Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uusi laki voimaan vuoden 2022 alusta: eläimen laittomasta tuonnista EU:n alueelta voi koitua jopa 5 000 euron seuraamusmaksu

Jaa

Eläintautilain uudistus antaa viranomaisille lisää työkaluja eläinten laittoman tuonnin hillitsemiseksi. 1.1.2022 voimaan tulevan lain mukaan eläimen tuoja voi saada laittomasta tuonnista EU:n sisämarkkinoilta 300–5 000 euron seuraamusmaksun. Eläimen tuoja vastaa tuontivaatimusten noudattamisesta.

Eläintautilain muutos tulee voimaan 1.1.2022. Jatkossa aluehallintovirasto tai Tulli voi määrätä säännösten vastaisesti Suomeen tuodun eläimen tuojalle vähintään 300:n ja enintään 5 000 euron seuraamusmaksun.

”Tuontiehtojen selvittämisestä ja niiden täyttymisestä vastaa eläimen tuoja, joten nyt viimeistään on syytä tarkastaa Ruokaviraston sivuilta tuontivaatimukset”, muistuttaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sari Haikka.

”Keskeisimmät vaatimukset ovat eläimen tunnistusmerkintä, kuten mikrosiru tai linnuilla jalkarengas, hevosen passi tai lemmikin EU-passi ja eläimen vaihtaessa omistajaa myös TRACES-todistus”, Haikka listaa.

Vaatimukset siis koskevat myös esimerkiksi lemmikiksi toisesta EU-maasta tuotavaa koiranpentua. Eläimen passin täytyy täsmätä sirutunnisteeseen ja sisältää merkinnät viranomaistoimin vastustettavista eläintaudeista, kuten rabieksesta ja ekinokokkoosista. Jos eläin vaihtaa omistajaa, täytyy näiden lisäksi tuojalla olla eläimestä TRACES-terveystodistus, jonka lähtömaan eläinlääkäri on laatinut kaksi vuorokautta ennen tuontia.

Tarkemmat vaatimukset EU-maista, Norjasta ja Sveitsistä tuotaville eläimille löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta.

Esimerkiksi rabies on myös ihmiselle vaarallinen tauti, joka johtaa oireisena käytännössä aina kuolemaan. Eläinten tuontivaatimusten tavoitteena on suojella sekä eläimiä että ihmisiä vakavien tautien leviämiseltä ja varmistaa, että eläimet on kasvatettu ja hoidettu asianmukaisesti ennen tuontia.

”Lemmikkien salakuljetuksesta ja laittomasta tuonnista on tiedotettu ja puhuttu julkisuudessa jo monta vuotta, mutta se ei ole kitkenyt laitonta lemmikkikauppaa. Nyt lakimuutoksen myötä ollaan tilanteessa, että laittomasta eläintuonnista määrätään eläimen tuojalle seuraamusmaksu jo ilman poliisitutkintaa”, toteaa Sari Haikka.

Aluehallintoviraston lisäksi lakiuudistuksen myötä Tullille on myönnetty toimivalta tarkastaa eläinkuljetuksia jo rajalla. Aluehallintovirasto valvoo rajojen lisäksi sisämaan eläinkuljetusten lainmukaisuutta.

Lisätietoa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa medialle

läänineläinlääkäri Sari Haikka, p. 0295 016 104
etunimi.sukunimi@avi.fi, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Koronarestriktionerna i Egentliga Finland och Satakunta förlängs med viss precisering - barns och ungas hobbyverksamhet kan fortsätta14.1.2022 16:15:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland förlänger och preciserar de beslut om restriktioner som redan gäller i Egentliga Finland och Satakunta. Det ena av de nya besluten gäller förbud att ordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster samt åtgärder som ska vidtas i olika slags utrymmen för att förebygga spridning av coronaviruset. Det andra beslutet innebär stängning av vissa sådana utrymmen för kunder och deltagare där smittrisken inte i tillräcklig utsträckning går att minska genom att arrangera utrymmena. Besluten är i kraft under tiden 16 - 28.1.2022.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan koronarajoitukset jatkuvat aiempaa kohdennetummin - lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua14.1.2022 16:15:00 EET | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto jatkaa ja tarkentaa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa jo voimassa olevia määräyksiä. Toinen uusista päätöksistä koskee yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltämistä ja erilaisissa tiloissa tehtäviä toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Toinen päätös määrää pidettäväksi suljettuna tiettyjä asiakas- ja osallistujatiloja, joissa tartunnan riskiä ei voida tilajärjestelyin riittävästi vähentää. Päätökset ovat voimassa 16.-28.1.2022.

Västra och Inre Finlands beredskapskommitté: Beredskapen handlar också centralt om förmågan att föreställa sig olika och okända hot14.1.2022 14:40:49 EET | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde den 13 januari 2022 till årets första möte för att uppdatera lägesbilden av covid-19 och andra aktuella säkerhetsobservationer. Forskaren Ossi Heino från Tammerfors universitet berättade för beredskapskommissionen om krisinlärning ur ett kritiskt och djupare perspektiv.

Kokoontumisrajoitus kiristyy ja tiloja määrätään suljettavaksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella 17.1. alkaen14.1.2022 14:22:30 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tänään tekemillä päätöksillä suljetaan Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla liikunta-, harrastus-, huvi- ja virkistystiloja. Samalla alueen kokoontumisrajoitus kiristyy siten, että sisätiloissa kielletään yli 10 henkilön ja ulkotiloissa yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Päätökset tulevat voimaan 17.1.2022.

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Varautumisessa on keskeisesti kyse myös kyvystä kuvitella erilaisia ja tuntemattomia uhkia14.1.2022 12:24:39 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 13.1.2022 vuoden ensimmäiseen kokoukseensa päivittämään tilannekuvaa koronan ja muiden ajankohtaisten turvallisuushavaintojen osalta. Tutkija Ossi Heino Tampereen yliopistosta kertoi valmiustoimikunnalle kriiseistä oppimisesta kriittisestä ja syvällisemmästä lähestymiskulmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme