Maanmittauslaitos

Uusi hanke parantaa vedenlaadun valvontaa ja ennaltaehkäisee tulvavahinkoja

Jaa

Tuoreessa yhteishankkeessa tarkennetaan jokiympäristön hahmottamistapoja. Uusi osaaminen tuo keinoja kaupunkitulvien riskien ennakointiin, jokiympäristön suunnitteluun sekä vedenlaadun valvontaan. Laaja-alaista työtä tehdään tiiviisti tutkimuslaitosten, yliopistojen ja yrityskumppanien osaamista hyödyntäen.

Hydro-RDI-hankkeessa kehitetään uusia tapoja hankkia tietoa jokiympäristöistä.
Hydro-RDI-hankkeessa kehitetään uusia tapoja hankkia tietoa jokiympäristöistä.

Kumppanuusverkostoon perustuvan Hydro-RDI-Network-hankkeen päämääränä on parantaa joki- ja valuma-aluemittauksia sekä kartoitus- ja mallinnustapoja. Tarkempien tietojen myötä voidaan löytää uusia ratkaisuja useisiin yhteiskunnalle tärkeisiin toimintoihin, kuten vedenlaadun valvomiseen ja tulvavahinkojen ennaltaehkäisyyn.

– Hankkeessa Paikkatietokeskus keskittyy erityisesti jokiympäristöjen 3D-mittauksen ja -mallinnuksen tarkentamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa uusien monisensorijärjestelmien ja prosessointimenetelmien kehittämistä ja testaamista, kertoo tutkimusprofessori Harri Kaartinen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

Tulvariski hallintaan useita aineistoja yhdistämällä

Tutkijat käyttävät datankeruussa monipuolisesti laserkeilausmenetelmiä sekä kauko-ohjattavaa minivenettä. Kaikuluotaimin ja vedenvirtaama-anturein kalustettu vene mittaa joen topografia- ja virtaamatietoa saumattomasti. Lisäksi laserkeilausjärjestelmä yhdistelee tavanomaista useampaa aallonpituutta toisiinsa.

Monilähteisten aineistojen hyödyntäminen vesiympäristöjen hallinnassa on yksi hankkeen tutkimuskohteista. Hankkeessa hyödynnetään muun muassa Maanmittauslaitoksen tiheää kansallista laserkeilausaineistoa sekä useamman aallonpituuden ilmalaserkeilausaineistoa, jota kerätään hankkeen aikana. Lisäksi tutkijat käyttävät vedenalaiskuvausta jäänalaisen tilannetiedon keräämiseen sekä katuverkkotietoa, joka on erityisen tärkeä kaupunkitulvien riskiennusteiden laadinnassa.

– Tutkimuksessa pääsemme hyödyntämään pitkää kokemustamme valuma-aluemallinnuksessa sekä kehittämään uusia työkaluja muun muassa kaupunkien tulvariskien hallintaan käyttäen uusia, entistä tarkempia aineistoja, summaa vanhempi tutkija Ville Mäkinen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

Hanke vahvistaa vesialan yhteistyötä

– Hydro-RDI-Network-hanke jatkaa ja syventää vesialan tutkimusta ja yhteistyötä yritysten kanssa, kun kolme yliopistoa, kaksi tutkimusinstituuttia ja 15 yritystä yhdistyvät kumppanuusverkostoksi, kertoo tutkimusprofessori Kaartinen.

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen lisäksi verkostoon kuuluvat Turun yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Oulun yliopisto, Suomen ympäristökeskus sekä useita yrityspartnereita muun muassa vesisektorilta ja kaukokartoituksen sekä geoinformatiikan kentiltä. Tuoreen konsortion osaamisrepertoaari on poikkeuksellisen laaja.

– On hienoa, että hanke tukee yhteiskunnallisten hyötyjen lisäksi avauksia yhteistyö- ja liiketoimintamahdollisuuksien puolella. Tämä tuo varmasti kiinnostavia tuloksia myös tulevaisuudessa, pohtii konsortion johtaja professori Petteri Alho Turun yliopistosta.

Hanke on Suomen Akatemian rahoittama.

Yhteyshenkilöt

Tutkimusprofessori Harri Kaartinen, Maanmittauslaitos, 029 531 4756, harri.kaartinen@maanmittauslaitos.fi

Vanhempi tutkija Ville Mäkinen, Maanmittauslaitos, 50 520 8774, ville.p.makinen@maanmittauslaitos.fi

Professori Petteri Alho, Turun yliopisto, 050 570 8333, petteri.alho@utu.fi

Kuvat

Hydro-RDI-hankkeessa kehitetään uusia tapoja hankkia tietoa jokiympäristöistä.
Hydro-RDI-hankkeessa kehitetään uusia tapoja hankkia tietoa jokiympäristöistä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Paikkatietokeskuksen pysyvä laserkeilainasema kertoo kuinka metsä liikkuu23.2.2021 07:04:00 EETTiedote

Uusi tutkimusmenetelmä tuottaa dataa, jolla voidaan pienentää metsämallien epätarkkuuksia ja saada luotettavampaa tietoa metsien hiili- ja vesikierrosta sekä metsän kasvudynamiikasta. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen tutkijaryhmä on asentanut maailman ensimmäisen metsää pysyvästi kartoittavan laserkeilausaseman Helsingin yliopiston ylläpitämälle Hyytiälän metsäasemalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme