Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uusi julkinen teos Tommi Toijalta Helsingin Alppilan lukioon

Jaa

Helsinkiin Alppilan lukion sisäpihalle on valmistunut uusi julkinen teos taiteilija, kuvanveistäjä Tommi Toijalta (s. 1974). Teos Kukkulan kuningas on pallon päällä seisova hahmo, joka ottaa maailman avosylin vastaan kädet sivuille levitettyinä. Hahmon kämmenistä pulppuaa hiljalleen vesi teosta ympäröivään vesialtaaseen. Teos on valettu pronssiin. Pallo on halkaisijaltaan 140 cm ja se on patinoitu tummaksi. Hahmo on 90 cm korkea ja se on maalattu vaalean ihon väriseksi.

Tommi Toija: Kukkulan kuningas, 2019 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola
Tommi Toija: Kukkulan kuningas, 2019 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola

Alppilan lukion sisäpihalla oleva vesiallas houkutti Toijaa ottamaan veden osaksi staattista veistosta. Taiteilija kertoo, että vesialtaiden ja suihkulähteiden traditio on kiinnostanut häntä jo pidemmän aikaa. Yksi tunnetuimmista Toijan teoksista, Jätkäsaaressa sijaitseva Bad Bad Boy vuodelta 2013 on pissaavan pojan hahmoinen suihkulähde. Amos Andersonin taidemuseossa esillä ollut The Divine Comedy (2014) puolestaan on mustanpuhuva suihkulähde, jossa lukuisat hahmot kylpevät pissaavan pojan alla ja pääkallojen keskellä pulppuavat itsekin vettä eri aukoistaan.

Juuri valmistuneen teoksen hahmo on taiteilijan mukaan kuin lukiolainen, joka lähtee avosylin maailmaan. Lukion jälkeen nuorella saattaa olla epätietoisuuden tunne tulevasta, mutta myös toiveikkuus ja maailmaa syleilevyys kuuluvat lukiolaisen ikäkauteen. Toija näkee, että nuoret tuovat uutta maailmaan ja pitävät maailman liikkeessä. Teoksen pulppuava ja virtaava vesi viittaakin tähän liikkeessä pysymiseen.

Toijan taiteelliseen tuotantoon kuuluu veistoksia, reliefejä, piirustuksia ja akvarelleja. Toteutustavasta riippumatta kaikkia teoksia yhdistää niissä esiintyvä aihe: hämmentyneen oloinen hahmo. Hämmennys on yleisinhimillinen ja monelle katsojalle samastuttava tunne maailmassaolosta. Hahmon piirteet toistuvat myös samankaltaisina teoksesta toiseen. Alaston, vaaleaihoinen kalju hahmo on silmät ammollaan ja eksyneen oloinen. ”Näen koko ihmiselämän hämmentymisen kautena,” Toija toteaa.

Helsingin kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta, mikä tarkoittaa, että kaupungin kiinteistöjen uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. Viime vuosien vilkas rakentaminen on mahdollistanut taiteen tilaamisen useisiin julkisiin rakennuksiin eri puolilla kaupunkia. HAM Helsingin taidemuseo toimii hankkeissa taideasiantuntijana, ja teokset liitetään osaksi HAMin taidekokoelmaa.

Lehdistökuvat:
www.hamhelsinki.fi/info/medialle (salasana: hammedia).

Yhteyshenkilöt

Julkisen taiteen amanuenssi Kristiina Ljokkoi
HAM
puh. 040 507 6031
kristiina.ljokkoi@hel.fi

Kuvat

Tommi Toija: Kukkulan kuningas, 2019 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola
Tommi Toija: Kukkulan kuningas, 2019 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Digimedian palvelukonseptihanke vie kohti saumatonta ja tasa-arvoista pääsyä yleisten kirjastojen e-aineistoihin 18.9.2020 08:00:00 EESTTiedote

Suomalaisilla on tällä hetkellä asuinkunnasta riippuen eriarvoiset lähtökohdat saada yleisten kirjastojen kautta käyttöönsä digimediaa, kuten e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtiä. Tätä yleisten kirjastojen merkittävää kansallista kysymystä ryhtyy nyt ratkomaan digitaalisen median palvelukonseptihanke. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa ja Helsingin kaupunginkirjaston vetämässä hankekokonaisuudessa selvitetään lähtökohtia digitaaliselle palvelukonseptille ja tehdään käyttäjälähtöisiä kokeiluja. Hanke kestää toukokuuhun 2021 asti.

Projektet om servicekoncept för digitala medier leder mot en smidig och jämlik åtkomst till de allmänna bibliotekens e-material 18.9.2020 07:59:00 EESTTiedote

För tillfället har finländare ojämlika utgångspunkter beroende på hemkommun vad gäller åtkomsten till digitala medier, till exempel e-böcker, digitala ljudböcker och digitala tidningar och tidskrifter, via de allmänna biblioteken. Nu tar projektet om servicekoncept för digitala medier itu med denna stora fråga som berör de allmänna biblioteken i hela landet. Inom projekthelheten, som finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet och leds av Helsingfors stadsbibliotek, utreds utgångspunkterna för ett digitalt servicekoncept och genomförs användarorienterade försök. Projektet pågår fram till maj 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme