Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uusi julkinen taideteos Ai Weiweiltä Keskustakirjasto Oodiin

Jaa

Keskustakirjasto Oodi saa lisää julkista taidetta, kun HAM Helsingin taidemuseo sijoittaa sinne yhden kokoelmansa helmistä. Taiteilija Ai Weiwein teos Divina Proportione (2012) on löytänyt paikkansa kirjaston toisen ja kolmannen kerroksen välisen valokuilu yläpuolelta.

Ai Weiwei: Divina Proportion, 2012 / Keskustakirjasto Oodi / Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen
Ai Weiwei: Divina Proportion, 2012 / Keskustakirjasto Oodi / Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen

HAM Helsingin taidemuseossa nähtiin vuonna 2015 Ai Weiwein ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Näyttelyn teoksia yhdisti puu, jota Ai Weiwei on käyttänyt teostensa materiaalina kiinalaista käsityöperinnettä kunnioittaen jo uransa alusta saakka. Taidemuseo päätti hankkia näyttelystä kokoelmiinsa harvinaisesta huanghuali-puusta tehdyn veistoksen Divina Proportione. Ain käyttämä materiaali on kierrätettyä; hänelle on tärkeää, ettei teoksia varten kaadeta eläviä puita.

Idean teokseen Divina Proportione Ai Weiwei sai kissojensa muovilelusta. Taiteilija on työstänyt vuosien kuluessa teemasta useita versioita. Muoto on tuttu myös jalkapallosta. Se on typistetty ikosaedri, jossa on 12 viisikulmiota ja 20 kuusikulmiota, 90 särmää ja 60 kärkeä. Teoksen toteutus perinteisin puuliitosmenetelmin vei Ain puuseppätiimiltä kaksi vuotta. Aikaa kului myös sen tutkimiseen, millainen olisi teoksen osien, rakenteen, muodon ja materiaalin ihanteellinen, esteettisesti miellyttävin suhde toisiinsa. Teoksen nimi viittaa renessanssimatemaatikko Luca Paciolin kirjaan De Divina Proportione vuodelta 1509. Siinä kultaista leikkausta ja matematiikan mittasuhteita sovellettiin geometriaan, taiteisiin ja arkkitehtuuriin.

Kiinalainen taiteilija Ai Weiwei (s. 1957) on yksi maailman tunnetuimmista nykytaiteilijoista ja ihmisoikeusaktivisteista. Ai Weiwein taiteen lähtökohtina ovat Kiinan historia ja nykypäivä. Hän kyseenalaistaa auktoriteetit ja arvot. Sananvapauden puolustajana Ai esittää kriittisiä näkökulmia, joista Kiinassa on virallisesti vaiettu. Samalla Ain teoksia sävyttää hyväntahtoinen huumori. Ai Weiwei on vallannut ennakkoluulottomasti taiteen eri alueita arkkitehtuurista musiikkiin.

Yhteyshenkilöt

Arkkitehti Klas Fontell
HAM Helsingin taidemuseo
puh. 050 336 2186
klas.fontell@hel.fi

Kuvat

Ai Weiwei: Divina Proportion, 2012 / Keskustakirjasto Oodi / Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen
Ai Weiwei: Divina Proportion, 2012 / Keskustakirjasto Oodi / Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen
Lataa
Ai Weiwei: Divina Proportion, 2012 (osa teoksesta) / Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen
Ai Weiwei: Divina Proportion, 2012 (osa teoksesta) / Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kallion kirjaston pyörälähetti toimittaa kuntoiluvälineitä kotiovelle 8.7. alkaen6.7.2020 11:30:00 EESTTiedote

Helsingin kaupunginkirjasto toteuttaa kesäkampanjan, jossa pyörälähetti toimittaa kirjastosta lainattuja kuntoiluvälineitä kotiin riskiryhmiin kuuluville. Lainattavana on askelmittareita käsipainoja, nilkkapainoja, kävelysauvoja, punnerruskahvoja, pilatespalloja, tasapainotyynyjä, vastuskuminauhoja ja venyttelynauhoja. Pyörälähetti-palvelu on tarjolla 8.7.–28.8. välisen ajan.

A bike messenger from Kallio Library will be making exercise equipment home deliveries starting from 8 July6.7.2020 11:28:00 EESTPress release

Helsinki City Library is implementing a summer campaign, in which a bike messenger will be delivering exercise equipment borrowed from the library home to people at highest risk from coronavirus. Customers may borrow pedometers, dumbbells, ankle weights, walking poles, press-up handles, pilates balls, balance pads, and exercise and resistance bands. The bike messenger service is available 8 July–28 August.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme