Museovirasto

Uusi painovoimaisen ilmanvaihdon korjauskortti opastaa asukasta ja korjaajaa

Jaa

Museovirasto on julkaissut ohjeen painovoimaisen ilmanvaihdon käytöstä ja huollosta. Julkaisu perehdyttää myös painovoimaisen ilmanvaihdon periaatteisiin ja toimintaan.

Korjauskortin kansi. Kuva: Museovirasto.
Korjauskortin kansi. Kuva: Museovirasto.

Suomessa yleinen painovoimainen ilmanvaihto hyödyntää pohjoisia olosuhteitamme. Järjestelmä on toimintavarma, kestävä ja käyttäjäystävällinen. Se toimii luonnonvoimien vaikutuksella, ilman moottoreita ja sähköä. Museoviraston ohje esittelee painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaperiaatteet ja Suomessa esiintyvät tyypillisimmät ratkaisut sekä opastaa käyttämään ja huoltamaan järjestelmää tarkoituksenmukaisesti.

”Painovoimainen ilmanvaihto on erittäin hyvä ja käyttökelpoinen ominaisuus. Jos sellainen on aikanaan rakennettu taloon, se kannattaa hyödyntää ja säilyttää. Järjestelmiä on rakennettu satoihin tuhansiin asuntoihin, ja järjestelmät ovat erittäin pitkäikäisiä. Silti painovoimainen ilmanvaihto on uhanalainen, koska tietotaito sen käyttöön ja huoltoon on käynyt harvinaiseksi sekä rakennusten käyttäjien että ilmanvaihdon ammattilaisten keskuudessa. Tämän tilanteen korjaamiseksi Museovirasto julkaisee korjauskortin”, kuvailee yliarkkitehti Pekka Lehtinen Museovirastosta.

Asukkaan toiminta on tärkeä osa toimivaa järjestelmää. Olennaista on, että asukas ymmärtää järjestelmän toiminnan ja osaa sitä säätää vuodenajan mukaan. Mahdollisuus vaikuttaa omiin elinolosuhteisiin myös edistää asukastyytyväisyyttä.

Suomalaiseen asumiskulttuuriin on vaikuttanut merkittävästi vuodenkiertoon sopeutuva toimintatapa, johon myös painovoimainen ilmanvaihto kuuluu. Luonnonvoimiin perustuvat, ihmiselle ja ympäristölle ystävälliset teknologiat kiinnostavat yhä enemmän vanhojen rakennusten käyttäjiä ja uuden rakentajia. Painovoimaisen ilmanvaihdon kestävyydestä ja toimivuudesta on laajat ja pitkäaikaiset kokemukset.

Painovoimaisen ilmanvaihdon ohje täydentää Museoviraston korjauskorttien sarjaa. Museovirasto jatkaa rakennusten hoidon, korjaamisen ja restauroinnin ohjeiden julkaisemista aiheeseen keskittyvällä Korjaustaito-verkkosivustolla, joka on tarkoitus avata syksyllä 2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pekka Lehtinen, yliarkkitehti, Museovirasto, pekka.lehtinen@museovirasto.fi, 0295 33 6275

Kuvat

Korjauskortin kansi. Kuva: Museovirasto.
Korjauskortin kansi. Kuva: Museovirasto.
Lataa
Savupiippuja kaupunkimaisemassa. Kuva: Livady.
Savupiippuja kaupunkimaisemassa. Kuva: Livady.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Kuvat kohtaavat -näyttely kertoo naisten muistoista ja nykypäivän elämästä Afganistanista Tikkurilaan25.5.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Näyttely kertoo vahvoista naisista, joita yhdistää Vantaa ja sen lähiympäristö kotiseutuna. Naiset kertovat valokuvien kautta elämästään, eri kulttuureista sekä heille tärkeistä tapahtumista, niin arjesta kuin juhlastakin. Monikulttuurisen ryhmän kertomuksissa välähtää muistoja Suomeen muuttamisesta sekä lapsuuden maisemista niin Afganistanissa kuin Vantaan Tikkurilassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme