Uusi ammattiryhmä sote-alalle: Suomessa aletaan kouluttaa hyvinvointianalyytikoita
Sosiaali- ja terveysala saa pian uudenlaisia osaajia, hyvinvointianalyytikoita. Tehtävään voi pätevöityä ensi syksystä alkaen Satakunnan ja Lapin ammattikorkeakouluissa. Hyvinvointianalyytikko tuntee hoitotyön käytännöt ja osaa lisäksi analysoida monenlaista dataa. Yhdistelmä antaa erinomaiset valmiudet sekä arkisen hoitotyön että sote-palveluiden kehittämiseen esimerkiksi hyvinvointialueilla. Uuden koulutuksen painotukset perustuvat Sitran ideoimaan ja koordinoimaan koulutuspilottiin.

Ensimmäiset hyvinvointianalyytikon pätevyyden omaavat sote-ammattilaiset valmistuvat näillä näkymin vuonna 2023. Koulutusta pilotoitiin Sitran, Satakunnan ammattikorkeakoulun, Tampereen yliopiston ja Tallinnan teknillisen yliopiston yhteistyönä vuosina 2017–2018.
”Jo kevytkin analytiikkaosaaminen tukee huomattavasti asiakastarpeen tunnistamista ja auttaa löytämään järkeistämisen paikkoja sirpaleisesta sote-palvelujärjestelmästä, mikä on omiaan vahvistamaan paitsi asiakaskokemusta myös palveluiden kustannusvaikuttavuutta. Tämä oli koulutuspilotin keskeinen oppi”, kertoo projektista tuolloin Sitrassa vastannut johtava asiantuntija Tuula Tiihonen.
Analyytikon toimenkuva nivoutuu jatkossa tärkeäksi osaksi sote-työn arkea, kehittämistä ja johtamista. Tieto kun on yhä keskeisemmässä asemassa myös terveydenhuollon organisaatioissa.
”Hyvinvointianalyytikkojen tehtävänä on auttaa muuta henkilökuntaa. Potilastyötä tekevien henkilöiden aika ja osaaminen eivät useinkaan riitä toiminnan syvempään tarkasteluun tai analytiikkaan, eikä se ole myöskään tarkoituksenmukaista”, Tiihonen painottaa.
Analyytikkojen osaamista voidaan hyödyntää paitsi sote-palveluiden kehittämisessä myös vaikkapa yksilöllisen terveysvalmennuksen tukemisessa ja sairauksien ennaltaehkäisyssä.
”Myös tulevilla hyvinvointialueilla on varmasti tarvetta analyytikoille, kun palveluja ja toimintamalleja suunnitellaan ja tarkastelunäkökulma muuttuu maakuntatasoiseksi”, Tiihonen uskoo.
Satakunta ja Lappi näyttävät suuntaa – haku koulutukseen alkaa maaliskuussa 2022
Satakunnan ammattikorkeakoulussa on voinut opiskella hyvinvointiteknologiaa jo vuodesta 2002 lähtien. Tutkijayliopettaja Sari Merilampi on ollut yksi priimusmoottoreista tänä vuonna alkavan koulutuksen suunnittelussa ja käynnistämisessä.
Merilammen mukaan hyvinvointianalyytikon koulutukselle on sekä suuri tarve että kiinnostusta opiskelijoiden keskuudessa. Sitran pilottikurssin suorittanut, Suomen ensimmäinen hyvinvointianalyytikko työskentelee edelleen Satasairaalassa, ja kokemukset uudesta toimenkuvasta ovat varsin hyviä.
”Hyvinvointianalyytikkoja tarvitaan eri puolilla terveydenhuoltojärjestelmää. He tuottavat tietoa hoitotiimin tai johdon päätöksenteon tueksi. Lisäksi he koostavat ja analysoivat potilasdataa sekä asiakastietoa palveluohjauksen ja asiakaskokemuksen kehittämiseksi”, Merilampi kuvailee.
Haku uuteen koulutusohjelmaan alkaa maaliskuussa. Ensimmäisessä haussa Satakunnan ja Lapin ammattikorkeakouluissa on tarjolla yhteensä noin 80 opiskelupaikkaa. Koulutus kestää vuodesta kahteen taustasta riippuen.
”Luvassa on innostava, haastava ja mielenkiintoinen koulutus! Opinnot auttavat hahmottamaan monialaista hyvinvointiteknologiaa, kehittävät digitaalisia tietoja ja taitoja kuten myös ymmärrystä datan laajemmasta käytöstä ja tulkinnasta”, kertovat Satakunnan ammattikorkeakoulun Hyvinvointiteknologian YAMK-opetussuunnitelmasta vastaava lehtori Anu Elo ja osaamispäällikkö Mari Kunnari Lapin ammattikorkeakoulusta.
Lisätiedot:
Tuula Tiihonen, johtava asiantuntija, Sitra,
tuula.tiihonen@sitra.fi, puh. 040 6109070
Sari Merilampi, johtava tutkija, tutkijayliopettaja, SAMK,
sari.merilampi@samk.fi, puh. 044 7103171
Anu Elo, opetussuunnitelmavastaava, lehtori, SAMK,
anu.elo@samk.fi, puh. 044 710 3887
Marika Kunnari, osaamispäällikkö, Lapin ammattikorkeakoulu, marika.kunnari@lapinamk.fi, puh. 040 630 8571
Hyvinvointianalyytikon pätevyys: pääsyvaatimukset ja haku
Koulutusta tarjoavat Satakunnan ammattikorkeakoulu (osana Hyvinvointiteknologia YAMK-koulutusta) ja Lapin ammattikorkeakoulu (Hyvinvoinnin analytiikan asiantuntija -YAMK-koulutus).
Pääsyvaatimuksena on sosiaali- ja terveys- tai liikunta-alan, liiketalouden, matkailun tai insinöörin AMK-tutkinto. Hakukelpoisia ovat myös soveltuvan AMK-tutkinnon suorittaneet henkilöt, joilla on vähintään kahden vuoden työkokemus tutkintoaan vastaavalta alalta. Lisäksi hakukelpoiseksi tutkinnoksi katsotaan opistoasteen ja korkea-asteen tutkinto, joka vastaa koulutusalaltaan ja ammattinimikkeeltään hakukelpoista ammattikorkeakoulututkintoa ja on suoritettu vuoteen 2000 mennessä.
Haku Opintopolku.fi -sivustolla yhteishaussa on 16.3.–31.3.2022. Valinta tapahtuu valintakurssilla menestymisen perusteella. Ilmoittautuminen valintakurssille on auki 16.3.–6.4.2022 ja valintakurssi tulee olla suoritettuna 30.5.2022 mennessä. Koulutus alkaa syyskuussa 2022 ja se on mahdollista suorittaa työn ohessa ja myös etäopintoina. Koulutus kestää vuodesta kahteen opiskelijan taustasta riippuen.
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Asiantuntijaryhmä: Jätevesien ravinteet turvaamaan ruuantuotantoa lannoitekriisissä27.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Ravinneomavaraisuutta ja ruokaturvaa voidaan parantaa tehostamalla ravinteiden kierrätystä. Johtavien maatalous-, ruuantuotanto- ja ympäristöasiantuntijoiden ryhmä ehdottaa toimia, jotka turvaavat Suomen ruuantuotantoa niin kriisioloissa kuin pidemmällä tulevaisuudessa. Toimissa keskitytään erityisesti jätevesien typen kierrätykseen.
A fair data economy and digital education would provide security for Finland in the era of information warfare24.5.2022 02:00:00 EEST | Press release
According to Sitra’s recent Digipower investigation, the resilience of the European economy and European democracy is threatened by the lack of transparency in the data economy and the concentration of digital power in the hands of a few. Supporting the digital education of the population is one way to improve the situation.
Rättvis dataekonomi och digital bildning skulle medföra trygghet till Finland under informationskrigens tidsålder24.5.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Enligt den färska Digital makt-utredningen är avsaknad av transparens inom dataekonomin och koncentration av den digitala makten till några få aktörer ett hot mot hållbarheten i den europeiska ekonomin och demokratin. En metod för att förbättra situationen är att stödja medborgarnas digitala bildning.
Reilu datatalous ja digitaalinen sivistys toisivat turvaa Suomelle informaatiosotien aikakaudella24.5.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreen Digivalta-selvityksen mukaan datatalouden läpinäkymättömyys ja digitaalisen vallan keskittyminen harvojen käsiin uhkaa eurooppalaisen talouden ja demokratian kestävyyttä. Yksi keino tilanteen parantamiseksi on kansalaisten digitaalisen sivistyksen tukeminen.
Circular solutions can halt biodiversity loss – The food and agriculture sector can make the largest contribution16.5.2022 02:00:00 EEST | Press release
Circular economy interventions in four key sectors can halt global biodiversity loss and help the world's biodiversity recover to the same levels as in the year 2000 by 2035, according to a recent study by the Finnish Innovation Fund Sitra.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme