Maanmittauslaitos

Uusi maastotietojen tuotantojärjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin

Jaa

Maanmittauslaitoksen uuden maastotietojen tuotantojärjestelmän alustana käytetään avoimeen lähdekoodiin pohjautuvia teknologioita. Päätös tuotantojärjestelmän uudistamisesta tehtiin, koska maastotietojen käyttötarpeet ovat muuttuneet eikä nykyinen järjestelmä enää vastaa tarpeisiin. Nykyinen maastotietojen tuotantojärjestelmä on ollut käytössä 20 vuotta ja palvellut hyvin tähän saakka.

Uudella tuotantojärjestelmällä kerätään ja ajantasaistetaan kansallisen maastotietokannan tietoja sekä tuotetaan yleiset karttatuotteet.
Uudella tuotantojärjestelmällä kerätään ja ajantasaistetaan kansallisen maastotietokannan tietoja sekä tuotetaan yleiset karttatuotteet.

– Avoimen lähdekoodin alustaan perustuva toimintamalli antaa mahdollisuudet laajapohjaiseen yhteistyöhön järjestelmän kehittämisessä yritysten ja muun julkishallinnon kanssa. Maanmittauslaitos on ollut yksi ensimmäisistä julkishallinnon datan avaajista, ja jatkamme avoimuuden edistämistä myös sovelluskehityksessä, digitalisaatio- ja kehitysjohtaja Jani Kylmäaho totesi.

Päätöksellä Maanmittauslaitos edistää myös hallitusohjelman tavoitetta avoimen lähdekoodin ensisijaisuudesta julkisissa tietojärjestelmissä.

Maastotietojen tuotantojärjestelmän uudistamisella on suuri merkitys Maanmittauslaitokselle. Uudella tuotantojärjestelmällä kerätään ja ajantasaistetaan kansallisen maastotietokannan tietoja sekä tuotetaan yleiset karttatuotteet. Maastotietojen tuotannon uusia vaatimuksia ovat esimerkiksi kolmiulotteisen tiedon käsittely, maastokohteiden elinkaaren hallinta ja tiedon ajantasaistusta tehostavien analyysityökalujen hyödyntäminen. Näitä ominaisuuksia ei ole kustannustehokasta rakentaa nykyiseen järjestelmään.

Kohti uutta joustavasti ja tehokkaasti

Maanmittauslaitos haluaa luoda toimittajariippumattoman teknologiaympäristön uuden maastotietojen tuotantojärjestelmän alustaksi. Tavoitteena on modulaarinen järjestelmäarkkitehtuuri eli Maanmittauslaitos voi valita jokaiseen työvaiheeseen sopivimman työvälineen. Teknologiset ratkaisut voidaan myös vaihtaa tai kilpailuttaa joustavasti. Järjestelmäarkkitehtuuriin voi kuulua sekä avoimen lähdekoodin komponentteja että suljettuja ratkaisuja.

– Kun järjestelmän uudistusta suunniteltiin, todettiin että ajankohtaiset, oman maastotietojen tuotantoprosessin tarpeet voidaan ratkaista tehokkaasti avoimen lähdekoodin ratkaisulla. Strategiamme mukaisesti toimimme aktiivisesti verkostoissa ja osana erilaisia ekosysteemejä. Järjestelmäratkaisu tukee osaltaan myös tätä tavoitetta, Kylmäaho kertoi.

Ensimmäisessä vaiheessa Maanmittauslaitos ryhtyy työstämään uuden maastotietojen tuotantojärjestelmän hankinta- ja käyttöönottosuunnitelmaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Uudella tuotantojärjestelmällä kerätään ja ajantasaistetaan kansallisen maastotietokannan tietoja sekä tuotetaan yleiset karttatuotteet.
Uudella tuotantojärjestelmällä kerätään ja ajantasaistetaan kansallisen maastotietokannan tietoja sekä tuotetaan yleiset karttatuotteet.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

New topographic data production tool to be based on open source code22.9.2020 14:08:05 EESTPress release

The new topographic data production system of the National Land Survey of Finland (NLS) will be based on open source technologies. The NLS decided to modernise the production system, because the needs to change topographic data have changed, and the current system no longer meets the demands. The current topographic data production system has served the NLS for 20 years now, and it has worked well so far.

Det nya produktionssystemet för terrängdata är baserat på öppen källkod22.9.2020 13:53:59 EESTTiedote

Tekniker som är baserade på öppen källkod används som plattform för det nya produktionssystemet för terrängdata vid Lantmäteriverket. Beslutet om att förnya produktionssystemet fattades eftersom användningsbehoven för terrängdata har förändrats och det nuvarande systemet inte längre tillgodoser dessa behov. Det nuvarande produktionssystemet för terrängdata har varit i bruk i 20 år och varit till stor nytta hittills.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme