Varsinais-Suomen ELY-keskusVarsinais-Suomen ELY-keskus

Uusi haitallinen vieraslaji kiehkuravesirutto löytyi Paimiosta – uposlehtinen vesikasvi voi muodostaa massakasvustoja (Varsinais-Suomi)

Jaa

Paimion Ankkalammesta on löytynyt Suomelle uusi haitallinen Pohjois-Amerikasta peräisin oleva vieraslajikasvi kiehkuravesirutto (Elodea nuttallii). Tämä uposlehtinen vesikasvi kuuluu EU:n vieraslajiluetteloon eli se on säädetty haitalliseksi koko EU:n alueella. Kiehkuravesirutto on voimakas kilpailija ja voi vallata tilaa muilta vesikasveilta, huonontaa vedenlaatua ja siten aiheuttaa merkittäviä muutoksia vesistöjen eliöyhteisöissä. Ihmiselle siitä ei ole vaaraa, vaikka sen massakasvustot heikentävät vesistön virkistyskäyttöä.

Kiehkuravesirutto. Kuva: Janne Tolonen
Kiehkuravesirutto. Kuva: Janne Tolonen

Kiehkuravesirutto muistuttaa Suomessa vakiintuneena tavattavaa kanadanvesiruttoa (Elodea canadensis), joka on kansallisesti haitalliseksi säädetty vieraslaji ja muodostaa massakasvustoja esimerkiksi Kuusamossa. Lajeja on vaikea erottaa toisistaan, mutta ne eroavat erityisesti lehtien muodon perusteella.

Kiehkuravesiruttoa on jo esiintynyt Virossa, Ruotsissa ja Norjassa. Suomen luonnosta lajia ei ole aiemmin havaittu. Kiehkuravesirutto on levinnyt Ankkalampeen todennäköisimmin ihmisen levittämänä mahdollisesti akvaariosta. Ankkalammesta on tavattu myös akvaariokalana tunnettu aurinkoahven (Lepomis gibbosus), joka on myös EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji.

Kiehkuravesirutto leviää kanadanvesiruton tavoin pienestäkin versonpätkästä ja voi valloittaa nopeasti uusia alueita myös meillä Suomessa. Uusista havainnoista tulee ilmoittaa vieraslajit.fi-sivustolla kuvan kera.

Kiehkuravesiruton ja muidenkin haitallisten vieraslajien levittäminen on kiellettyä. Lajeja ei tule levittää edes omaan pihalampeen, sillä lajit voivat edelleen levitä esimerkiksi lintujen välityksellä. Vesistöstä toiseen siirryttäessä tulee huolehtia, että kasvinosia ei siirry toiseen vesistöön.

Aktiivisia torjuntatoimia tulossa

Uuden EU:ssa haitalliseksi säädetyn vieraslajin löytyessä jäsenmaiden tulee ilmoittaa havainnosta ja torjuntatoimista Euroopan unionille. Torjuntatoimet suunnitellaan useiden viranomaisten yhteistyönä. Heinäkuun aikana Ankkalammella ja muissa lähialueen vesistöissä selvitetään tarkemmin kiehkuravesiruton esiintymistä. Alueen vesistöjen virkistyskäyttäjiä pyydetään kiinnittämään erityistä huomiota kasviosien poistamiseen mahdollisista vesikulkuneuvoista tai rantaleluista lajin leviämisen estämiseksi.

Lisätietoa

Leena Lehtomaa, Ylitarkastaja Varsinais-Suomen ELY-keskus,
leena.lehtomaa@ely-keskus.fi, p. 029 5022894

Marja Vieno, Ylitarkastaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus,
marja.vieno@ely-keskus.fi, p. 029 5022372

Erja Huusela, Erikoistutkija, Luonnonvarakeskus,
erja.huusela@luke.fi, p. 029 5326148

Vieraslajit.fi-sivusto

Kiehkuravesirutto vieraslajit.fi -sivustolla https://vieraslajit.fi/lajit/MX.52867

Kanadanvesirutto vieraslajit.fi-sivustolla: https://vieraslajit.fi/lajit/MX.40119

Aurinkoahven vieraslajit.fi-sivustolla: https://vieraslajit.fi/lajit/MX.206832

Avainsanat

Kuvat

Kiehkuravesirutto. Kuva: Janne Tolonen
Kiehkuravesirutto. Kuva: Janne Tolonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland är en statlig myndighet som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta uppgifter som hänför sig till näringar, arbetskraft och kompetens, trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. Trafik- och miljöärenden sköter vi förutom i Egentliga Finland också i Satakunta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Lomautukset vähenivät edelleen kesäkuussa27.7.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli kesäkuun lopussa 25 300 työtöntä työnhakijaa. Kesäkuun aikana työttömien määrä yleensä kasvaa kuten nytkin 1 200 hengellä. Vuotta aiemmasta työttömien määrä on vähentynyt 9 400 henkilöllä (27 %) eli ripeämmin kuin koko maassa yleisesti (24%). Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä aleni 7 200 henkilöllä verrattuna vuodentakaiseen. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli huhtikuun lopussa Varsinais-Suomessa 11,1 % eli 5,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Näin työttömien osuus työvoimasta oli pienempi kuin koko maassa (12,1 %). Työttömien määrä oli vuoden takaista pienempi kaikkien ELY-keskusten alueilla. Muutos perustui pääosin lomautettujen määrän romahdukseen. Työttömien määrän supistuminen oli 10 alueella koko maan vauhtia (=24 %) nopeampaa. Varsinais-Suomessa työttömien määrä väheni kaikissa seutukunnissa. Alin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (7,2%). Työttömyysaste oli Manner-Suomessa sitä alemmalla ta

Utifrån en provdragning konstaterades Rävsundsbrons hängstag vara tillräckligt hållbart6.7.2021 08:56:49 EEST | Tiedote

Ett hängstag i dåligt skick byttes ut på Rävsundsbron i början av maj. Det lösgjorda hängstaget transporterades till Tammerfors tekniska högskola, där dess hållbarhet provdrogs i laboratoriet. Utifrån en bedömning av hållbarheten hos hängstaget som var i dåligt skick kunde man bättre bedöma även andra hängstags skick. På basis av resultaten av provdragningen var hängstaget tillräckligt hållbart och därmed finns det inget omedelbart behov av att byta eller förstärka andra hängstag.

Kirjalansalmen sillan riipputangon lujuus todettiin koevedossa riittäväksi6.7.2021 08:53:17 EEST | Tiedote

Kirjalansalmen sillalta vaihdettiin huonokuntoinen riipputanko toukokuun alkupuolella. Irrotettu riipputanko kuljetettiin Tampereen teknilliseen korkeakouluun, jossa sen lujuus testattiin koevedolla laboratoriossa. Huonokuntoisen riipputangon lujuuden selvittämisen pohjalta voitiin paremmin arvioida myös muiden riipputankojen kuntoa. Koevedon tulosten pohjalta riipputangon lujuus oli riittävä, eikä näin ollen ole välitöntä tarvetta ryhtyä vaihtamaan tai vahvistamaan muita riipputankoja.

Saariston Pienelle Rengastielle pyöräilyn opasteet2.7.2021 15:12:59 EEST | Tiedote

Saariston Pienelle Rengastielle rakennetaan tänä kesänä pyöräilyn opasteet. Opasteet ulottuvat Turusta koko pienen rengastien ympäri ja niitä seuraamalla pyöräilijä pysyy reitillä. Pienen Rengastien opastaminen kuuluu Turun seudun laajempaan pyöräilyn opastamisen hankkeeseen, jossa Turun seudun pääpyöräreiteille toteutetaan uuden tieliikennelain mukaisia pyöräilyn opasteita. Pienen Rengastien opasteet ovat valmiita 11.7. mennessä.

Hanhiluodon ja Luotsinmäen siltojen korjaus edistyy Porissa - liikennehaitat lisääntyvät2.7.2021 10:37:13 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen rakennuttamien ja Destian urakoimien Hanhiluodon ja Luotsinmäen siltojen korjaustyöt Porissa valtatiellä 8 ovat edenneet keväästä alkaen suunnitellusti. Mm. siltojen reunapalkit ja kaiteet on saatu uusittua. Tähän asti liikenteen käytössä on pääsääntöisesti ollut kaksi kaistaa. Korjausten painopisteen siirtyessä sillan pintarakenteisiin liikennettä joudutaan suuren osan ajasta rajoittamaan yhdelle kaistalle. Töitä pyritään tekemään mahdollisimman paljon hiljaisen liikenteen aikaan ilta- ja yötyönä, mutta osa työvaiheista vaatii rajoittamisen yhdelle kaistalle.

Heinäkuun alun päällystyskohteita Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa1.7.2021 14:58:57 EEST | Tiedote

Satakunnan suurimman päällystyskohteen työt maantiellä 2680 Ahlaisten ja Merikarvian välillä alkavat heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Tienparannustyön kokonaispituus on 27,5 kilometriä ja työn arvioidaan valmistuvan kolmen viikon kuluessa. Työt jatkuvat myös Euran Kiukaisissa maantiellä 2194. Harjavallassa päällystetään maantietä 2463. Varsinais-Suomessa heinäkuun alkupuolen päällystyskohteita ovat maantie 2294 Loimaalla sekä maantie 2403 Salon Perttelin ja Lautelan välillä. Päällystystöitä valmistelevia rakenteenparantamistöitä tehdään myös Salon seudulla maantiellä 12227 välillä Kiikala – Oinasjärvi.

Den internationella cykelrutten EuroVelo 10 har märkts ut mellan Åbo och Kyrkslätt1.7.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Under våren har NTM-centralerna i Nyland och Egentliga Finland i samarbete med kommunerna märkt ut rutten EuroVelo 10 mellan Kyrkslätt och S:t Karins. Avsnittet mellan S:t Karins och Åbo märktes ut redan sommaren 2020. EuroVelo 10-rutten mellan Helsingfors och Åbo är en del av den internationella cykelturistleden som går runt Östersjön. Utöver NTM-centralerna har även kommunerna Kyrkslätt, Sjundeå, Ingå, Raseborg, Salo, Pemar och S:t Karins medverkat i projektet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme