Jyväskylän yliopisto

Uusi kemian apulaisprofessori Varsha Srivastava jalostaa suobiomassojen arvoaineista elinympäristöä puhdistavia ja elintarviketuotantoa tehostavia tuotteita

Jaa

Varsha Srivastava valittiin biopohjaisten arvoaineiden tutkimuksen ja talteenoton apulaisprofessoriksi kemian laitokselle Jyväskylän yliopistoon. Srivastavan tavoitteena on jalostaa suobiomassoista uudenlaisia, korkeasti jalostettuja tuotteita, joilla voidaan edistää ilman ja veden puhdistamista, elinympäristöjen terveellisyyttä sekä tehostaa elintarviketuotantoa. Tavoitteena on pääsy kansainvälisille markkinoille. Kiertotaloutta vahvistavaa professuuria rahoittavat yhdessä Jyväskylän yliopisto ja Vapo Oy.

Jyväskylän yliopiston kemian professuuri kiinnosti laajalti huippututkijoita. Varsha Srivastava on siirtyi Jyväskylään Lappeenrannan teknillisen yliopiston Mikkelin yksiköstä. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston kemian professuuri kiinnosti laajalti huippututkijoita. Varsha Srivastava on siirtyi Jyväskylään Lappeenrannan teknillisen yliopiston Mikkelin yksiköstä. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Professuuri sijoittuu kemian laitokselle matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. Apulaisprofessori Srivastavan tutkimukset kuuluvat laitoksella kemian kiertotalouden painoalaan ja tiedekunnassa luonnonvarojen resurssiviisauden painoalaan. Professuuria rahoittaa osaltaan Vapo Oy, joka vastaa professuurin kolmen ensimmäisen vuoden rahoituksesta.

Varsha Srivastava vahvistaa hienosti kemian laitoksen kansainvälisesti korkeatasoista analyyttisen kemian ja kiertotalouden osaamista. Suobiomassan tutkimukseen perustetaan uusi tutkimusryhmä, jonka tavoitteena on tuottaa korkeatasoista tieteellistä tutkimusta sekä auttaa samalla vastaamaan teollisuuden tuotekehitystarpeisiin”, sanoo dekaani Mikko Mönkkönen.

Vapossa tutkimusta tehdään Vapo Refinery –projektissa, joka keskittyy korkean jalostusasteen tuotteiden kehittämiseen suobiomassoista.

”Maailmanlaajuiset haasteet pakottavat meidät vähentämään riippuvuuttamme polttoturpeesta ja etsimään uusia keinoja ja tuotteita ilman ja veden puhdistamiseen, terveellisten elinympäristöjen edistämiseen sekä tehokkaaseen elintarviketuotantoon. Näihin haasteisiin vastataksemme tutkimme humushappojen käyttöä biostimulantteina puutarhaviljelyssä ja maataloudessa, lipidejä vahojen ja hartsien tuottamiseksi sekä sammalen arvokkaita ainesosia. Hyödynnämme suobiomassaa valikoiden ja vastuullisesti jalostusastetta nostaen”, kertoo Vapo Ventures -liiketoiminnan vetäjä Mia Suominen.

Ilman ja veden puhdistamisen uutena innovaationa Vapo rakentaa parhaillaan aktiivihiilitehdasta Ilomantsiin. Juomaveden ja hengitysilman puhdistamiseen käytettävää aktiivihiiltä Vapo valmistaa Suomessa saatavista biomassoista.

Professuurin rahoittajat toivovat myös uusia avauksia

Apulaisprofessoriksi valittu Varsha Srivastava on kemian tohtori ja hän siirtyi Jyväskylään Lappeenrannan teknillisen yliopiston Mikkelin yksiköstä, jossa hän toimi vuodesta 2014 lähtien tutkijana muun muassa Suomen Akatemian hankkeessa. Professuurin kiinnosti laajalti lukuisia muitakin kansainvälisiä huippututkijoita, kaikkiaan tehtävään haki 33 henkilöä.

Intiasta lähtöisin oleva Srivastava on opiskellut Intian teknillisessä korkeakoulussa (Indian Institute of Technology) Varanasissa.

“Olen tutkinut jätevirroista saatavien luonnonvarojen hyödyntämistä 12 vuoden ajan ja kehittänyt arvoaineiden erotteluun liittyviä analysoimisen tekniikoita. Tästä osaamisestani on varmasti hyötyä, kun kehitämme tekniikoita, joilla saamme suobiomassoissa olevat arvoaineet nykyistä tehokkaammin talteen”, sanoo Srivastava.

Yhteisen professuurin rahoittajat toivovat, että uuden professorin osaaminen nopeuttaa tuotekehitystä.

”Toivomme osaamista uusien tuotteiden taustalla olevien toimintamekanismien ja ilmiöiden ymmärtämiseen. Myös aivan uudet avaukset ovat tervetulleita, sillä suobiomassojen mahdollisuuksista olemme vasta raapaisseet pintaa”, Mia Suominen sanoo.

Vapon käynnistämään monivuotiseen, noin viiden miljoonan euron Refinery -tuotekehitysohjelmaan Vapo sai rahoitusta Business Finlandilta.

Lisätietoja:

Jyväskylän yliopisto, apulaisprofessori Varsha Srivastava, varsha.vs.srivastava@jyu.fi
Jyväskylän yliopisto, dekaani, Mikko Mönkkönen, mikko.monkkonen@jyu.fi, tel. +358 50 4413682
Vapo Ventures, liiketoimintajohtaja Mia Suominen, puh. 040 848 3148, mia.suominen@vapo.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tanja HeikkinenViestinnän asiantuntija

Kuvat

Jyväskylän yliopiston kemian professuuri kiinnosti laajalti huippututkijoita. Varsha Srivastava on siirtyi Jyväskylään Lappeenrannan teknillisen yliopiston Mikkelin yksiköstä. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston kemian professuuri kiinnosti laajalti huippututkijoita. Varsha Srivastava on siirtyi Jyväskylään Lappeenrannan teknillisen yliopiston Mikkelin yksiköstä. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme