Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uusi julkinen taideteos Antti Immoselta Vuosaaren Kahvikortteliin

Jaa

Kuopiolaisen taiteilijan Antti Immosen teos Kuppi kummaa julkistetaan Vuosaaressa Kahvipavunkujan ja Kahvikadun risteyksessä olevalla aukiolla keskiviikkona 30.10.2019 klo 15.00. Teos kertoo hauskalla tavalla kahvin synnystä. Taiteilijan mukaan teoksen lähtöajatuksena on ollut keskustelu ihmisten kohdatessa kahvipöydässä. Keskustelun sisällöt voivat olla mitä vain maan ja taivaan väliltä, vaikka tilanne on jo muodostunut lähes seremonialliseksi. Teos heijastaa yhtä aikaa välitöntä hetkeä ja sitä edeltänyttä monivaiheista prosessia. Samalla se muistuttaa Vuosaaren historiasta. Veistoskokonaisuus koostuu neljästä elementistä, on noin 11 metriä pitkä ja kohoaa kolmeen metriin.

Antti Immonen: Kuppi kummaa, 2019 (Yksityiskohta) / Kuva: Hanna Kukorelli
Antti Immonen: Kuppi kummaa, 2019 (Yksityiskohta) / Kuva: Hanna Kukorelli

Kahvikorttelin tarina alkoi, kun Pauligin paahtimo siirtyi alueelle vuonna 1967. Sen toiminta päättyi, kun asuntorakentaminen alkoi noin 10 vuotta sitten. Historia näkyy monella tavalla teoksessa: yksi sen osista, suuri paahtomalja on peräisin Paulig Oy:n paahtimosta.

Immonen tähdentää kuitenkin, että maljaa ei tässä esitetä museoesineenä, vaan se on osa taideteosta, sen rakennetta ja muotoa.

”Teoksen voi nähdä kuvana biologisesta ja teollisesta tapahtumasarjasta, joka johtaa kahviviljelmällä olevasta puusta monien vaiheiden kautta tilanteeseen, jossa kahvihetki toimii näyttämönä ihmisten kohtaamiselle ja keskustelutilanteelle. Kahvittelusta ei ehkä voi sanoa muodostuneen "länsimaista kahviseremoniaa", mutta jonkinlaista kaavamaisuutta ja rakenteita siitä on löydettävissä. Teoksen toivon välittävän jotain tästä yhtäaikaisesta rakenteellisuudesta ja kuplivaan keskusteluun sisältyvästä vapaudesta, leikillisyydestä ja rentoudesta”, kuvailee taiteilija.

Antti Immonen (s. 1973), suosii taiteessaan leikkimielistä kokeilua ja variointia ja antaa tilaa sattumalle. Valmis veistos on usein pysäytyskuva jatkuvasta kokeilevasta purkamis- ja kokoamisleikistä. Kuten useissa Immosen teoksissa, hän käyttää teoksessaan monia materiaaleja –ruostumatonta ja cor-ten terästä sekä pronssia. Immonen on tehnyt monta julkista taideteosta - esimerkiksi Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystykseen ja Kuopion lentoaseman kiertoliittymään, sekä Helsingin Vanhankaupungin Metropolia-rakennukseen.

Rakentuva Vuosaari on yksi kaupungin esikaupunkialueista jossa Helsingin kaupunginkanslia, kaupunkiympäristön toimiala ja HAM Helsingin taidemuseo ovat tehneet yhteistyötä. Kuppi Kummaa on suurimmaksi osaksi kustannettu HAMin julkisen taiteen määrärahalla.

HAMin johtaja Maija Tanninen Mattila julkistaa Kuppi Kummaa -teoksen 30.10.2019 klo 15.00. Taiteilija ja projektiin osallistuneita tahoja on läsnä kaikille avoimessa julkistamistilaisuudessa. Tervetuloa!

 Lehdistökuvat:

www.hamhelsinki.fi/info/medialle (salasana: hammedia).

Yhteyshenkilöt

Taru Tappola
Julkisen taiteen päällikkö
HAM Helsingin taidemuseo
puh. 050 526 1496
taru.tappola@hel.fi

Klas Fontell
arkkitehti
HAM Helsingin taidemuseo
puh. +358 50 3362186
klas.fontell@hel.fi

Kuvat

Antti Immonen: Kuppi kummaa, 2019 (Yksityiskohta) / Kuva: Hanna Kukorelli
Antti Immonen: Kuppi kummaa, 2019 (Yksityiskohta) / Kuva: Hanna Kukorelli
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme