta METSO-ohjelmaan on ollut aiempaa aktiivisempaa: perustettuja suojelualueita oli vuonna 2020 yhteensä 62 kpl. Suurin osa suojelluista metsistä oli pysyviä yksityisiä suojelualueita (46 kpl), joiden lisäksi perustettiin 5 kpl määräaikaisia suojelualueita ja ostettiin valtiolle suojelutarkoituksiin 11 aluetta.

Myös soidensuojelu käynnistyi hyvin

METSO:n lisäksi myös Helmi-elinympäristöohjelman soidensuojelu lähti ensimmäisenä vuotenaan hyvin käyntiin. Uusia suojelualueita perustettiin 10 kpl, joiden avulla monimuotoisuudelle arvokkaita soita suojeltiin yhteensä 100 ha. Suojellut suot ovat suurilta osilta valtakunnallisesti merkittäviä soidensuojelun täydennysesityksen kohteita sekä kaavoissa osoitettuja suojelukohteita. Alueet sisältävät useita Etelä-Suomessa uhanalaisia suotyyppejä.

METSO- ja Helmi-kohteiden lisäksi muita suojelualueita perustettiin yhteensä 12 kpl eli 50 ha. Alueet kuuluvat mm. Natura 2000 -verkostoon ja valtakunnallisiin suojeluohjelmiin, ja niihin lukeutuu mm. vesialueita ja lehtoja.

Työ uusien suojelualueiden perustamisen parissa jatkuu myös vuonna 2021. Yksityiset maanomistajat voivat tarjota omistamiaan monimuotoisia luontokohteita vapaaehtoisen suojelun piiriin METSO- ja Helmi-ohjelmien kautta. Maanomistaja saa alueiden suojelemisesta verovapaan korvauksen.

Lisätietoja:

www.metsonpolku.fi

www.ym.fi/helmi

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Janne Sormunen, puh. 0295 021 114 etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 B 5. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Espoon Kehä I:n Mestarintunnelissa sulkuja öisin 6.–9.4. klo 00.00.–04.3031.3.2021 10:28:32 EEST | Tiedote

Kehä I:llä Espoon Leppävaarassa sijaitsevan Mestarintunnelin molemmat tunneliputket suljetaan yötestien vuoksi. Sulkuajankohdat ovat tiistain ja keskiviikon (6.–7.4.) välinen yö ja keskiviikon ja torstain (7.–8.4.) sekä torstain ja perjantain (8.–9.4.) välinen yö klo 00.00–04.30. Täksi ajaksi Kehä I:n liikenne johdetaan kiertotielle Turuntien ja Mäkkylän puistotien kautta.

Nuorten työllisyystilanne huono30.3.2021 08:01:18 EEST | Tiedote

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskuksen) kuntien alueella oli helmikuun lopussa yhteensä 112 218 työtöntä työnhakijaa, joista ilman työsuhdetta olevia oli 90 215 ja lomautettuja 22 003. Työttömien kokonaismäärä kasvoi 41 169 (57,9 %) henkilöllä verrattuna vuotta aikaisempaan. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli helmikuun lopussa 12,9 %, joka on 4,7 prosenttiyksikköä vuotta aikaisempaa enemmän. Työttömiä työnhakijoita oli helmikuun lopussa 69 henkilöä vähemmän kuin edelliskuussa. Helmikuussa ilman työsuhdetta olevien määrä oli kuukautta aikaisempaan verrattuna 467 (0,5 %) enemmän. Lomautettujen määrä laski 536 (-2,4 %) henkilöllä verrattuna kuukautta aikaisempaan. Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli alueella yhteensä 11 295, mikä on 4 927 (77,4 %) enemmän kuin vuotta aiemmin. Pitkäaikaistyöttömiä alueella oli 35 801, mikä on 13 250 (58,8 %) enemmän kuin vuoden 2020 helmikuun lopussa. Ulkomaalaisia työttömiä alueella oli 20 455, mikä on

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme