Uudistettu Kappeli-ravintola avautui. Tyylikkäät tilat ja arvotaide kutsuvat sisään Espan helmeen.

”Onko Kappeli jo avattu? Se uusi komea lasiseinäinen Kappeli, jota minä en saanut nähdäkään. Minun täytyy heti paikalla matkustaa Helsinkiin.” Näin totesi kirjailija Juhani Aho innoissaan kuultuaan ravintola Kappelin avautumisesta vuonna 1891, ison remontin jälkeen.
Nyt avautuneen uuden Kappelin uskotaan tuovan Ahon kaltaisia innokkaita matkaajia ravintolaan maailmalta asti. ”Toivomme Kappelista minimatkakohdetta, jonne tullaan ihastelemaan sen miljöötä ja taidetta sekä nauttimaan talon antimista aamuvarhaisesta iltamyöhään. Jo kolmella vuosisadalla toiminut Kappeli elää ajan hengessä nyt vahvemmin kuin koskaan”, ravintolanjohtaja Santeri Uusitalo sanoo.
Kappeli toimii rakennushistoriallisesti arvokkaassa, isoin osin suojellussa rakennuksessa. Vuosisatojen kerrostumia ei ole uudistuksessa haluttu peitellä, vaan ne ovat saaneet jäädä osaksi Kappelin tarinaa. Ravintolasaliin on sisustettu erilaisia kutsuvia, muokattavissa olevia tiloja. Loungemainen baari houkuttelee viihtymään, ja takaosan korotettua tilaa voi käyttää myös yksityistilaisuuksiin.
Kellarista löytyvät upeat tilat isompiin juhliin. ”Kellariravintola terrakottatiililattioineen ja vuosisatoja vanhoine seinämaalauksineen sopii loistavasti esimerkiksi karonkkaan, vuosijuhliin, syyshäihin ja syntymäpäiviin”, vinkkaa Uusitalo.
Ruoan tasoa nostettu entisestään
Kotimaiset laadukkaat raaka aineet, maku, sesongit. Näin kuvailee keittiöpäällikkö Kimmo Martiskainen Kappelin tulevia ruokaelämyksiä.
”Tiedossa on klassista, käsityönä tehtyä ja paikan henkeä kunnioittavaa ruokaa. Myös sesongit nostetaan parrasvaloihin. Kevään ja kesän kuluessa listalla loistavat ainakin varhaisvihannekset, parsa ja raparperi – kotimaisia marjoja, karitsaa, poroa ja kalaa unohtamatta”, Martiskainen kertoo. ”Menuta täydentää vanhan maailman ympärille rakentuva viinilista ja laaja olutvalikoima.”
Ihan uusi juttu Kappelissa on oma leipomo. Siellä leivotaan sekä ravintolassa tarjoiltavat leivät että piiraita ja kakkuja kahvilaan. Leipäjuuret ovat tulleet Kappeliin keittiöpäällikön matkassa – molemmat vuosikymmeniä vanhoja.
Kaupungin salatuin taidenäyttely?
Kappeliin on kertynyt arvotaidetta 1870-luvulta saakka. Ensin taitelijoiden, kuten Albert Edelfeltin ja Severin Falkmanin, maalaamina kiitoksina ilmaisista sunnuntaiaamiaisista, sittemmin myös muuta kautta. Talon taidetta on nyt tuotu entistä paremmin näkyville. Esimerkiksi Birger Kaipiaisen hieno mosaiikkiteos Tanssivia pareja keinuu nyt kahvilan seinällä. Uudistuksessa ravintolan seinä- ja kattomaalaukset konservoitiin huolellisesti ja arvotaulujen vitriinit puhdistettiin. Talon henkilökunnalta voi pyytää taide-esitettä ja tutustua teoksiin paremmin.
”Monikaan ei ajattele, mitä Kappeli pitää sisällään, vaan kävelee sujuvasti rakennuksen ohi. Mutta viimeistään nyt kannattaa ehdottomasti poiketa sisään: talohan on tulvillaan taidetta ja rakennushistoriaa”, kehottaa Kappelin konservoinnin suunnittelusta vastannut konservaattori Tiina Sonninen.
Ravintolanjohtaja Santeri Uusitalon TOP 5 -valinnat. ”Näihin asiakkaat ihastuvat”:
- Kappelin oma leipomo ja ravintolan aterioilla tarjoiltava, talossa leivottu leipä
- Kappelin konservoitu arvotaide, joka on nyt upeasti esillä
- Uudistetut erkkeripöydät eli romantikkojen suosikkipöydät Esplanadi-näkymin
- Aurinkoinen terassi Helsingin parhaalla paikalla
- Laadukkaat cocktailit Kappelin baarista
Kappeli on avoinna joka päivä aamusta iltaan, myös sunnuntaisin.
Varaukset:
www.raflaamo.fi/fi/helsinki/kappeli
Lisätietoja:
Santeri Uusitalo, ravintolanjohtaja, ravintola Kappeli, puh. 010 766 3881, santeri.uusitalo@sok.fi
Henriikka Puolanne, toimialajohtaja, ravintolat, HOK-Elanto, puh. 010 766 0642, henriikka.puolanne@sok.fi
Uudistuksen tekijät:
Uudistustyön tilaaja ja ravintolan omistaja: HOK-Elanto
Arkkitehti- ja pääsuunnittelija: Arkkitehtitoimisto CJN, arkkitehdit Pekka Ruuskanen ja Tapio Sirola
Sisustussuunnittelu: Sisustusarkkitehtitoimisto Fyra, sisustusarkkitehti Anu Latvala
Konservointisuunnittelu: Konservointi T. Sonninen / Tiina Sonninen
Konservointityö: Kuustie-Sorri / Arja Sorri ja Mari Punta
Konservointia valvova viranomainen: Helsingin kaupunginmuseo, rakennuskonservaattori Jaana Penttilä
Urakoitsija:PC-Saneeraus Oy
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Santeri Uusitalo, ravintolanjohtaja, ravintola Kappeli, puh. 010 766 3881, santeri.uusitalo@sok.fi
Henriikka Puolanne, toimialajohtaja, ravintolat, HOK-Elanto, puh. 010 766 0642, henriikka.puolanne@sok.fi
Tanja Holmberg, viestintäkonsultti, tanja@pieni-ideapuoti.fi, puh. 050 327 8923
HOK-Elannon viestintäMediapuhelin
Puh:010 76 60590viestinta.hok-elanto@sok.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Helsingin Esplanadin puistossa sijaitseva ravintola Kappeli on kulttuurihistoriallisesti merkittävä klassikkoravintola, joka on toiminut samalla paikalla ja julkisivultaan lähes samanlaisena jo vuodesta 1867. Monipuolinen ravintolakokonaisuus, johon kuuluu baari, kahvila, ravintola, kellarin juhlatilat ja terassi, on avoinna vuoden jokaisena päivänä aamusta iltaan. Kappeli houkuttelee niin kaupunkilaisia kuin matkailijoita ympäri vuoden sen miljöön, taiteen, tarinoiden ja laadukkaan ruoan vuoksi. Ravintolan omistaa S-ryhmän suurin alueosuuskauppa HOK-Elanto. Kappeli on yksi HOK-Elannon lippulaivaravintoloista. www.raflaamo.fi/fi/helsinki/kappeli
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HOK-Elanto
Myyrmannin Prisman rakentaminen on käynnissä – avataan loka-marraskuun vaihteessa15.5.2023 10:36:01 EEST | Tiedote
Myyrmanniin avautuvan Prisman rakentaminen on lähtenyt vauhdilla käyntiin. Kauan odotettu Prisma avataan loka-marraskuun vaihteessa. Myyrmannin Prismaan rekrytoidaan parhaillaan lähes sataa asiakaspalvelun ammattilaista erilaisiin myymälätehtäviin.
Tutkimus: pääkaupunkiseudun grillikausi käy jo kuumana – helsinkiläisten erikoisherkkuja ovat grillatut hedelmät10.5.2023 10:30:01 EEST | Tiedote
HOK-Elannon tuoreen kyselytutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudulla asuvien grillissä tirisee tänä kesänä entistä enemmän tuoreita kasviksia ja kanaa, ja kiinnostus raaka- ja erikoismakkaroihin on kasvussa. Helsinkiläiset suosivat marinoimattomia raaka-aineita ja grillaavat muita hanakammin erilaisia hedelmiä.
HOK-Elannon ja Tomi Björckin eksoottisesti maustetut raakamakkarahodarit ovat kesän grillihitti10.5.2023 10:22:07 EEST | Tiedote
S-ryhmän suurimman alueosuuskaupan HOK-Elannon ja huippukokki Tomi Björckin Herkku GRILLS -tuoteuutuudet tuovat kesän grillipöytiin kansainvälisiä makumaailmoja. Ruokatuotesarjan kevään 2023 uutuuksiin lukeutuu muun muassa rohkeasti maustettuja raakamakkaroita, maukkaita grillisalaatteja, kätevä hodariboksi ja aasialaistyylinen lihatrio. Tuotteet ovat saatavilla valikoiduista pääkaupunkiseudun Prisma-, S-market, Food Market Herkku- ja Alepa-myymälöistä.
HOK-Elanto avaa Hyvinkäälle kolmannen Alepan 11.5.8.5.2023 09:52:35 EEST | Tiedote
Hyvinkäälle osoitteeseen Hämeenkatu 66 avataan uusi Alepa torstaina 11. toukokuuta klo 10.00. Avajaisissa on luvassa muun muassa erilaisia tuotetarjouksia sekä avajaiskahvitarjoilu lauantaina 13.5. klo 10.00 alkaen. Myymälä palvelee asiakkaita päivittäin aina iltayhteentoista saakka.
Espoon Tapiolan Food Market Herkusta S-market – HOK-Elanto panostaa Helsingin keskustan Food Market Herkun kehittämiseen3.5.2023 13:45:00 EEST | Tiedote
HOK-Elanto avaa Espoon Tapiolassa kauppakeskus Ainoassa sijaitsevan Food Market Herkun paikalle S-marketin. Uudistuksessa myymälän koko kasvaa ja tuotevalikoimaa laajennetaan sekä räätälöidään entistä vahvemmin asiakkaiden toiveiden mukaiseksi. Helsingin keskustan Food Market Herkku jatkaa uniikkina lippulaivaruokakauppana ja HOK-Elanto investoi parhaillaan toukokuussa toteutettavaan uudistukseen, jossa keskustan Food Market Herkun tuotevalikoimaa kasvatetaan entisestään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme