Kustantamo S&S

Uusi kirja: 1990-luvun laman jäljet tuntuvat yhä

Jaa

Toimittaja Sanna Kajander-Ruuthin artikkeli 1990-luvun lamasta herätti niin suuria tunteita, että aihetta oli pakko käsitellä myös kirjassa. Laman lapset – Mitä meille tapahtui? kertoo millaiset jäljet lama jätti lapsiin, joiden perheiden elämä mullistui.

Kirjailijakuva Anna Autio, kansi Jyri Öhman.
Kirjailijakuva Anna Autio, kansi Jyri Öhman.

Kirjassa kuullaan yhdeksän laman lapsen tarina eri puolilta Suomea – samojen ongelmien kanssa kamppailtiin läpi maan.

– Häpeän kokemus korostui näissä haastatteluissa, vaikka haastateltujeni vanhemmat olivat 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa aivan tavallisia suomalaisia, eivät huimapäisiä kasinopelureita tai riskisijoittajia, Kajander-Ruuth toteaa. 

Kirjassa Kajander-Ruuth pohtii, miten lapset ja nuoret kokivat perheen taloudellisen kriisin, sen tuoman sosioekonomisen aseman muutoksen ja miten paljon he ymmärsivät lama-ajan yhteiskunnallisesta tilanteesta. Millaisia jälkiä tapahtumat jättivät – entä miten vaikeuksista selviydyttiin? Kestivätkö perhesuhteet taloudelliset haasteet, jäikö nuoren itsetuntoon haavoja, horjuiko luottamus tulevaisuuteen? Tunsivatko laman lapset ulkopuolisuutta, turvattomuutta tai alemmuutta?

Yksilöiden kokemusten lisäksi kirjassa kerrataan laman päätökset, politiikka ja niiden vaikutukset. Kolmekymmentä vuotta sitten sukellettiin tilanteeseen, jossa bruttokansantuote laski 13 prosenttia ja työttömien määrä nousi lähes puoleen miljoonaan. Leikkauksia ja muita vaikeita ratkaisuja kutsuttiin välttämättömiksi, mutta mikä oli niiden vaikutus tavallisiin ihmisiin? Entä miten laman tapahtumat vaikuttavat arkeemme edelleen?

Kirjaa varten on haasteltu myös aiheeseen perehtyneitä asiantuntijoita. 

Sanna Kajander-Ruuth: Laman lapset – Mitä meille tapahtui? 
Ilmestyy 12.8. 

Arvostelukappaleet ja haastatattelupyynnöt: johanna.forss@sets.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kirjailijakuva Anna Autio, kansi Jyri Öhman.
Kirjailijakuva Anna Autio, kansi Jyri Öhman.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustantamo S&S
Kustantamo S&S
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

https://kustantamo.sets.fi/

Kustantamo S&S – ystävien kesken S&S – julkaisee laadukasta kauno-, tieto- ja lastenkirjallisuutta. S&S on osa Schildts & Söderströmsiä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme