Uusi Heatmap-verkkosivu näyttää Helsingin ruuhkaisimmat alueet reaaliajassa

Heatmapin tuomasta turvallisesta kaupunkikokemuksesta hyötyvät matkailijoiden ja kaupunkilaisten lisäksi myös yritykset ja kaupunki. Kaupunki asentaa sensoreita kattaakseen ydinkeskustan ja kantakaupungin matkailijoiden liikehdinnän kannalta keskeiset alueet. Mukana kokonaisuudessa ovat myös Helsinki Biennaali, Suomenlinna ja Kasarmitorin kesäterassi ja sensoriverkostoa täydennetään jatkuvasti yritysten ja muiden toimijoiden sensoreilla. Osallistuvat yritykset saavat näkyvyyttä Heatmapissa ja vahvistavat omalta osaltaan koko Helsingin kilpailukykyä. Lisäksi yritykset voivat käyttää kerättyä dataa esimerkiksi oman markkinointinsa optimointiin sekä asiakaspotentiaalin mittaamiseen eri alueilla.
Dataa hyödyntämällä voidaan kehittää kaupungin toimintaa. Sen avulla voidaan mitata kaupungin eri matkailukohteiden vetovoimaa ja kohdentaa palveluita sinne, missä niille on kysyntää. Dataa voidaan hyödyntää myös ympäristön kuormituksen tasapainottamisessa sekä liikennesuunnittelussa. Data tarjoaa erinomaisia rakennuspalikoita tulevaisuuden kaupunkisuunnittelulle.
”Terveyskriisi on ollut mitä suurimmassa määrin myös matkailualan kriisi. Helsinki on kärsinyt koronan vaikutuksista muuta Suomea voimakkaammin johtuen Helsingin palveluvaltaisesta elinkeinorakenteesta ja kansainvälisten matkailijoiden puutteesta. Koronarajoitukset ovat iskeneet erityisen suurella voimalla Helsingin elämystalouteen kuten hotellien, ravintoloiden, ohjelmapalveluiden, taiteen ja kulttuurin toimialoihin. Nyt pitää rohkeasti edelleen kehittää uusia yhteisiä toimintamalleja turvallisuuden lisäämiseksi ja siitä viestimiseksi. Heatmap on hieno esimerkki siitä, miten yritykset ja Helsinki luovat yhteistyössä entistä turvallisempaa kaupunkia. Turvallisuus ja väljyys ovat Helsingille valttikortteja myös kansainvälisesti”, sanoo Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.
Heatmapia varten kerättävä data koostuu kolmesta elementistä: ihmisvirran määrä eli volyymi eri ajan hetkinä, ihmisvirtojen keskimääräinen viipymä kussakin kohteessa eli kuinka kauan ihmiset viettävät aikaa eri kohteiden läheisyydessä, sekä ihmisvirtojen liike eri ajan hetkinä sensoriverkoston alueella. Kohteiden kuormitusta kuvaava väri päivittyy automaattisesti minuutin välein. Heatmapia voi tarkastella nettiselaimen avulla millä tahansa päätelaitteella. Kaupunkitilassa olevat sensorit keräävät anonyymejä Bluetooth-signaaleja laitteista, esimerkiksi matkapuhelimista. Kaikki kerätty data on anonyymiä eikä saatua tietoa ei voida myöskään suoraan eikä välillisesti yhdistää toiseen tietoon, mikä mahdollistaisi käyttäjän tunnistamisen.
Heatmap toteutetaan osana datapilottia, joka kuuluu Matkailun turvallisuuden alueellinen johtaminen -hankkeeseen, jota rahoitetaan Matkailuelinkeinon elpymistä edistävät kehittämishankkeet -rahoituksella. Hanke on yksi työ- ja elinkeinoministeriön Alueiden matkailuelinkeinon elpymistä edistävistä kehittämishankkeista ja se jatkuu 31.12.2021 asti.
Pressmeddelandet publiceras på svenska på www.hel.fi/sv.
Press release in English will be published on www.hel.fi/en.
Lisätietoa:
Matkailun turvallisuuden alueellinen johtaminen -hanke
Sanni Liimatta
Projektipäällikkö
Helsingin kaupunki
sanni.liimatta@hel.fi
Puh. 040 612 8379
Viestinnän yhteyshenkilö:
Anna Kanervirta
Viestintäasiantuntija
anna.kanervirta@hel.fi
040 186 6583
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Neuvottelutulos Helsingin uudesta kaupunkistrategiasta: Helsinki josta voimme olla ylpeitä26.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Kaupunginhallituspuolueet ovat päässeet sopuun Helsingin uudesta kaupunkistrategiasta. Strategialla luodaan suuntaviivat ja painopisteet kaupungin toiminnalle seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Strategian otsikko on Helsinki josta voimme olla ylpeitä.
MEDIAKUTSU: Pormestarikunnan tiedotustilaisuus Helsingin kaupunkistrategiasta 2025–202925.6.2025 10:00:02 EEST | Kutsu
Pormestari Daniel Sazonov julkistaa esityksensä Helsingin kaupunkistrategiaksi valtuustokaudelle 2025–2029 torstaina 26. kesäkuuta 2025 kello 10–10.45 yhdessä apulaispormestarien Johanna Laisaaren, Reetta Vanhasen, Paavo Arhinmäen ja Maarit Vierusen sekä ruotsalaisen kansanpuolueen Marcus Rantalan kanssa. Mediatilaisuus järjestetään Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla (sisäänkäynti Pohjoisesplanadi 11–13).
Helsingille uusi luonnonsuojelualueohjelma – suojeltavaksi esitetään yli 100 uutta kohdetta23.6.2025 17:45:31 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kevätkauden viimeisessä kokouksessaan 23. kesäkuuta Helsingin uuden luonnonsuojelualueohjelman vuosille 2025–2040. Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Ressun peruskoulun perusparannuksen hankesuunnitelman.
Helsingin vilkas kongressikesä hyödyttää myös kaupunkilaisia: aivoterveyspäivänä perehdytään aivojen hyvinvointiin19.6.2025 10:00:24 EEST | Tiedote
Helsingin kongressivuodesta 2025 on luvassa vilkas. Kongresseja Helsinkiin houkuttelee muun muassa toimiva infrastruktuuri ja kaupungin tunnettuus kestävänä matkailukohteena. Taloudellisen hyödyn lisäksi vieraat jättävät Helsinkiin myös pitkäkestoista perintöä, kuten tutkimustoimintaa, verkostoja ja kaupallisia suhteita. Myös kaupungin asukkaat saavat osansa kansainvälisten huippuosaajien tietotaidosta.
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen18.6.2025 20:41:46 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi alkuvuoden viimeisessä kokouksessaan 18. kesäkuuta muun muassa Valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme