Stadion-säätiö

Uudistuneen Olympiastadionin tuotantovaikutukset viime vuonna 194 miljoonaa – maamerkki kerää kehuja erityisesti tapahtumistaan

Jaa
Vuosina 2016–2020 uudistettu Olympiastadion avattiin yleisölle jälleen elokuussa 2020. Perusparannettu, laajennettu ja uudistettu stadion on entistä monipuolisempi tapahtuma-areena sekä koko kansan liikunta- ja kohtaamispaikka, jonka seurauksena sen taloudellinen merkittävyys työllisyys- ja verovaikutuksineen on huomattava.

Uudistuksen kokeneen Olympiastadionin toimintavuoden 2022, joka toteutui lähes ilman koronarajoituksia, tuotantovaikutus kerrannaisvaikutuksineen on ollut 194 miljoonaa euroa ja työllisyysvaikutus 1 427 työpaikkaa. Verovaikutukseksi on arvioitu noin 27 miljoonaa euroa. Vuonna 2014 uudistamisen jälkeisen ajan tuotantovaikutuksiksi arvioitiin noin 132 miljoonaa euroa, joten vuoden 2022 tulokset ja stadionin toiminnan merkitys ovat ylittäneet positiivisesti ennakkoarviot. Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishankkeen taloudellisten vaikutusten arviointi* toteutettiin yhdessä KPMG Oy:n kanssa loppuvuodesta 2022.

Olympiastadion on Suomen ylivoimaisesti suurin stadion ja areena. Taloudellisilta vaikutuksiltaan Olympiastadion on omaa luokkaansa, ja toimiessaan täydellä kapasiteetilla tulee Suomen valtion ja Helsingin kaupungin investointi perusparannus- ja uudistamishankkeeseen maksamaan itsensä takaisin, sanoo Olympiastadionin johtaja Ari Kuokkanen.  

Taloudellisten seikkojen lisäksi uudistusten positiivinen vaikutus näkyy selkeästi kävijämäärissä: kokonaiskävijämäärä nousi vuonna 2022 lähes miljoonaan ja ilman alkuvuoden koronarajoituksia kokonaiskävijämäärä olisi arvioiden perusteella ollut hieman yli miljoona. Ennen stadionin peruskorjaus- ja uudistamishanketta kokonaiskävijämäärä oli vuosittain noin 600 000.

Vuosi 2022 oli pop-musiikin ja urheilun juhlaa

Suomessa ei ole toista Olympiastadionin kokoista rakennusta, johon mahtuu kerralla saman verran katsojia. Stadion onkin elimellinen osa pääkaupunkiseudun tapahtumaklusteria, ja ylläpitää omalta osaltaan niin Helsingin kuin Suomenkin vetovoimaisuutta urheilun ja viihteen suurtapahtumapaikkana. Pelkästään kaksi peräkkäistä Antti Tuiskun konserttia syyskuussa 2022 veti paikalle 70 000 fania, ja Sunrise Avenuen heinäkuiset jäähyväiskonsertit ylsivät samoihin lukuihin. Globaaleista tähdistä suurimman yleisön vuonna 2022, 50 000 henkeä, houkutteli paikalle pop-tähti Ed Sheeran. Urheilutapahtumista yleisömagneetteja olivat muun muassa Suomen jalkapallomaajoukkueen taidonnäytteet, UEFA Super Cup, yleisurheilun Suomi–Ruotsi-maaottelu ja Helsinki Ski Weeks. Tapahtumien kokonaiskävijämäärä vuonna 2022 oli yhteensä 650 000.

Stadionin suurtapahtumat synnyttävät varsin merkittäviä aluetaloudellisia vaikutuksia, jotka muodostuvat tapahtuman järjestämisen edellyttämistä tuotannon lisäyksistä alueella ja toisaalta yksityisen kulutuksen kasvun kautta. Stadionilla järjestettävät urheilutapahtumat ja konsertit houkuttelevat Helsinkiin vuosittain 150 000 - 200 000 ulkopaikkakuntalaista tai ulkomaalaista vierailijaa. Olympiastadionin tapahtumatoiminnalla on myös iso vaikutus Helsingin alueen työllisyyteen, sillä se mahdollistaa monelle eri toimijalle merkittävän palvelutarjonnan organisoinnin. 

Kesällä 2022 tehty kävijätutkimus** vahvistaa, että stadionista on onnistuttu tekemään nykyajan vaatimukset täyttävä tapahtumapaikka: keskiarvo kävijöiden antamasta arviosta tapahtumille oli yli 4,2 (asteikolla 1–5). Kuten yksi kävijöistä kuvailee: ”Olympiastadionilla on vaan jotakin, mitä muualla ei ole.”

Uudistetun stadionin kehityttyä vilkkaaksi tapahtuma- ja vierailukohteeksi, on sen merkitys myös Helsingin kaupungille huomattavasti aiempaa suurempi. Olympiastadionilla ja sen toiminnalla oli vuonna 2022 myös poikkeuksellisen suuri kansallinen ja kansainvälinen näkyvyys eri digitaalisen ja sosiaalisen median kanavissa, toteaa Stadion-säätiön hallituksen puheenjohtaja Nasima Razmyar.  

Kansanterveyttä ja hyvää fiilistä

Vuosi 2022 on ollut Olympiastadionille menestyksekäs toimintavuosi, ja tapahtumat vastaavat suurimmasta siivusta stadion-kävijöitä: vuonna 2022 tapahtumakävijöiden osuus kaikista kävijöistä oli noin 70 %.

Tapahtumien ohella stadion toimii kuitenkin päivittäisenä liikunta- ja kohtaamispaikkana niin kaupunkilaisille, vierailijoille, kokousasiakkaille kuin liikkujillekin. Esimerkiksi senioreille löytyy maksuton vakiovuoro ja urheiluseurat sekä koululaiset käyttävät tiloja liikuntatunneillaan. Vuonna 2022 järjestettiin myös useampia tapahtumia, jolloin kuka tahansa saattoi poiketa liikkumaan stadionin kenttäalueelle maksutta. Stadionin tiloissa on mahdollista sekä työskennellä että järjestää kokouksia historiallisesti ja arkkitehtuurisesti ainutlaatuisessa miljöössä.

Muun kuin tapahtumatoiminnan on arvioitu tuovan stadionille noin 360 000 kävijää vuodessa. Vuonna 2022 toteutunut kävijämäärä oli noin 240 000, luku johon vielä alkuvuodesta vallinneet pandemiarajoitukset vaikuttivat rajusti. Muun toiminnan ja siihen osallistuvien henkilöiden kulutusvaikutukset muodostavat Suomessa vuosittain yhteensä noin 8 miljoonan euron tuotantovaikutuksen kerrannaisvaikutuksineen.

*Selvityksessä on tarkasteltu Olympiastadionin perusparannuksen jälkeisiä toiminnallisia ja taloudellisia arvioita vuoden 2022 toteutuneilla ja osittain estimoiduilla luvuilla. Taloudelliset vaikutukset on arvioitu panos-tuotosmalliin perustuen hyödyntämällä Tilastokeskuksen aineistoja vuodelta 2019.

KPMG Oy toteutti Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishankkeen taloudellisten vaikutusten arvioinnin myös vuonna 2014. Siinä tarkasteltiin perusparannus- ja uudistamishankkeen hankeaikaisia taloudellisia vaikutuksia sekä esitettiin arvioita uudistamisen jälkeisen ajan taloudellisista vaikutuksista.

**Kävijätutkimuksen toteutti Sponsor Insight Finland huhti–heinäkuussa 2022. Haastattelut tehtiiin Dynatan Internet-paneelin kautta. N 400/kuukausi. Otos vastaa sukupuolen, iän sekä asuinläänien osalta Suomen väestörakennetta pienoiskoossa (+18 vuotiaat).

 

Olympiastadion on yksi Suomen ja Helsingin tunnetuimmista maamerkeistä. Suomen legendaarisin tapahtumapaikka on uudistunut kansainvälisten suurtapahtumien vaatimukset täyttäväksi monitoimiareenaksi. Olympiastadion on tapahtumien ohella avoinna päivittäin kaupunkilaisille, vierailijoille, kokousasiakkaille ja liikkujille. 

 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediayhteydenotot


Ari Kuokkanen, johtaja, Olympiastadion
Sähköposti: ari.kuokkanen@stadion.fi
P. 040-718 2381


Marju Paju, markkinointi- ja viestintäjohtaja
Sähköposti: marju.paju@stadion.fi
P. 040-5138452

Kuvat

Ruotsi-ottelu 2022.  Kuva: Jussi Eskola
Ruotsi-ottelu 2022. Kuva: Jussi Eskola
Lataa
Sunrise Avenue 2022. Kuva: Lasse Arkela
Sunrise Avenue 2022. Kuva: Lasse Arkela
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Stadion-säätiö
Stadion-säätiö
Paavo Nurmen tie 1
00250 Helsinki

http://www.stadion.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stadion-säätiö

Output impacts of renewed Olympic Stadium rose to 194 million in 2022 – landmark site particularly applauded for its events30.1.2023 13:02:41 EET | Tiedote

After the major refurbishment in 2016–2020, the renewed Olympic Stadium was re-inaugurated in August 2020. The refurbished, extended and renewed Stadium is an increasingly versatile arena for events as well as an exercise and a meeting place for all. Therefore, its economic significance and employment and tax impacts have exceeded all expectations.

Förra årets produktionseffekter av det förnyade Olympiastadion var 194 miljoner – landmärket får beröm särskilt för evenemangen30.1.2023 13:02:13 EET | Tiedote

Olympiastadion förnyades under åren 2016–2020 och öppnades för allmänheten igen i augusti 2020. Det ombyggda, utvidgade och förnyade Stadion är nu en ännu mångsidigare arena för evenemang samt en motions- och mötesplats för hela folket. Stadions ekonomiska betydelse med sysselsättnings- och skatteverkningarna har ökat klart mer än förväntat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme