Uusi hanke parantaa vedenlaadun valvontaa ja ennaltaehkäisee tulvavahinkoja

Kumppanuusverkostoon perustuvan Hydro-RDI-Network-hankkeen päämääränä on parantaa joki- ja valuma-aluemittauksia sekä kartoitus- ja mallinnustapoja. Tarkempien tietojen myötä voidaan löytää uusia ratkaisuja useisiin yhteiskunnalle tärkeisiin toimintoihin, kuten vedenlaadun valvomiseen ja tulvavahinkojen ennaltaehkäisyyn.
– Hankkeessa Paikkatietokeskus keskittyy erityisesti jokiympäristöjen 3D-mittauksen ja -mallinnuksen tarkentamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa uusien monisensorijärjestelmien ja prosessointimenetelmien kehittämistä ja testaamista, kertoo tutkimusprofessori Harri Kaartinen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.
Tulvariski hallintaan useita aineistoja yhdistämällä
Tutkijat käyttävät datankeruussa monipuolisesti laserkeilausmenetelmiä sekä kauko-ohjattavaa minivenettä. Kaikuluotaimin ja vedenvirtaama-anturein kalustettu vene mittaa joen topografia- ja virtaamatietoa saumattomasti. Lisäksi laserkeilausjärjestelmä yhdistelee tavanomaista useampaa aallonpituutta toisiinsa.
Monilähteisten aineistojen hyödyntäminen vesiympäristöjen hallinnassa on yksi hankkeen tutkimuskohteista. Hankkeessa hyödynnetään muun muassa Maanmittauslaitoksen tiheää kansallista laserkeilausaineistoa sekä useamman aallonpituuden ilmalaserkeilausaineistoa, jota kerätään hankkeen aikana. Lisäksi tutkijat käyttävät vedenalaiskuvausta jäänalaisen tilannetiedon keräämiseen sekä katuverkkotietoa, joka on erityisen tärkeä kaupunkitulvien riskiennusteiden laadinnassa.
– Tutkimuksessa pääsemme hyödyntämään pitkää kokemustamme valuma-aluemallinnuksessa sekä kehittämään uusia työkaluja muun muassa kaupunkien tulvariskien hallintaan käyttäen uusia, entistä tarkempia aineistoja, summaa vanhempi tutkija Ville Mäkinen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.
Hanke vahvistaa vesialan yhteistyötä
– Hydro-RDI-Network-hanke jatkaa ja syventää vesialan tutkimusta ja yhteistyötä yritysten kanssa, kun kolme yliopistoa, kaksi tutkimusinstituuttia ja 15 yritystä yhdistyvät kumppanuusverkostoksi, kertoo tutkimusprofessori Kaartinen.
Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen lisäksi verkostoon kuuluvat Turun yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Oulun yliopisto, Suomen ympäristökeskus sekä useita yrityspartnereita muun muassa vesisektorilta ja kaukokartoituksen sekä geoinformatiikan kentiltä. Tuoreen konsortion osaamisrepertoaari on poikkeuksellisen laaja.
– On hienoa, että hanke tukee yhteiskunnallisten hyötyjen lisäksi avauksia yhteistyö- ja liiketoimintamahdollisuuksien puolella. Tämä tuo varmasti kiinnostavia tuloksia myös tulevaisuudessa, pohtii konsortion johtaja professori Petteri Alho Turun yliopistosta.
Hanke on Suomen Akatemian rahoittama.
Yhteyshenkilöt
Tutkimusprofessori Harri Kaartinen, Maanmittauslaitos, 029 531 4756, harri.kaartinen@maanmittauslaitos.fi
Vanhempi tutkija Ville Mäkinen, Maanmittauslaitos, 50 520 8774, ville.p.makinen@maanmittauslaitos.fi
Professori Petteri Alho, Turun yliopisto, 050 570 8333, petteri.alho@utu.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Nationella program för flygfotografering och laserskanning får fortsättning – exaktare tredimensionell information om Finland än tidigare3.7.2025 15:41:14 EEST | Pressmeddelande
Nya nationella program för flygfotografering och laserskanning inleds 2026, och samtidigt ökar laserskanningarnas exakthet avsevärt. Det nuvarande programmet avslutas under pågående sommar.
Kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat saavat jatkoa – luvassa entistä tarkempaa kolmiulotteista tietoa Suomesta3.7.2025 09:40:52 EEST | Tiedote
Uudet kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat käynnistyvät vuonna 2026, ja samalla laserkeilausten tarkkuus kasvaa merkittävästi. Nykyinen ohjelma päättyy kuluvana kesänä.
Rikastuta retkeilykokemustasi paikkatiedon avulla2.7.2025 07:16:38 EEST | Tiedote
Moni hyödyntää nykyään retkien suunnittelussa paikkatietopalveluja. Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunasta saat paljon ideoita ja apua sekä retkeilyreittien suunnitteluun että mielenkiintoisten kohteiden löytämiseen.
Yhteismetsien laajeneminen jatkuu – kasvuhaluiseen yhteismetsään liittyminen on kannattava vaihtoehto metsänomistajalle26.6.2025 08:50:10 EEST | Tiedote
Oman yhteismetsän perustaminen kannattaa vasta, kun pinta-alaa on niin runsaasti, että metsästä saa hakkuutuloja joka vuosi. Maanmittauslaitoksen tiedot osoittavat, että yhteismetsien pinta-alat ovat kasvussa.
Kesän juttuaiheita Maanmittauslaitoksesta25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksessa tapahtuu paljon myös kesällä. Suomalaisia kiinnostavat etenkin mökkeilyyn ja mökin omistamiseen liittyvät kysymykset. Kesään ajoittuvat myös maastossa ja luonnossa tehtävät työt ja kenttätutkimukset. Kokosimme alle kiinnostavimmat kesätärpit medialle Maanmittauslaitoksen toiminnasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme