Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uusi pikaraitiotie suunnitteilla Koillis-Helsinkiin

Jaa

Helsingin kaupunki laatii parhaillaan Viikin-Malmin pikaraitiotien yleissuunnitelmaa, jossa uutta pikaraitiotielinjaa suunnitellaan Koillis-Helsinkiin. Viikin-Malmin pikaraitiotie on joukkoliikenteen uusi runkoyhteys keskustasta Kumpulan kautta Viikkiin, Latokartanoon ja Malmin lentokenttäalueelle sekä edelleen Malmille tai Jakomäkeen. Viikin-Malmin pikaraitiotie kytkeytyy Helsingin nykyiseen kaupunkiraitiotiehen sekä osaksi seudullista pikaraitiotieverkkoa. Pikaraitiotien reittisuunnitelma ja alustavat pysäkkien paikat ovat esillä Kerrokantasi-palvelussa ja niitä voi kommentoida 14.6. asti.

Ilmakuva pikaraitiotien sijoittumisesta Malmin lentokenttäalueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki.
Ilmakuva pikaraitiotien sijoittumisesta Malmin lentokenttäalueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki.

Uusi Viikin-Malmin pikaraitiotielinja vahvistaa olemassa olevien asuinalueiden julkisen liikenteen yhteyksiä ja on tärkeä yhteys Malmin lentokenttäalueelle. Viikin-Malmin pikaraitiotien yleissuunnitelmassa tarkastellaan kahta linjausvaihtoehtoa osuuden pohjoispäässä, joista toinen kulkee Malmin lentokenttäalueelta Malmin asemalle ja toinen Jakomäkeen. Linjausvaihtoehdot eivät ole toisiaan poissulkevia, mutta ne toteutunevat eri aikaan riippuen maankäytön kehittymisestä pikaraitiotiereitin varrella.

Viikin-Malmin pikaraitiotie kytkeytyy Helsingin nykyiseen kaupunkiraitiotiehen ja linkittyy myös rakenteilla olevaan Raide-Jokeriin sekä seuraaviin suunniteltuihin seudullisiin raitioteihin: Tiederatikka, Raide-Jokeri 2 ja Vantaan ratikka.

Pikaraitiotien etuja ovat matkustusmukavuus, esteettömyys, autoliikenteen ruuhkista riippumaton kulku sekä tiheät vuorovälit. Viikin-Malmin pikaraitiotielinjan pituus Kumpulasta Malmin/Jakomäen päätepysäkeille on noin 11–12 kilometriä ja matka-aika Malmin/Jakomäen päätepysäkeiltä rautatieasemalle noin 41–42 minuuttia.

Uutta asumista ja työpaikkoja raitiotien varteen

Pikaraitiotie mahdollistaa maankäytön kehittämisen – uusien asuntojen, työpaikkojen ja palveluiden rakentamisen – raideliikenteen verkoston varaan ja sen varrelle. Pikaraitiotien vaikutusalueella arvioidaan vuonna 2050 olevan 86 000 asukasta ja 65 000 työpaikkaa enemmän kuin nykyisin.

Tavoitteena on kestävien kulkumuotojen osuuden nostaminen reitin varrella. Pikaraitiotien myötä on mahdollisuus osin korvata keskustaan suuntautuvaa bussiliikennettä. Bussilinjastoa tarkastellaan kokonaisuutena ja tavoitteena on olla heikentämättä nykyistä palvelutasoa. Jotkut yhteydet voivat kuitenkin muuttua.

Suunnittelun eteneminen ja osallistuminen

Viikin-Malmin pikaraitiotien suunnittelu on alkuvaiheessa ja yleissuunnitelman on määrä valmistua vuoden 2020 loppuun mennessä. Tämän hetken arvion mukaan raitiotien rakentaminen voisi alkaa vuonna 2027, jolloin se valmistuisi 2030-luvun alussa.

Kaupunkilaisia kannustetaan kertomaan mielipiteensä alustavista suunnitelmista, reitistä ja sen pysäkeistä, Kerrokantasi-verkkokyselyssä. Kyselyyn voi vastata 18.5.–14.6.2020. Viikin-Malmin pikaraitiotien suunnittelusta kerrotaan myös virtuaalisesti järjestettävässä Uutta Koillis-Helsinkiä -tapahtumassa 1.6.2020. Lisätiedot tapahtumasta: hel.fi/suunnitelmat

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Niko Setälä
projektipäällikkö
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 37031
niko.setala@hel.fi

Kuvat

Ilmakuva pikaraitiotien sijoittumisesta Malmin lentokenttäalueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki.
Ilmakuva pikaraitiotien sijoittumisesta Malmin lentokenttäalueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki.
Lataa
Viikin-Malmin pikaraitiotietä suunnitellaan Kumpulasta Viikin kautta Malmille ja/tai Jakomäkeen.
Viikin-Malmin pikaraitiotietä suunnitellaan Kumpulasta Viikin kautta Malmille ja/tai Jakomäkeen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 28.5.202028.5.2020 17:47:49 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 28.5.2020. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 11.6.2020.

Helsingin maanalaisen yleiskaavan luonnos kommentoitavana verkossa28.5.2020 12:16:20 EESTTiedote

Millaisiin tarkoituksiin Helsingin kallioperää kannattaa hyödyntää? Miten maanalaisia kävely-ympäristöjä pitäisi kehittää? Entä millaisin periaattein ohjataan maalämpökaivojen rakentamista tulevaisuudessa? Esimerkiksi tällaisiin kysymyksiin voi nyt ottaa kantaa, kun Helsingin maanalaisen yleiskaavan luonnos on kommentoitavana 26. kesäkuuta asti kaupungin verkkosivuilla osoitteessa kerrokantasi.hel.fi.

Helsinki kokeilee uutta toimintamallia katutöiden nopeuttamiseksi27.5.2020 09:50:00 EESTTiedote

Helsinki alkaa kokeilla uutta toimintamallia kantakaupungin katusaneerauksissa tänä vuonna. Tarkoituksena on nopeuttaa katuhankkeiden kestoa ja vähentää niiden aiheuttamia haittoja. Uusi Helsinki-malli on jatkoa Aalto-yliopiston tutkimushankkeelle, joka on osa pormestari Jan Vapaavuoren vuonna 2019 käynnistämää, katutöiden haittojen vähentämiseen tähtäävää hankekokonaisuutta. Tutkimusta johti professori Olli Seppänen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme