Uudistettu Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma on julkaistu! (Varsinais-Suomi, Satakunta)
Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma päivitettiin ja uudistettiin verkkosivuiksi - ensimmäisten joukossa Suomessa. Kauttaaltaan päivitetty kulttuuriympäristöohjelma jatkaa jo vuonna 1995 aloitettua työtä kulttuuriympäristötietouden lisäämisessä ja satakuntalaisen kulttuuriympäristön hoidon sekä kehittämisen parissa. Ohjelma tarttuu ajankohtaisin aiheisiin ja katsastaa kulttuuriympäristön nykytilaan.
Satakunnan kulttuuriympäristön hyvinvointia ja arvoa on ylläpidetty jo pitkään. Ensimmäinen kulttuuriympäristöohjelma julkaistiin pari vuosikymmentä sitten, eivätkä sen tärkeimmät tavoitteet kulttuuriympäristötiedon lisäämisessä, hoidon ohjaamisessa ja arvon säilyttämisessä ole muuttuneet. Kulttuuriympäristöohjelmalla toimitaan paikallisidentiteetin, yhteisen tulevaisuuden sekä ennen kaikkea viihtyisän ja rakkaan kulttuuriympäristön puolesta.
Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma on päivitetty laajalti kahdesti. Ohjelmassa asetettujen tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumista seurataan kuitenkin aktiivisesti alueen kulttuuriympäristötyöryhmän voimin ja niitä päivitetään aina viiden vuoden välein. Vuonna 2020 päivitetty ja uudistettu kulttuuriympäristöohjelma tarttuu kulttuuriympäristöä koskeviin ajankohtaisiin kysymyksiin ja aiheisiin asiantuntijoiden kirjoittamissa artikkeleissa. Artikkelit on jaoteltu kolmen teeman alle, arkeologisen perinnön, rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman osa-alueisiin.
Satakunnan kulttuuriympäristöohjelman takana on ryhmä kulttuuriympäristöasioiden ammattilaisia. Ohjelman päivitystä ja uudistusta on koordinoinut ja kirjoitustyöhön osallistunut Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja Satakunnan kulttuuriympäristötyöryhmä KULTU, jonka jäsenet edustavat alueen kulttuuriympäristöasioiden eteen työskenteleviä organisaatioita, kuten Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskus, Satakunnan Museo, Satakuntaliitto, ProAgria Länsi-Suomi / Maa- ja kotitalousnaiset, Museovirasto, Metsähallitus ja muutamat paikalliset kunnat.
Perinteisesti kulttuuriympäristöohjelmat ovat aina olleet fyysisiä painoksia. Ajat kuitenkin muuttuvat ja uudet tuulet puhaltavat – Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma on nyt julkaistu kauttaaltaan verkossa Ympäristö Nytin kulttuuriympäristösivuilla (ymparistonyt.fi). Nettisivut mahdollistavat tietojen päivittämisen, ajankohtaisuuden ja saavutettavuuden. Ensimmäistä kertaa lukija voi myös ottaa osaa ohjelman herättämään kulttuuriympäristökeskusteluun artikkelien kommentointimahdollisuudella. Kirsikkana kakun päällä sivuilta löytyy paljon valokuvia ja kuvitusta upeista Satakunnan kulttuuriympäristökohteista.
Uusi ohjelma julkaistaan perjantaina 27.11.2020 klo 12 uudistetulla teemasivustolla: Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma (ymparistonyt.fi)
Lisätietoja:
Meri-Tuuli Suorsa (30.11. asti), puh. 0295 022 017
Kirsti Virkki, 0295 022 525
Mia Puotunen, 0295 022 912
sähköpostit: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
NTM-centralen i Södra Österbotten blir riksomfattande kontaktpunktsmyndighet för tillståndsförfaranden i anslutning till förnybar energi22.1.2021 07:50:00 EET | Tiedote
En riksomfattande kontaktpunktsmyndighet inrättas för att göra det smidigare med tillståndsförfaranden i anslutning till förnybar energi. Funktionen grundar sig på en lag som nyligen stadfästs och enligt lagen är det NTM-centralen i Södra Österbotten som blir kontaktpunktsmyndighet. Lagen träder i kraft 30.6.2021 och då inleds också kontaktpunktsmyndighetens verksamhet.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on nimetty uusiutuvan energian lupamenettelyiden valtakunnalliseksi yhteyspisteviranomaiseksi22.1.2021 07:50:00 EET | Tiedote
Uusiutuvan energian lupamenettelyiden sujuvoittamiseksi perustetaan valtakunnallinen yhteyspisteviranomainen. Toiminto perustuu vastikään vahvistettuun lakiin, jossa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on nimetty lain mukaiseksi yhteyspisteviranomaiseksi. Laki tule voimaan 30.6.2021, jolloin myös yhteyspisteviranomaisen toiminta käynnistyy.
Itä-Suomen liikenneturvallisuuskatsaus 2020 (Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Etelä-Savo)14.1.2021 08:56:15 EET | Tiedote
Liikennekuolemat vähenivät. Alkoholi ja kovat ajonopeudet Itä-Suomen liikennekuolemien taustalla.
Kriterier fordras för att hållbart bärga vitmossa13.1.2021 09:23:16 EET | Tiedote
Nya metoder har utvecklats för maskinell bärgning av vitmossa och samtidigt som verksamheten effektiveras har bärgningsarealen ökat år för år. Samtidigt har diskussionen om hållbarheten i bärgningen ökat med tanke på naturens mångfald och klimatkonsekvenserna. Att bärga vitmossa är inte reglerat på samma sätt som till exempel torvproduktionen. Ett utvecklingsprojekt för att styra bärningen av vitmossa och utveckla förfaringsmetoder har därför inletts i NTM-centralen i Södra Österbotten.
Rahkasammalen kestävä korjuu tarvitsee kriteerit13.1.2021 09:23:15 EET | Tiedote
Rahkasammalen koneelliseen korjuuseen on kehitelty uusia menetelmiä, ja toiminnan tehostuessa korjuualat ovat vuosi vuodelta kasvaneet. Samaan aikaan keskustelu korjuun kestävyydestä luonnon monimuotoisuuden ja ilmastovaikutusten näkökulmasta on lisääntynyt. Rahkasammalen korjuu ei ole samaan tapaan säädeltyä kuin esimerkiksi turvetuotanto. Tämän vuoksi rahkasammalen korjuun ohjaamiseksi ja menettelytapojen kehittämiseksi on Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa käynnistetty kehittämishanke.
Haettavana rahoitusta porotalouden ja luontaiselinkeinojen sekä koltta-alueen kehittämistoimintaa koskevien tutkimusten ja selvitysten tekemiseen (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)11.1.2021 08:18:01 EET | Tiedote
Lapin ELY-keskus ottaa vastaan tutkimushankehakemuksia, jotka edistävät porotaloutta ja luontaiselinkeinoja sekä koltta-alueen kehittämistoimintaa tai tuottavat tietoa päätöksenteon tueksi. Tutkimusmäärärahat myönnetään maatilatalouden kehittämisrahastosta (Makera).
Itä-Suomen maakuntajaon muutokset vaikuttavat ELY-keskusten TE-toimistojen toimintaan – Joroisten ja Heinäveden asiakkuuksien ja palvelujen siirto hoidetaan sujuvasti22.12.2020 11:12:18 EET | Tiedote
Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti Heinäveden kunta siirtyy Pohjois-Karjalan maakuntaan ja Joroisten kunta Pohjois-Savon maakuntaan 1.1.2021 alkaen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme