Basam Books

Uusi kokoelma taidekriitikko John Ruskinin kirjoituksia nyt suomeksi!

Jaa
Ruskinin kirjoitukset työn henkisestä merkityksestä ja oikeudenmukaisesta talousjärjestelmästä ovat kenties ajankohtaisempia kuin koskaan.
”Työ, talous ja sielu” (Basam Books 2021)
”Työ, talous ja sielu” (Basam Books 2021)

Mikä on työn henkinen merkitys? Miltä näyttää yhteiskunta, jossa asioiden arvoa ei mitata rahassa?

Englantilainen John Ruskin (1819–1900) piti tavoitteenaan yhteiskunnan moraalista ja henkistä kääntymystä, kokonaisvaltaista uudistumista, jossa kaiken keskipisteenä olisi elävä, tunteva ja itseään ilmaisemaan pyrkivä ihminen. Leppymätön ponnistelu riitti muuttamaan maailmaa: hyvinvointiin pyrkivät sosiaaliset uudistukset, joita englantilaisessa yhteiskunnassa seuraavalla vuosisadalla tehtiin, saivat häneltä runsaasti innoitusta. Myös intialainen lakimies Mohandas Gandhi sovelsi Ruskinin oppeja kamppailussaan itsenäisen ja demokraattisen Intian luomiseksi.

Työ, talous ja sielu (Basam Books 2021) sisältää Ruskinin kaksi merkittävintä tekstiä: goottilaista arkkitehtuuria käsittelevä The Nature of Gothic (”Gotiikan olemus”) sekä kansantaloustieteen ihmiskuvaa kriittisesti ruotiva Unto This Last (”Viimeiset tulevat ensimmäisiksi”). Niitä silloittaa luentoteksti The Work of Iron (”Ruosteen ylistys”), jossa The Nature of Gothicin rakennustaiteellisesta kehyksestä siirrytään luontevasti Unto This Lastin suorasanaiseen mutta kaunopuheiseen yhteiskuntakritiikkiin. Teoksen on suomentanut Hannu Poutiainen.

”ELÄMÄ ON AINOA RIKKAUS. Elämä, joka sulkee sisäänsä kykymme rakastaa, iloita, ihailla. Rikkain maa on se, joka ravitsee suurinta määrää jaloja ja onnellisia ihmisiä; rikkain ihminen on se, joka on niin hyvin täyttänyt maailmallisen osansa, niin hyvin hoitanut leiviskänsä, että on niin henkilönsä kuin omaisuutensa voimalla toiminut muidenkin elämän hyväksi.”

Työllä on aina tekijänsä, Ruskin muistuttaa. Yhteiskunta, joka alistaa työn markkinataloudelle, alentaa tekijän koneiston osaseksi ja heikentää hänen kykyään kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Siksi työ on Ruskinin mukaan vapautettava ja palautettava ihmisen omiin käsiin hänen itseilmaisunsa ja luomisvoimansa välineeksi. Omana aikanamme, jossa elämän pieninkin osa-alue on muuttunut markkinavoimien leikkikentäksi, Ruskinin viesti on ajankohtaisempi kuin koskaan.

Kirjailijasta

Englantilainen John Ruskin (1819–1900) oli viktoriaanisen ajan tärkein taidekriitikko, henkinen suunnannäyttäjä ja uusien virtauksien puolestapuhuja, josta uransa keskivaiheilla kehkeytyi myös aikansa kiistellyin ja vaikutusvaltaisin yhteiskunnallinen keskustelija.

Kääntäjästä

Suomentaja Hannu Poutiainen on filosofian tohtori, joka toimii tutkijana Tampereen yliopistossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arvostelukappaleet:


Frida Wikblad
frida@basambooks.fi

Kuvat

”Työ, talous ja sielu” (Basam Books 2021)
”Työ, talous ja sielu” (Basam Books 2021)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Basam Books
Basam Books
Lapinlahdenpolku 8, c/o Lapinlahden Lähde Oy
00180 HELSINKI

https://basambooks.fi

Basam Books on riippumaton helsinkiläinen yleiskustantamo. Meidät tunnetaan erityisesti laadukkaan hyvinvointi- ja työelämäkirjallisuuden, kaunokirjallisten klassikoiden sekä runouden kustantajana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Basam Books

Satiiri vai varoitus? "Meillä sitä ei voi tapahtua" paljastaa demokratian haavoittuvuuden17.6.2025 17:27:28 EEST | Tiedote

Voiko demokratia murentua huomaamatta? Sinclair Lewisin jo vuonna 1935 kirjoittama romaani Meillä sitä ei voi tapahtua näyttää, miten karismaattinen, kansan suosion saavuttanut poliitikko voi ohjata kansakunnan kohti diktatuuria. Teos on sekä terävä satiiri että vakava varoitus siitä, kuinka helposti pelkoja ja katkeruutta voidaan käyttää vallan välineinä. Sen viesti on ajankohtaisempi kuin koskaan. Teoksen on suomentanut Antti Immonen. Lisätietoja: Anita Salo, anita@basambooks.fi.

Kuka sinut hoitaa? - "Selma" kertoo, miten käy, jos ei kukaan29.5.2025 08:15:00 EEST | Tiedote

Kuka sinut hoitaa, kun et enää jaksa? Ja mitä tapahtuu, jos kukaan ei tule? Selma kohtasi tämän kysymyksen, kun hänen aviomiehensä sairastui muistisairauteen. Hän ei saanut tarvitsemaansa apua, eikä suostunut ottamaan harteilleen hoivavelvollisuutta yksin. Lopulta hän joutui vastaamaan teostaan oikeudessa – syytettynä heitteillepanosta, ihmiskaupasta ja jopa naapurin miehen taposta. Virva Muotkan omakohtaisiin kokemuksiin perustuva romaani Selma paljastaa, mitä saattaa tapahtua, kun hyvinvointivaltio jättää ihmiset yksin järjestelmän painon alle.

Pastori Johannes Corneliuksen painajaismainen matka hengellisyydestä maagiseen realismiin15.5.2025 08:15:00 EEST | Tiedote

Sami Marten (srk-pastori, TM) pienoisromaani vie lukijansa painajaismaiselle matkalle, jossa Johannes-papin uhkaavat ilmestykset raottavat verhoa tuonpuoleiseen ja sekoittavat unen ja valveen maailmat. Kirja tutkii kiellettyä rakkautta, mystisiä kohtaamisia ja syvää uupumusta maagisen realismin keinoin. Espoon keskiaikaisen kirkon kiehtova miljöö tarjoaa näyttämön sekä kauhun kuristavalle pimeydelle että rakkauden ikuiselle valolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye