Uusi ammattiryhmä sote-alalle: Suomessa aletaan kouluttaa hyvinvointianalyytikoita

Ensimmäiset hyvinvointianalyytikon pätevyyden omaavat sote-ammattilaiset valmistuvat näillä näkymin vuonna 2023. Koulutusta pilotoitiin Sitran, Satakunnan ammattikorkeakoulun, Tampereen yliopiston ja Tallinnan teknillisen yliopiston yhteistyönä vuosina 2017–2018.
”Jo kevytkin analytiikkaosaaminen tukee huomattavasti asiakastarpeen tunnistamista ja auttaa löytämään järkeistämisen paikkoja sirpaleisesta sote-palvelujärjestelmästä, mikä on omiaan vahvistamaan paitsi asiakaskokemusta myös palveluiden kustannusvaikuttavuutta. Tämä oli koulutuspilotin keskeinen oppi”, kertoo projektista tuolloin Sitrassa vastannut johtava asiantuntija Tuula Tiihonen.
Analyytikon toimenkuva nivoutuu jatkossa tärkeäksi osaksi sote-työn arkea, kehittämistä ja johtamista. Tieto kun on yhä keskeisemmässä asemassa myös terveydenhuollon organisaatioissa.
”Hyvinvointianalyytikkojen tehtävänä on auttaa muuta henkilökuntaa. Potilastyötä tekevien henkilöiden aika ja osaaminen eivät useinkaan riitä toiminnan syvempään tarkasteluun tai analytiikkaan, eikä se ole myöskään tarkoituksenmukaista”, Tiihonen painottaa.
Analyytikkojen osaamista voidaan hyödyntää paitsi sote-palveluiden kehittämisessä myös vaikkapa yksilöllisen terveysvalmennuksen tukemisessa ja sairauksien ennaltaehkäisyssä.
”Myös tulevilla hyvinvointialueilla on varmasti tarvetta analyytikoille, kun palveluja ja toimintamalleja suunnitellaan ja tarkastelunäkökulma muuttuu maakuntatasoiseksi”, Tiihonen uskoo.
Satakunta ja Lappi näyttävät suuntaa – haku koulutukseen alkaa maaliskuussa 2022
Satakunnan ammattikorkeakoulussa on voinut opiskella hyvinvointiteknologiaa jo vuodesta 2002 lähtien. Tutkijayliopettaja Sari Merilampi on ollut yksi priimusmoottoreista tänä vuonna alkavan koulutuksen suunnittelussa ja käynnistämisessä.
Merilammen mukaan hyvinvointianalyytikon koulutukselle on sekä suuri tarve että kiinnostusta opiskelijoiden keskuudessa. Sitran pilottikurssin suorittanut, Suomen ensimmäinen hyvinvointianalyytikko työskentelee edelleen Satasairaalassa, ja kokemukset uudesta toimenkuvasta ovat varsin hyviä.
”Hyvinvointianalyytikkoja tarvitaan eri puolilla terveydenhuoltojärjestelmää. He tuottavat tietoa hoitotiimin tai johdon päätöksenteon tueksi. Lisäksi he koostavat ja analysoivat potilasdataa sekä asiakastietoa palveluohjauksen ja asiakaskokemuksen kehittämiseksi”, Merilampi kuvailee.
Haku uuteen koulutusohjelmaan alkaa maaliskuussa. Ensimmäisessä haussa Satakunnan ja Lapin ammattikorkeakouluissa on tarjolla yhteensä noin 80 opiskelupaikkaa. Koulutus kestää vuodesta kahteen taustasta riippuen.
”Luvassa on innostava, haastava ja mielenkiintoinen koulutus! Opinnot auttavat hahmottamaan monialaista hyvinvointiteknologiaa, kehittävät digitaalisia tietoja ja taitoja kuten myös ymmärrystä datan laajemmasta käytöstä ja tulkinnasta”, kertovat Satakunnan ammattikorkeakoulun Hyvinvointiteknologian YAMK-opetussuunnitelmasta vastaava lehtori Anu Elo ja osaamispäällikkö Mari Kunnari Lapin ammattikorkeakoulusta.
Lisätiedot:
Tuula Tiihonen, johtava asiantuntija, Sitra,
tuula.tiihonen@sitra.fi, puh. 040 6109070
Sari Merilampi, johtava tutkija, tutkijayliopettaja, SAMK,
sari.merilampi@samk.fi, puh. 044 7103171
Anu Elo, opetussuunnitelmavastaava, lehtori, SAMK,
anu.elo@samk.fi, puh. 044 710 3887
Marika Kunnari, osaamispäällikkö, Lapin ammattikorkeakoulu, marika.kunnari@lapinamk.fi, puh. 040 630 8571
Hyvinvointianalyytikon pätevyys: pääsyvaatimukset ja haku
Koulutusta tarjoavat Satakunnan ammattikorkeakoulu (osana Hyvinvointiteknologia YAMK-koulutusta) ja Lapin ammattikorkeakoulu (Hyvinvoinnin analytiikan asiantuntija -YAMK-koulutus).
Pääsyvaatimuksena on sosiaali- ja terveys- tai liikunta-alan, liiketalouden, matkailun tai insinöörin AMK-tutkinto. Hakukelpoisia ovat myös soveltuvan AMK-tutkinnon suorittaneet henkilöt, joilla on vähintään kahden vuoden työkokemus tutkintoaan vastaavalta alalta. Lisäksi hakukelpoiseksi tutkinnoksi katsotaan opistoasteen ja korkea-asteen tutkinto, joka vastaa koulutusalaltaan ja ammattinimikkeeltään hakukelpoista ammattikorkeakoulututkintoa ja on suoritettu vuoteen 2000 mennessä.
Haku Opintopolku.fi -sivustolla yhteishaussa on 16.3.–31.3.2022. Valinta tapahtuu valintakurssilla menestymisen perusteella. Ilmoittautuminen valintakurssille on auki 16.3.–6.4.2022 ja valintakurssi tulee olla suoritettuna 30.5.2022 mennessä. Koulutus alkaa syyskuussa 2022 ja se on mahdollista suorittaa työn ohessa ja myös etäopintoina. Koulutus kestää vuodesta kahteen opiskelijan taustasta riippuen.
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Finländarnas fotavtryck på naturen har beräknats för första gången – Viktigt steg framåt i kampen mot förlusten av den biologiska mångfalden10.6.2025 01:00:00 EEST | Pressmeddelande
En metod som utvecklats av finska forskare kan nu användas för att beräkna konsumenternas fotavtryck på naturen. En beräkning, som är den första i sitt slag när det gäller omfattning, visar att nästan hälften av finländarnas fotavtryck på naturen orsakas av maten de äter. Påverkan sker till stor del utanför Finland genom internationella produktionskedjor.
Suomalaisten luontojalanjälki laskettiin ensimmäistä kertaa – Tärkeä edistysaskel auttaa luontokadon torjunnassa10.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaistutkijoiden kehittämällä menetelmällä voidaan nyt laskea tavallisen kuluttajan luontojalanjälki. Ensimmäistä kertaa näin kattavasti tehty laskenta osoittaa, että suomalaisten luontojalanjäljestä lähes puolet aiheutuu syömisestä. Vaikutukset kohdistuvat pitkälti kotimaan ulkopuolelle kansainvälisten tuotantoketjujen kautta.
Finns' biodiversity footprint calculated for the first time – Important step forward in combating biodiversity loss10.6.2025 01:00:00 EEST | Press release
A method developed by Finnish researchers can now be used to calculate the biodiversity footprint of consumers. For the first time ever, a comprehensive calculation reveals that almost half of Finns’ biodiversity footprint is caused by food consumption. The impact is largely external to Finland, stemming from international supply chains of goods and services.
Resultatet av Sitras förändringsförhandlingar: 25 anställningar avslutas3.6.2025 10:09:18 EEST | Pressmeddelande
Finlands jubileumsfond kommer att minska sina stödfunktioner betydligt. Som ett resultat av vårens förändringsförhandlingar kommer sammanlagt 25 anställningsförhållanden att avslutas. Sitra håller på att övergå till att finansiera innovationer för att förnya Finland.
Sitran muutosneuvottelujen lopputulos: 25 työsuhdetta päättyy3.6.2025 10:09:18 EEST | Tiedote
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto karsii merkittävästi tukitoimintojaan. Kevään muutosneuvottelujen seurauksena päättyy yhteensä 25 työsuhdetta. Sitra siirtää painopistettään innovaatioiden rahoittamiseen Suomen uudistamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme