Cultura-säätiö

Uusi tapa edistää kotoutumista Suomessa – verkkojulkaisu kertoo venäjänkielisille maahanmuuttajille suomalaisesta punk-skenestä, jätteiden kierrätyksestä ja jouluperinteistä

Jaa

Cultura-säätiön uusi Culturalist-verkkojulkaisu tarjoaa venäjänkielisille maahanmuuttajille yllättävääkin tietoa suomalaisesta nykykulttuurista. Julkaisun tavoitteena on innostaa vielä huonosti suomea puhuvia maahanmuuttajia löytämään ensimmäisiä oivalluksia uuden kotimaansa kulttuurista.

“Suomeen muuttaneille on jo hyvin tarjolla apua kaikenlaisiin käytännön asioihin, kuten terveyspalveluiden tai verokortin käyttöön. Suomalaiseen kulttuuriin ei ole kuitenkaan samalla tavalla tarjolla opastusta, varsinkaan ihmisille, jotka eivät vielä osaa kieltä”, kertoo lehden tuottaja Danil Lopatkin.

Lopatkin on muuttanut Venäjältä Suomeen muutama vuosi sitten. Nyt hän tuottaa Culturalist-verkkojulkaisua Cultura-säätiössä.

Venäjänkieliset ovat Suomen suurin maahanmuuttajaryhmä. Vuonna 2019 Suomessa myönnettiin 38 000 ensimmäistä oleskelulupaa, joista noin 3 500 myönnettiin Venäjältä muuttaneille. Suurin osa heistä tuli Suomeen työn tai perheen perässä.

“Useimmiten maahanmuuttajat osallistuvat Suomessa lähinnä lähtömaansa kulttuuriin liittyvään toimintaan eivätkä pääse kovin helposti kiinni uuden kotimaansa kulttuuriin. Culturalist on yksi ratkaisu tähän ongelmaan”, kertoo Lopatkin.

Suomalaisen kulttuurin erikoisuudet tutuiksi

Culturalistia julkaisee Cultura-säätiö, jonka tavoitteena on edistää venäjänkielisten kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Verkkojulkaisun avulla säätiö haluaa tarjota maahanmuuttajille kiinnostavia poimintoja suomalaisesta kulttuurista sortumatta stereotypioihin. Julkaisun toimituksessa on sekä suomalaista kulttuuria tuntevia asiantuntijoita että Venäjältä Suomeen muuttaneita, jotka miettivät juttuaiheita maahanmuuttajien näkökulmasta. 

“Haluamme kertoa erityisesti aiheista, jotka ovat Venäjältä tulleille vieraita tai erikoisia suomalaisessa kulttuurissa. Kirjoitimme esimerkiksi suomalaisesta punk-skenestä, koska se tuntui näin Venäjältä muuttaneelle oudolta. Suomessa on täysin normaalia olla vaikka punkkari tai hevari, kun taas Venäjällä punkkarit ovat aivan marginaalissa”, kertoo Lopatkin.

Toukokuussa 2020 perustettu verkkojulkaisu pyrkii tekemään suomalaiseen kulttuuriin tutustumisen mahdollisimman helpoksi. Verkkojulkaisu ilmestyy parin kuukauden välein venäjäksi ja suomeksi, ja sen voi tilata myös suoraan omaan sähköpostiin. Joka julkaisu keskittyy eri teemaan ja esittelee siihen liittyviä kiinnostavia projekteja, kirjoja, tapahtumia ja paikkoja. Joka julkaisulla on myös vaihtuva vieraileva kuraattori, joka tuo lehteen omat poimintansa.

Tuorein juuri julkaistu numero keskittyy suomalaiseen jouluun, ja se on myös rakennettu joulukalenterin muotoon. Julkaisussa esitellään joulua kulttuurisena ilmiönä esimerkiksi perinteiden, ruokien, tapahtumien ja hyväntekeväisyyden kautta. Kuraattorina on Joulupukki.

Aiemmissa julkaisuissa on esitelty punk-kulttuurin lisäksi suomalaisen yhteisökulttuurin ilmentymiä Kallio Block Partysta Ei mennyt kuin Strömssössä -Facebook-ryhmään sekä pohdittu suomalaisten luontosuhdetta ja vinkkejä ekologiseen elämiseen. Kuraattoreina on ollut vihreiden kaupunginvaltuutettu Fatim Diarra, tuottaja ja kaupunkiaktiivi Jaakko Blomberg sekä freelance-toimittaja ja punkkari Mervi Vuorela

Tutustu Culturalistiin osoitteessa https://culturalist.fi/.

Lisätietoja:

Danil Lopatkin, tuottaja, Culturalist
+358 50 541 1833
danil.lopatkin@culturas.fi


Laura Koskimies, toimituspäällikkö, Culturalist
laura.koskimies@culturas.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Cultura-säätiö
Lintulahdenkatu 10
00500 Helsinki

https://culturas.fi/

Cultura on suomalainen säätiö, joka edistää venäjänkielisten kaksisuuntaista kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan muun muassa osallisuutta lisäämällä ja kulttuuria hyödyntäen. https://culturas.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.