Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uusi AM-ohjelma ohjaa Helsingin asumisen rakentamista seuraavat neljä vuotta

Jaa

Helsingin asuntotuotantotavoite kasvaa tuhannella asunnolla vuonna 2023. Täydennysrakentamisen merkitys korostuu kaupunkiuudistuksen tuodessa uutta elinvoimaa kolmelle asuinalueelle. Hitas-järjestelmä puolestaan korvataan uudella kohtuuhintaisen omistusasumisen mallilla.

Kalasatama on yksi alueista, joille nousee eniten asuntoja lähivuosina. Kuva: Tero Pajukallio
Kalasatama on yksi alueista, joille nousee eniten asuntoja lähivuosina. Kuva: Tero Pajukallio

Helsingissä asumisen pitkäjänteistä suunnittelua ohjaa valtuustokausittain laadittava asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelma (AM-ohjelma). Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi uuden AM-ohjelman kokouksessaan 11.11.2020. AM-ohjelma linjaa kuinka paljon ja millaista asumista Helsingissä rakennetaan seuraavan neljän vuoden aikana.

Helsingin tavoitteena on, että vuosittain kaupunkiin syntyy 7000 uutta asuntoa vuoteen 2022 asti. Vuodesta 2023 eteenpäin tavoite nousee 8000 asuntoon vuodessa. Kaupungin oman asuntotuotannon tavoite on 1 500 asuntoa vuodessa vuoteen 2022 saakka ja 25 prosenttia toteutuvasta asuntotuotannosta vuodesta 2023 eteenpäin.

”Yksi Helsingin kaupungin päättäjien tärkeimmistä tehtävistä on varmistaa, että kaupungissa on tarpeeksi kohtuuhintaisia asumisvaihtoehtoja muuttuviin elämäntilanteisiin sekä täällä jo asuville, että Helsinkiin lähivuosina muuttaville tuhansille uusille asukkaille. Kestävään kaupunkikehitykseen kuuluu lisäksi, että kaupungista pidetään huolta kokonaisvaltaisesti – myös vanhemmat kaupunginosat pidetään kehityksessä mukana. Näihin haasteisiin uusi AM-ohjelma vastaa mielestäni hyvin”, pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Kaupunkiuudistus tuo elinvoimaa asuinalueille

Helsinki käynnistää AM-ohjelman puitteissa uudenlaisen kaupunkiuudistuksen mallin, jonka tavoitteena on luoda uutta elinvoimaa asuinalueille kokonaisvaltaisesti yli kaupungin toimialarajojen. Ohjelmakaudella kaupunkiuudistusalueet ovat Malminkartano-Kannelmäki, Malmi ja Mellunkylä.

Helsingin kaupunkistrategiaan on kirjattu tavoitteeksi asema asuinalueiden eriytymisen ehkäisyn eurooppalaisena huippuesimerkkinä. Kaupunkiuudistus on työkalu, jolla Helsinki pyrkii toteuttamaan tätä strategista tavoitetta ja näin mahdollistamaan kaupunginosien tasavertaisuuden ja hyvinvoinnin.

Tavoitteena on, että kaupunkiuudistusalueille rakennettaisiin kolmannes lisää asuntoja vuoteen 2035 mennessä. Alueiden asuntokannan hallinta- ja rahoitusmuotojakauman tulee kehittyä kohti kaupungin hallinta- ja rahoitusmuototavoitetta.

Hitas-järjestelmä korvataan ohjelmakauden puolivälissä

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen esityksen käynnistää valmistelu mallista, joka turvaa kohtuuhintaisen omistusasumisen eri helsinkiläisillä asuinalueilla. Valmistelun tavoitteena on nykymuotoisesta Hitas-järjestelmästä luopuminen ja sen korvaaminen ohjelmakauden puolivälissä.

Asumisen hallinta- ja rahoitusmuototavoitteen mukaan vuodesta 2023 alkaen rakennettavista asunnoista 30 prosenttia tulisi olla pitkäaikaisesti säänneltyjä ARA-vuokra-asuntoja (joista 500 opiskelija- ja nuorisoasuntoja), 20 prosenttia tulisi olla välimuodon asuntoja ja 50 prosenttia sääntelemättömiä omistus- ja vuokra-asuntoja. Näistä kaupunki toteuttaa keskimäärin 250 omistusasuntoa omana rakennuttamisena niillä alueilla, joille omistusasuntotuotantoa ei muuten synny.

Puolet uusilla alueilla, puolet täydennysrakentamista

AM-ohjelmassa myös linjataan, että perheasuntojen riittävä osuus omistusasuntotuotannosta turvataan. Kerrostaloissa sääntelemättömässä omistusasuntotuotannossa tontin asuinrakennusoikeudesta keskimäärin 40-50 prosenttia toteutetaan perheasuntoina. Perustelluista syistä tavoitteesta voidaan poiketa alueilla, joilla perheasuntojen määrä on jo riittävä.

Asuntotuotannosta 50 prosenttia toteutuu uusilla asuinalueilla ja 50 prosenttia täydennysrakentamisena. Keskeisimmät aluerakentamiskohteet seuraavina vuosina ovat Kalasatama, Länsisatama, Kruunuvuorenranta, Pasila, Kuninkaantammi sekä Malmin entisen lentokentän alue.

AM-ohjelma kokonaisuudessaan (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

asunto-ohjelmapäällikkö
Mari Randell
kaupunginkanslia, talous- ja suunnitteluosasto
mari.randell@hel.fi
(09) 310 25823

Viestintä:
viestintäasiantuntija
Liisa Leeve
kaupunginkanslia, ulkoinen viestintä
(09) 310 20433

Kuvat

Kalasatama on yksi alueista, joille nousee eniten asuntoja lähivuosina. Kuva: Tero Pajukallio
Kalasatama on yksi alueista, joille nousee eniten asuntoja lähivuosina. Kuva: Tero Pajukallio
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uusi startup-yritysten kiihdytyspalvelu aloittanut toimintansa – Helsinki haluaa auttaa yrityksiä kasvamaan4.12.2020 12:36:20 EETTiedote

Helsingin kaupunki on aloittanut uuden liiketoiminnan kehitys- ja valmennuspalvelun. Se on kohdistettu kansainvälisille markkinoille tähtääville hautomo- ja kiihdytysvaiheen startup-yrityksille. Etenkin alkuvaiheen startup-yritykset kaipaavat usein pitkäaikaista tukea toimintansa käynnistämiseen ja NewCo Accelerator –niminen palvelu on luotu täyttämään tätä palveluntarvetta. Kiihdyttämön palvelut ovat ilmaisia ja yritykset voivat hakeutua niihin koska tahansa.

Helsinki Education Hubista tulee ainutlaatuinen oppimisen innovaatiokeskus3.12.2020 10:50:00 EETTiedote

Helsinki haluaa olla maailman oppimisen pääkaupunki. Ensi vuonna kaupungin keskustassa toimintansa aloittava Helsinki Education Hub on konkreettinen askel kohti tätä tavoitetta. Se yhdistää ensimmäisenä maailmassa oppimisen ja koulutuksen start up -yritykset, suomalaisen pedagogisen osaamisen, innovatiivisen oppimisympäristön ja akateemisen tutkimuksen yhtenäiseksi maailmanluokan vientituotteeksi.

Helsinkiläisten huolestuneisuus koronan vaikutuksista kasvanut keväästä3.12.2020 09:00:00 EETTiedote

Lähes puolet helsinkiläisistä on huolissaan koronapandemian vaikutuksista omalle perheelle tai lähisuvulle, selviää uusimmasta Helsinki-barometristä. Tämä on suurempi osuus kuin vastaavassa kyselyssä keväällä. Kyselyaineisto koottiin puhelinhaastatteluilla ajanjaksolla 9.10.–6.11., joten tuloksissa ei näy vielä uusimman tautitilanteen vaikutus. Kyselyn tuloksia analysoidaan tarkemmin tuoreessa Kvartti-verkkolehden artikkelissa.

Helsinki ottaa käyttöön .helsinki-verkko-osoitteet – testbed.helsinki-sivusto kokoaa kaupungin tarjoamat kokeilu- ja kehitysmahdollisuudet2.12.2020 11:10:00 EETTiedote

Helsingin kaupunki avaa 2. joulukuuta 2020 ensimmäisen .helsinki-päätteisen verkkosivuosoitteen. Uusien .helsinki-sivujen tavoitteena on parantaa Helsingin kaupungin verkkopalveluiden löydettävyyttä ja asiakaslähtöisyyttä. Ensimmäisenä uutena sivustona avautuu Helsingin kokeilualustatoimintaa esittelevä testbed.helsinki. Sivustolle kootaan keskeiset tiedot niistä mahdollisuuksista, joita yrityksillä on testata tuotteitaan yhteistyössä kaupungin kanssa. Uudet innovaatioiden kokeilualustat liittyvät Helsingissä muun muassa terveyteen ja hyvinvointiin, oppimisympäristöihin, puhtaisiin ja kestäviin kaupunkiratkaisuihin sekä liikkumiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme