Jalofoods / Oy Soya Ab

Uusi biokaasulaitos varmistaa suomalaisen elintarvikevalmistuksen kilpailukykyä epävarmoissa markkinaolosuhteissa

Jaa
Jalotofua valmistava Oy Soya Ab on käynnistänyt biokaasulaitoksen tehtaansa yhteyteen Raaseporin Leksvallissa. Biokaasulaitoksen käyttö on aloitettu syyskuussa 2022 hyödyntäen ainoastaan tehtaan omia sivuvirtoja. Toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset ja näistä johtuva korkea energian markkinahinta ovat nostaneet tämän vihreän energiahankkeen roolin yhä kriittisemmäksi yrityksen kilpailukyvyn varmistamisessa. Samalla kierrätetään sivuvirtojen ravinteet maatalouteen parantamaan kotimaisen ruoantuotannon huoltovarmuutta.

Omalla tontilla sijaitseva biokaasulaitos, joka hyödyntää tehtaan sivuvirtoja biokaasun tuottamisessa, on erinomainen esimerkki kiertotaloudesta elintarviketeollisuudessa. Oman biokaasulaitoksen suunnittelu aloitettiin vuonna 2016 ja päätös laitoksen rakentamisesta tehtiin tammikuussa 2021. Hankeen ensisijaisena tavoitteena oli luoda integroitu, kiertotalouspohjainen toimintamalli, jossa tofun valmistuksen orgaanisista sivuvirroista saadaan tuotettua vihreää energiaa tehtaan omiin tarpeisiin. Nykyisillä energian korkeilla markkinahinnoilla päätös on osoittanut elintärkeäksi yrityksen tulevaisuuden toiminnan ja kilpailukyvyn varmistamisessa.

Energiaomavaraisuus ja vastuullisuus takaavat kilpailukyvyn

Jalofoodsin tavoitteena on tuplata toiminnan volyymi seuraavien viiden vuoden aikana. Tämän tavoitteen saavuttamisessa kohtuuhintainen ja vastuullisesti tuotettu vihreä energia on kriittinen menestystekijä.

-Näkemyksemme mukaan elintarvikkeiden korkea laatu ja aito vastuullisuus sekä tuotteiden kohtuullinen hintataso ratkaisevat menestymisen tulevaisuuden markkinoilla. Tässä kilpailukyvyn palapelissä biokaasulaitos esittää tärkeää roolia, sanoo Jalofoodsin toimitusjohtaja Jouko Riihimäki.

Kumppanuusmallilla hallitaan riskejä ja keskitytään omiin ydinosaamisiin

Energiantuotanto ei ole Jalofoodsin ydinliiketoimintaa ja tämän takia hankkeeseen rakennettiin yhteistyömalli, jossa One1 Oy vastaa biokaasulaitoksen rahoittamisesta, rakentamisesta ja operatiivisesta toiminnasta. Jalofoods puolestaan on sitoutunut pitkällä sopimuksella toimittamaan biojätettä laitokselle ja ostamaan energiaa laitokselta sekä hoitamaan sivutuotteena syntyvän rejektin käsittelyn. Tästä rejektistä jalostetaan luomulannoitetta. Sen tuotteistamisesta ja myynnistä vastaa Soilfood Oy.

-Muutokset meitä ympäröivässä maailmassa ovat tehneet kotimaisista kierrätyslannoitteista ja ravinteiden kierrätyksestä entistäkin merkityksellisempiä. Jalofoodsin sivuvirtojen hyödyntäminen maataloudessa kasvattaa ruoantuotannon omavaraisuutta, toteaa toimitusjohtaja Eljas Jokinen Soilfoodilta.

TERVETULOA Biokaasulaitoksen avajaistilaisuuteen 1.11.2022 klo 12–14.

Median edustajat ovat tervetulleita paikan päälle tutustumaan hankkeen kiertotalousratkaisuihin. Biokaasulaitos sijaitsee osoitteessa: Oy Soya Ab, Hangontie 2493A, 10660 Tammisaari. (reittiohjeet Google maps hakusanalla Oy Soya Ab)

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt sekä ilmoittautumiset avajaistilaisuuteen:

Jouko Riihimäki

Toimitusjohtaja, Jalofoods / Oy Soya Ab

jouko.riihimaki@jalofoods.fi

0400 939 691

Mika Kallio

Liiketoimintajohtaja, One1 Oy

Mika.kallio@one1.fi

044 323 7707

Eljas Jokinen

Toimitusjohtaja, Soilfood Oy

eljas.jokinen@soilfood.fi

040 703 1442

Oy Soya Ab / Jalofoods on vuonna 1989 perustettu kasviproteiinituotteisiin erikoistunut  yritys, joka kuuluu ruotsalaiseen Humble Group -konserniin. Liikevaihto on noin 4,5 miljoonaa euroa työllistäen 27 henkilöä. Tunnetuimmat tuotemerkit ovat Jalotofu ja Jalotempe. Yritys hankkii pääraaka-aineensa, luomusoijapavun Itävallasta.

 

One1 Oy on lahtelainen vuonna 2010 perustettu yritys ja sen enemmistöosakkaina ovat Lahti Energia ja Pori Energia. Yritys tarjoaa palveluna asiakkaan tarpeisiin yksilöityjä ympäristötaloudellisia energiaratkaisuja.

 

Soilfood Oy on vuonna 2015 perustettu kiertotalousyhtiö, jonka rooli on tehdä maailman muuttamisesta helpompaa niin teollisuudelle kuin maanviljelijöille.Yrityksen tavoitteena on korvata neitseellisiä raaka-aineita kierrätetyillä paljon ja nopeasti. Yritys jalostaa teollisuuden sivuvirroista lannoitteita ja maanparannusaineita. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jalofoods / Oy Soya Ab
Jalofoods / Oy Soya Ab
Malminrinne 1 B
00180 Helsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jalofoods / Oy Soya Ab

Uudet Jalotofu-tuotteet tekevät kotikokeista aasialaisten kasvisruokien taikureita2.2.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Kasviproteiinien valikoimaan on saapunut Jalotofua ja Jalotempeä valmistavan Jalofoodsin asiakastoiveita täyttäviä uutuuksia. Jalotofu Klassikko -sarjan uusin tuote, Jalotofu Aasia, on aasialaisittain valmiiksi marinoitu ja helppokäyttöinen tofu. Vuonna 2020 lanseerattu, nopeasti kuluttajien suosioon noussut Jalotofu Paahtopalat -sarja on niin ikään täydentynyt aasialaisittain maustetulla käyttövalmiilla, revityllä tofulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme