ELY-keskukset

Uudet maa- ja metsätalouden vesienhallinnan hankkeet vähentävät vesistöihin päätyvää kuormitusta ja auttavat sopeutumaan ilmastonmuutokseen

Jaa
Vesiensuojelun tehostamisohjelman rahoituksella on käynnistynyt 17 uutta hanketta, jotka toteuttavat valuma-aluelähtöistä vesienhallintaa ja sen suunnittelua.
Vesienhallinnan kosteikko Inkoossa.
Vesienhallinnan kosteikko Inkoossa.

Maa- ja metsätalouden vesienhallinnalle on yhä enemmän tarvetta. Sateiden ja leutojen talvien lisääntyminen kasvattaa maaperän eroosion ja ravinnekuormituksen riskiä. Lisäksi maa- ja metsätalouden tulee sopeutua lisääntyviin tulviin ja kuivuusjaksoihin. Syksyn 2022 haun teemoina olivat valuma-aluelähtöisen vesienhallinnan suunnittelu, toteutus ja yhteistyö sekä sopeutuminen muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin. Tärkeässä osassa oli myös peltojen ja metsien vesitalouden parantaminen, vesistöihin kohdistuvan kuormituksen vähentäminen ja luonnon monimuotoisuuden lisääminen.

Avainasemassa vesienhallinnan parantamisessa on vesitalouden ja vesiensuojelun suunnittelu valuma-aluetasolla. Valuma-aluetason suunnittelussa huomioidaan eri maankäyttösektoreiden tarpeet ja vaikutukset ja sovitetaan ne paremmin yhteen vesienhallinnan, vesistökunnostusten, tulva- ja kuivuusriskien hallinnan sekä luonnon monimuotoisuuteen liittyvien tavoitteiden kanssa.

”On hienoa nähdä, että maa- ja metsätalouden vesienhallinnan hankkeissa on yhä enemmän vaihtelua alueissa, toimenpiteissä, hankkeiden koossa sekä toimijajoukossa. Yhdistävänä tekijänä itseään lyö läpi valuma-aluelähtöinen toimenpiteiden suunnittelu ja konkreettiset toimenpiteet. Hienoa, että hankkeissa päästään rakentamaan vesienhallinnan rakenteita, erityisasiantuntija Sini Olin ympäristöministeriöstä sanoo.

Hankkeissa suunnitellaan ja toteutetaan vesienhallinnan toimenpiteitä eli luonnonmukaisia, vettä valuma-alueella viivyttäviä ratkaisuja. Valuma-aluetasoisia suunnittelukokonaisuuksia laaditaan paikkatietoaineistoja ja muita valuma-aluetyökaluja hyödyntäen. Hankkeiden toiminta painottuu metsä- ja maatalousvaltaisille alueille, mutta osassa hankkeita toimitaan myös rakennetuilla alueilla. Mukana on myös hankkeita, joissa kokeillaan ja tutkitaan vesienhallinnan menetelmiä peltotasolla ja tuotetaan uutta tietoa. Hankkeet ovat 1–2-vuotisia, ja budjetit vaihtelevat noin 30 000 eurosta yli 400 000 euroon.

”Saimme haussa 25 hakemusta, myös jatkohakemuksia aiemmille vesienhallinnan hankkeille. Tutkimus- ja kehittämistoiminta oli myös hyvin edustettuna hankkeissa. Hakemusten laatu oli jälleen hyvä, ja hankkeiden koko on selvästi kasvanut. Rahaa oli kuitenkin jaossa vain noin 2 miljoonaa euroa, joka tarkoitti sitä, että hyviä hakemuksia jouduttiin jättämään avustusten ulkopuolelle. ” toteaa ryhmäpäällikkö Jermi Tertsunen avustusta hallinnoivasta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Maa- ja metsätalouden vesienhallinnan erikoistumistehtävää toteuttavat Etelä-Pohjanmaan, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset. Tehtävän tavoitteena on koordinoida vesienhallintaan liittyvää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa ELY-keskusten, tutkimuslaitosten ja sidosryhmien välillä, edistää maa- ja metsätaloussektorien yhteistyötä valuma-aluelähtöisestä sekä tukea vesienhallinnan hankkeita.

Lisätietoja avustuksesta:

Maa- ja metsätalouden vesienhallinnan edistämisen avustushaku (ely-keskus.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristöasiantuntija Henri Vaarala, p. 0295 037 089
Ympäristöasiantuntija Essi Hillgren, p. 0295 022 022
sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Vesienhallinnan kosteikko Inkoossa.
Vesienhallinnan kosteikko Inkoossa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kesän 2023 leväseuranta on alkanut (Varsinais-Suomi, Satakunta)1.6.2023 13:54:07 EEST | Tiedote

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen sinileväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi ja Satakunta) ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 36 havaintopaikasta, joista 20 sijaitsee merialueella ja 16 sisävesissä. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannan alusta eli jo vuodesta 1998 saakka.

Jalankulku- ja pyörätien suunnittelu maantielle 8890 (Vanhatie) Hyrynsalmella on käynnistynyt (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)1.6.2023 09:56:36 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on aloittanut tiesuunnitelman laatimisen maantielle 8890 (Vanhatie) Hyrynsalmelle. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Hyrynsalmen kunnan kanssa. Tiesuunnitelmaan sisältyy jalankulku- ja pyörätien suunnittelu välille maantie 891 (Hyryntie) - Teollisuustien liittymä noin 1,1 kilometrin matkalle. Suunnitelman tavoitteena on parantaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta. Tiesuunnitelman laatiminen on aloitettu keväällä 2023. Tavoitteena on, että tiesuunnitelma valmistuu marraskuussa 2023. Syksyllä 2023 järjestetään Hyrynsalmella avoin yleisötilaisuus, jossa esitellään suunnitelmaluonnoksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme