Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uudenmaan liikunta- ja virkistystilojen sulku jatkuu 24.1. asti - Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekemässä ensi viikon alussa myös Kanta-Hämettä, Kymenlaaksoa ja Päijät-Hämettä koskevien rajoitusten jatkopäätöksiä

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen, jolla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevaa liikunta- ja virkistystilojen sulkumääräystä jatketaan ajalle 11.-24.1.2022. Samalla voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta, jonka mukaan sisätilaisuudet on kielletty, jatketaan tammikuun loppuun asti. Sairaanhoitopiirin tilannekuvaan perustuvan arvion mukaan epidemiatilanne on niin vakava, että rajoituksia ei voida lieventää.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevaa tiettyjen liikunta-, virkistys- ja vapaa-ajan käytön tilojen sulkumääräystä 24.1.2022 asti. Nyt voimassa oleva aluehallintoviraston määräys päättyy 10.1.2022.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston uusi sulkupäätös ulottuu edelleen kaikkiin tiloihin, jotka voidaan tartuntatautilain pykälän 58 g mukaan määrätä suljettavaksi, ja koskee tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita liikunta-, urheilu, huvi- tai virkistystoiminnan osalta näissä tiloissa:

  • sisätilat, joita käytetään joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan
  • kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
  • tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

”Sairaanhoitopiirin lausunnon perusteella on yksiselitteistä, että tilojen sulkumääräystä ei voida toistaiseksi lieventää tai jättää tietynlaisia tiloja päätöksen ulkopuolelle”, kertoo ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. ”Omikronmuunnos uhkaa nyt erittäin vakavasti terveydenhuollon kantokykyä, ja aluehallintoviraston on välttämätöntä tehdä ne sairaanhoitopiirin lausunnossa suositellut torjuntatoimet, joista lain puitteissa voimme päättää.”

Suljetuksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Ikärajaa on siis nostettu niin, että uuden päätöksen mukaan kaikki viime vuonna 18 vuotta täyttäneet voivat osallistua toimintaan muuten suljetuiksi määrätyissä tiloissa. Toiminnassa tulee huomioida osallistujien terveysturvallisuus.

Tiloja voi käyttää myös lakisääteisiin palveluihin, esimerkiksi lääkinnälliseen kuntoutukseen, koulujen liikuntaopetukseen ja koronarokotusten järjestämiseen. Myös aluevaalien ennakkoäänestys on sallittua muuten suljetuissa tiloissa. Lisäksi tilojen sulkupäätökset eivät ulotu ammattiurheiluun eivätkä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

Sairaanhoitopiirin ja kuntien arvioiden mukaan sulkupäätöksen ulkopuolelle voitaisiin rajata myös erityisuimakortin haltijoiden harjoittelu uimahalleissa. Aluehallintovirasto ei tässä vaiheessa pystynyt kuitenkaan tällaista rajausta tekemään.

“Pidämme tärkeänä ottaa huomioon erityisesti sulkutoimien pitkittyessä lakisääteisten palvelujen saajien ja lasten ja nuorten lisäksi muut sellaiset ryhmät, joille rajoituksista on erityistä haittaa. Etenkin yhdenvertaisuusnäkökohdat vaativat kuitenkin asian tarkempaa selvittämistä. Esimerkiksi erityisuimakortti ei käsityksemme mukaan ole samanlaisena käytössä kaikissa kunnissa”, Oona Mölsä toteaa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa uudella päätöksellä myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta 31.1.2022 asti. Päätöksen mukaan kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Ulkotiloissa kokoontumisten henkilömäärää ei ole rajoitettu, mutta tiloissa täytyy huomioida osallistujien terveysturvallisuus myös jatkossa tartuntatautilain mukaisesti.

Erilaisten asiakas-, osallistuja- ja yleisötilojen terveysturvallista käyttöä tehostaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston niin ikään 7.1. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelle tekemä jatkopäätös, jonka mukaan tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on ehkäistävä lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä itse määrittelemillään toimenpiteillä. Toimia voivat olla esimerkiksi asiakasmäärien rajaus, asiakkaiden saapumisen porrastaminen tai asiakaspaikkojen sijoittelu väljästi, ja tilasta vastaavan toimijan tulee kirjata toimet asiakkaiden nähtävillä pidettävään suunnitelmaan. Aluehallintoviraston päätös perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d, ja se on voimassa 31.1.2022 asti. (Tarkempaa tietoa päätöksen sisällöstä käytännössä löytyy aluehallintoviraston verkkosivujen usein kysyttyä koronasta -osiosta: https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta#item-DpAo81qF9aPZ-73731384.)

Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen rajoitusten jatkopäätöksiä tehdään ensi viikon alussa

Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella on 12.1.2022 päättymässä Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueita koskevia aluehallintoviraston rajoituspäätöksiä. Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen voimassa olevia liikunta- ja virkistystilojen sulkupäätöksiä ja Kymenlaakson kokoontumisrajoituksia ollaan jatkamassa todennäköisesti pitkälti nykymuotoisina. Päätösten sisältö tarkentuu, kun aluehallintovirasto on saanut sairaanhoitopiirien lausunnot ja arvioinut niiden vaikutukset päätöksiin. Todennäköisesti päätökset tehtäisiin ensi viikon alussa.

Kaikki Etelä-Suomen aluehallintoviraston tällä hetkellä voimassa olevat rajoituspäätökset on listattu 5.1. julkaistuun tiedotteeseen: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69928973.

Ajantasaiset aluehallintovirastojen määräämät koronarajoitukset ja ohjeita rajoituspäätösten tulkintojen ja noudattamisen tueksi löytyy aluehallintoviraston verkkosivujen usein kysyttyä koronasta -osiosta: https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto huomioi päätöksissään sairaanhoitopiirien ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntemuksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön uusimman ohjauksen koronaepidemian torjumiseksi.

Lisätietoa:

Medialle:

viestinta@avi.fi

ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592 (lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö)

ylitarkastaja Meiju Heikkinen, p. 0295 016 382 (lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö)

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Informaatiovaikuttamiseen vastaaminen vaatii kriisinkestävyyttä vahvistavia tekoja ja viestintää - Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui12.8.2022 15:31:41 EEST | Tiedote

Informaatiovaikuttamisen tavoitteena on heikentää turvallisuuden tunnetta sekä aiheuttaa epävarmuutta ja pelkoa. Suojautumiseen tarvitaan henkistä kriisinkestävyyttä vahvistavia tekoja ja vahvaa viestintää. Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui luomaan yhteistä tilannekuvaa alueeltaan. Kokouksen pääteemana oli informaatiovaikuttaminen ja siihen vastaaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme