Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Uusi ELY-keskuksen karttapalvelu näyttää vapaaehtoisen luonnonsuojelun kohteet Pohjois-Pohjanmaalla

Jaa
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on tänään kansainvälisenä metsäpäivänä julkaissut karttapalvelun, jossa voi tarkastella kartalla, miten maanomistajien vapaaehtoisesti luonnonsuojeluun tarjoamat suojelukohteet sijoittuvat Pohjois-Pohjanmaalla.
Luutupään kolomat. Kuva Jukka Höyhtyä.
Luutupään kolomat. Kuva Jukka Höyhtyä.

Kartalla on erikseen metsien suojelukohteet (METSO ja Pohjois-Suomen metsien suojelu), Helmi-soidensuojelukohteet ja luontolahjakohteet.  Kohteet ovat lisäksi eriteltyinä yksityisiin suojelualueisiin ja maanhankintoihin sekä alueisiin, jotka ovat Metsähallituksen maista siirretty suojeluun METSO-ohjelmassa.

Karttapalvelu on toteutettu ArcGIS-Onlinellä, joka on helppokäyttöinen sovellus.

Pohjois-Pohjanmaalla on metsien suojelukohteita toteutettu yhteensä noin 11 500 hehtaarin alueelle, mikä vastaa noin kahta nykyisen Nuuksion kansallispuiston pinta-alaa. Pinta-ala koostuu yksityisistä suojelualueista, joita on perustettu 308 kpl ja kiinteistökauppojen pinta-alasta, joita on tehty 342 kpl.

Helmi-ohjelman soidensuojelua on toteutettu vuodesta 2020 alkaen. Uutta soidensuojelualuetta on kertynyt tähän mennessä yli 6 200 hehtaaria 23 yksityisellä suojelualueella ja 79 kiinteistökaupalla.

Luontolahja-kampanjaa toteutettiin vuonna 2017 ja vuosina 2019 – 2022. Luontolahjoja Pohjois-Pohjanmaalla on annettu 29 kpl, joista kertyy noin 2 600 hehtaarin suuruinen pinta-ala.

Edellä mainitut vajaat 800 kohdetta löytyvät nyt ELY-keskuksen verkkosivuilta: ely-keskus.fi / Luonnonsuojelu / Pohjois-Pohjanmaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Eero Melantie, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 038 377, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Luutupään kolomat. Kuva Jukka Höyhtyä.
Luutupään kolomat. Kuva Jukka Höyhtyä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Matalasuhdanne kahlitsee Pohjois-Pohjanmaan elinkeinoja ja työllisyyttä - muutosta parempaan odotetaan ensi keväälle25.5.2023 09:31:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan aluetalous on kärsinyt kustannusnoususta ja heikentyneestä kysynnästä kuluvan talven aikana. Moni työnantaja on sopeutunut tilanteeseen vähentämällä työvoimaansa. Dramaattista muutosta heikompaan ei ole kuitenkaan toteutunut ja useilla toimialoilla tilanne on vakaa. Maakunnan eri seuduilla talouden ja työllisyyden odotetaan piristyvän ensi vuoden puolella. Nämä huomiot ilmenevät tuoreesta Alueelliset kehitysnäkymät -raportista, johon Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koostanut maakuntaamme kuvaavan osuuden.

Pohjois-Pohjanmaalla työttömyys jatkaa kasvuaan24.5.2023 08:05:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla oli huhtikuun lopussa 20 100 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 400 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten. ELY-alueista työttömien työnhakijoiden määrä on noussut eniten Pohjois-Pohjanmaalla vuoden aikana (13 %). Lomautettujen määrä jatkoi nousua (2 100) ja kohdistui erityisesti kirvesmiehiin ja talonrakentajiin. Uusia avoimia työpaikkoja oli maakunnassa yhä vähemmän tarjolla. Huhtikuussa ilmoitettiin avoimeksi kaikkiaan 4 800 uutta työpaikkaa, mikä on 2 600 vähemmän vuoden takaiseen verrattuna.

Yleisötilaisuus Oijärven säännöstelystä12.5.2023 12:10:17 EEST | Tiedote

ELY-keskus järjestää yleisötilaisuuden Oijärven säännöstelystä 22.5.2023 klo 16:30 alkaen Sampolassa, Ojalantie 12, Oijärvi. Tilaisuudessa keskustellaan Oijärven säännöstelystä. Vesilain valvojan kehotuksen mukaan ELY-keskus tulee laatimaan Oijärvelle uuden säännöstelyohjeen vuoden 2023 aikana. Uudella säännöstelyohjeella on tarkoitus vähentää säännöstelystä aiheutuvia haittoja, kuten korkeaa kesäveden pintaa. Lisäksi tilaisuudessa esitellään kaksi käynnissä olevaa Oijärveen liittyvää hanketta: - Konsulttiyhtiöltä tilattu selvitystyö, jossa tutkitaan, voitaisiinko Oijärven säännöstelystä luopua korvaamalla nykyinen säännöstelypato pohjapadolla. - AMK-lopputyö, jonka tarkoituksena on tarkastaa Oijärven purkautumiskäyrä ja tarkistaa säännöstelyyn liittyvien rakenteiden korkeusasema. Tervetuloa tilaisuuteen!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme