Valtakunnallinen työpajayhdistys ry

Uudistuva ammatillinen koulutus vaatii omatoimisuutta – työpajat koulutuksen järjestäjien kumppaneiksi opinnoissa tukea tarvitseville

Jaa

Ammatillisen koulutuksen reformin myötä merkittävä osa ammatillisen koulutuksen opinnoista tulee suorittaa työpaikoilla. Työvaltainen opiskelu soveltuu monille, mutta vaatii omatoimisuutta ja itseohjautuvuutta. Kaikilla ei ole tähän vielä riittäviä valmiuksia. Yritysten resurssit ohjata etenkin erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita ovat rajalliset. Kokonaisuus on haasteellinen ja riskinä onkin opintojen keskeyttämisten lisääntyminen.

– Työpajat ovat tehneet pitkään yhteistyötä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa. Uuden lainsäädännön myötä työpajat voivat tarjota koulutusjärjestelmälle tukeaan aiempaa laajemmin ja asemoitua näiltä osin lähemmäs ammatillisen koulutuksen kenttää, sanoo Valtakunnallisen työpajayhdistyksen (TPY) toiminnanjohtaja Mari Ahonen-Walker.

Työpajatoiminnassa tuetaan nuorten oman ammattialan löytämistä, edistetään koulutukseen kiinnittymistä ja ehkäistään opintojen keskeyttämistä. Työpajalla kertyvät ammatilliset taidot ja yleiset työelämävalmiudet. Tämä kertyvä osaaminen voidaan tehdä näkyväksi ja todentaa. − Työpajojen ja koulutuksen järjestäjien yhteistyön potentiaalia ei ole vielä täysin hyödynnetty. Uskomme, että työpajojen ja koulutuksen järjestäjien yhteinen intressi on luoda pysyvä ja koko maan kattava yhteistyörakenne, jotta vahvempaa tukea tarvitsevat nuoret saadaan opintoihin kiinni, toteaa Ahonen-Walker.

Valtakunnallinen työpajayhdistys tarjoaa areenan työpajojen ja koulutuksen järjestäjien yhteistyön kehittämiselle 10.–11.9.2018 Helsingissä Akavatalolla järjestettävässä Synergiaseminaarissa, jonka teemana on kumppaneina kasvamme vahvemmiksi. Seminaariin kokoontuu 120 aiheen parissa työpajoilla ja ammatillisessa koulutuksessa työskentelevää asiantuntijaa.

Lue lisää

Yhteyshenkilöt

Mari Ahonen-Walker
toiminnanjohtaja
Valtakunnallinen työpajayhdistys ry
p 010 279 2724

Anna Kapanen
viestintäpäällikkö
Valtakunnallinen työpajayhdistys ry
p 010 279 2727

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valtakunnallinen työpajayhdistys ry
Valtakunnallinen työpajayhdistys ry
Rautatieläisenkatu 6 (käyntios. Kellosilta 7)
00520 Helsinki

http://www.tpy.fi

Valtakunnallinen työpajayhdistys ry (TPY) on työpaja-ammattilaisten perustama järjestö, joka ehkäisee syrjäytymistä edistämällä työpajatoiminnan ja sosiaalisen työllistämisen kehitystä Suomessa vahvistaa toiminnallaan sekä työpajojen toimintaedellytyksiä että työpaja-ammattilaisten osaamista. TPY on yksi opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämistä nuorisotyön palvelu- ja kehittämiskeskuksista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtakunnallinen työpajayhdistys ry

Ratkaisuja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn4.4.2019 12:48:14 EESTTiedote

Etsivä nuorisotyö ja työpajat tavoittavat vuosittain 34 000 nuorta. Nämä ammattilaiset ovat huomanneet, että nuorten syrjäytymiseen vaikuttavat erityisesti puutteet lähipalveluissa, ennaltaehkäisevässä toiminnassa, nuorten päihde- ja mielenterveyspalveluissa sekä opiskelujen ohjauksessa ja tuessa. Miten nämä vaikuttavat nuoriin, ja miten tilannetta voitaisiin parantaa? Tässä etsivän nuorisotyön ja työpajojen ratkaisuja.

Työpajoilla kertyvää osaamista voidaan tunnustaa osaksi ammatillisia opintoja6.10.2017 15:30:00 EESTTiedote

Tiedote 6.10.2017 / julkaisuvapaa. Ammatillisen koulutuksen reformin myötä oppiminen siirtyy yhä enenevässä määrin työpaikoille. Tämä avaa uudenlaisia tarpeita ja mahdollisuuksia työpajojen ja koulutuksen järjestäjien yhteistyölle. Samaan aikaan ammatillisesta koulutuksesta leikataan liki 200 miljoonaa euroa, mikä on herättänyt huolta ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta ja tukea opintoihin tarvitsevista opiskelijoista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme