TAYS Sydänsairaala

Uusi eteisvärinän hoitomenetelmä käyttöön Sydänsairaalassa

Jaa
Eteisvärinän hoitomenetelmä PFA (Pulsed Field Ablation) on otettu käyttöön Tays Sydänsairaalassa ensimmäisenä suomalaissairaalana. Korkeajännitteinen energiapulssi säästää sydänpotilaan kudoksia muihin toimenpidemenetelmiin verrattuna. Uusi katetriablaatiohoito mahdollistaa jatkossa myös useampien sydänpotilaiden hoitamisen päivittäin.
Tays Sydänsairaalan kardiologian toimenpidesalin monitorointihuoneessa etualalla elektrofysiologian toimintopäällikkö Jaakko Inkovaara. Sydänsairaalan arkistokuva.
Tays Sydänsairaalan kardiologian toimenpidesalin monitorointihuoneessa etualalla elektrofysiologian toimintopäällikkö Jaakko Inkovaara. Sydänsairaalan arkistokuva.

Tays Sydänsairaalassa hoidetaan katetriablaatiolla noin 400 eteisvärinäoireista kärsivää potilasta vuosittain. Hoidoista noin puolet on tehty ns. jäädytysmenetelmällä (kryoablaatio) ja puolet ns. polttohoidolla (radiotaajuusvirtaan perustuva RF-ablaatio). Kumpikin hoitomenetelmä on turvallinen, mutta kuten kaikkiin toimenpidehoitoihin, myös katetriablaatioon liittyy pieni komplikaatioriski. Kuitenkin pysyvää haittaa aiheuttavia komplikaatioita on hyvin harvoin.

– Uuden PFA-menetelmän korkeajännitteinen energiapulssi kohdistuu lähes pelkästään sydänlihassoluihin, mikä säästää sydäntä ympäröiviä rakenteita, kuten verisuonia, ruokatorvea ja hermoja hoidon mahdollisilta haittavaikutuksilta. Uuden toimenpiteen riskit ovat aiempaa pienemmät, joten potilasturvallisuus paranee entisestään, kertoo rytmikardiologi, toimintopäällikkö Jaakko Inkovaara Tays Sydänsairaalasta.

– PFA-menetelmä on ensin koekäytössä Sydänsairaalassa kevääseen 2023 saakka. Uusi menetelmä on yksi vaihtoehto aiempien rinnalla. Rytmihäiriöiden hoitoon perehtynyt kardiologi valitsee toimenpidetekniikan jokaisen potilaan kohdalla yksilöllisesti.

Kysytty laite, vaativa toimenpide

PFA-menetelmässä käytettävän energiapulssin hyödyntämistä sydänpotilaiden hoidossa on tutkittu jo vuosia. Kun menetelmä on nyt saatu turvallisesti käyttöön, sen kysyntä on kansainvälisesti korkea.

– Tays Sydänsairaalassa pääsemme hyödyntämään PFA-menetelmää ensimmäisten pohjoismaisten sairaaloiden joukossa, koska hoidon laatu ylittää laitteiston toimittajan edellyttämät vaatimukset. Menetelmän käyttö toimenpiteessä vaatii esimerkiksi yleisanestesian tai vahvan sedaation eli potilaan rauhoittamisen lääkityksellä. Tämä ei ole kaikissa sairaaloissa toteutettavissa, Inkovaara toteaa.

Sydänsairaalassa tavoitteena on hoitaa päivittäin nykyistä enemmän eteisvärinäpotilaita. Eteisvärinä aiheuttaa yli kolmanneksen rytmihäiriöihin liittyvistä sairaalahoitojaksoista Suomessa. Hoitamattomana eteisvärinä mm. lisää kuolleisuutta, altistaa aivohalvaukselle ja voi aiheuttaa sydämen vajaatoiminnan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tays Sydänsairaalan kardiologian toimenpidesalin monitorointihuoneessa etualalla elektrofysiologian toimintopäällikkö Jaakko Inkovaara. Sydänsairaalan arkistokuva.
Tays Sydänsairaalan kardiologian toimenpidesalin monitorointihuoneessa etualalla elektrofysiologian toimintopäällikkö Jaakko Inkovaara. Sydänsairaalan arkistokuva.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

TAYS Sydänsairaala
Elämänaukio 1
33520 TAMPERE

03 311 716https://www.sydansairaala.fi

Sydänsairaala on Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien omistama julkinen sairaala. Sydänhoitoon erikoistuneessa sairaalassa hoidetaan potilaita, jotka tarvitsevat kardiologista tai sydän- ja rintaelinkirurgista hoitoa. Sydänsairaala tuottaa palveluja myös muille kunnille, sairaanhoitopiireille ja terveydenhuollon toimijoille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta TAYS Sydänsairaala

Kantahämäläisille sydänpotilaille avattiin uusi Sydänsairaalan etähoitosovellus17.5.2023 12:59:08 EEST | Tiedote

Sydänsairaalassa kehitetty Omasydän on potilaalle maksuton etähoitosovellus, joka on avattu sepelvaltimotautia sairastaville potilaille. Sovelluksen avulla kantahämäläiset potilaat paitsi valmistautuvat tulevaan sydäntoimenpiteeseen Hämeenlinnan Sydänsairaalassa, myös saavat tukea sairaalahoidon jälkeiseen arkeen. Etähoitopalvelun käyttö tulee korvaamaan esimerkiksi kontrollikäyntejä hyvinvointialueen terveyskeskuksissa.

Keskisuomalaisille sydänpotilaille avattiin Sydänsairaalan uusi etähoitosovellus24.2.2023 09:25:33 EET | Tiedote

Sydänsairaalassa kehitetty Omasydän on uusi etähoitosovellus, joka on avattu sepelvaltimotautia sairastaville potilaille Keski-Suomessa. Maksuttoman sovelluksen avulla potilaat paitsi valmistautuvat tulevaan sydäntoimenpiteeseen Sydänsairaala Novassa, myös saavat tukea sairaalahoidon jälkeiseen arkeen. Etähoito-ohjelman käyttö tulee korvaamaan esimerkiksi kontrollikäyntejä hyvinvointialueen terveyskeskuksissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme