Rinnekodit

Uusi tilapäishoito avautuu Turun alueen erityislapsiperheiden jaksamisen tueksi

Jaa
Diakonissalaitokseen kuuluvan Rinnekodin lapsi- ja perhepalvelujen uudet pienryhmäkodit Turussa ovat valmistumassa ja toiminta käynnistyy alkuvuodesta 2022. Rinnekoti avaa kolme uutta yksikköä, jotka tarjoavat uudenlaista palvelua Turun alueen kehitysvammaisille ja autismikirjon lapsille ja nuorille. Pienryhmäkoti Nanna ja Knut tarjoavat ympärivuorokautista, pitkäaikaista asumispalvelua. Juniori-Frida puolestaan tarjoaa tilapäishoitoa erityislapsiperheiden tarpeiden mukaisesti. Tilapäishoito on tärkeä palvelu erityislapsiperheille esimerkiksi omaishoidon vapaiden aikana.
Pienryhmäkoti Nanna ja Knutin sekä tilapäishoitoa tarjoavan Juniori-Fridan yhteisellä piha-alueella on tilaa leikkiä ja viettää yhdessä aikaa.
Pienryhmäkoti Nanna ja Knutin sekä tilapäishoitoa tarjoavan Juniori-Fridan yhteisellä piha-alueella on tilaa leikkiä ja viettää yhdessä aikaa.

Tilapäishoito tarjoaa vanhemmille hengähdystauon

Rinnekodilla on erityislapsille tilapäishoidon palveluja ollut aikaisemmin tarjolla Helsingissä ja Espoossa. Vuoden 2022 alkupuolella tilapäishoidon palvelut laajenevat Turkuun, kun Juniori-Frida avaa ovensa Turussa Pulmussuontiellä. Tilapäishoito on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille, joilla on esimerkiksi kehitysvamma- tai autismikirjoin diagnoosi, ja asuvat vielä lapsuudenkodissaan.

”Tilapäishoito tukee erityislasten vanhempien jaksamista, tästä meillä on erittäin hyvät kokemukset Helsingin ja Espoon yksiköistä. Monet perheet käyttävät palveluitamme säännöllisesti esimerkiksi omaishoidon vapaiden aikana, osa myös itsemaksavina asiakkaina”, kertoo palvelualuejohtaja Tarja Siivonen. Tilapäishoidon kesto sovitaan jokaisen lapsen kohdalla yksilöllisesti. Se voi olla säännöllistä tai silloin tällöin toteutuvaa. Tilapäishoitoa voidaan järjestää myös äkillisiin tarpeisiin, jolloin lapsen tai nuoren asuminen kotona ei ole mahdollista. Tilapäishoidon asiakkaaksi on mahdollista päästä oman sosiaalityöntekijän kautta.

Ruohelan perheen poika on tilapäishoidossa pari kertaa kuukaudessa, yhden-kahden yön jaksoja, Juniori-Viikarissa Espoossa.

”Meille vanhemmille Junnu Viikarin hoitojaksot ovat pieniä hengähdystaukoja energisestä erityisestämme. Silloin lataamme akkuja kotona hiljaisuudesta nauttien tai teemme jotain sellaista, mitä olisi vaikeaa tehdä hänen kanssaan”, perheen äiti Elisa Ruohela pohtii.

Tilapäishoito on tärkeä myös lapselle itselleen sekä hänen siskolleen. Tilapäishoito mahdollistaa perheen yhteistä aikaa siskon harrastuksille luistelun- ja purjehduksen parissa sekä kisareissuille. Samaan aikaan poikamme oppii siellä tulemaan toimeen ilman vanhempiaan ja harjoittelee samalla jo vähän sitä, kun ei enää aikuisena asu kotona vanhempiensa kanssa. Lisäksi siellä on seuraa ja kivaa yhteistä tekemistä”, Ruohela kertoo.

Pienryhmäkoti on turvallinen ja lämmin koti

”Pienryhmäkodeissa hyvä arki rakentuu lapsen ja nuoren yksilöllisten tarpeiden ympärille. Vaikka kyse on asumispalvelusta, niin me luomme tästä lapselle lämpimän ja turvallisen kodin”, kertoo yksikönjohtaja Kirsi Enne-Määttänen. ”Meille on tärkeää, että jokainen lapsi tulee kuulluksi ja pääsee osalliseksi kodin askareisiin. Tuemme jokaisen lapsen ja nuoren kommunikointia hänelle ominaisella tavalla. Käytössämme on esimerkiksi kuvakommunikaatio, sosiaaliset tarinat, tukiviittomat ja lapsen omat kommunikaatiovälineet.

Pienryhmäkodissa jokaisella lapsella ja nuorella on oma huone, jonka he voivat sisustaa vanhempiensa kanssa haluamallaan tavalla. ”Tuemme lasta koulunkäynnissä ja osa voi vielä käydä päiväkodissakin. Pyrimme siihen, että lapsella on mahdollisimman samanlainen arki koulunkäynteineen ja harrastuksineen, kuin biologisten vanhempiensa kanssa asuvilla lapsilla.” Jokaiselle lapselle tai nuorelle nimetään omaohjaaja tai omaohjaajapari. Joiden tehtävänä on ottaa kokonaisvaltainen vastuu lapsen tai nuoren asioiden hoitamisessa. Omaohjaaja osallistuu myös hoito- ja kasvatussuunnitelmien tekoon ja palavereihin. Omaohjaaja pitää myös yhteyttä lapsen tai nuoren läheisiin, hänen asioiden hoitamisessa, täsmentää Enne-Määttänen.

Side vanhempiin ei katkea, vaikka lapsi asuisikin pienryhmäkodissa. Monelle lapselle lapsuudenkodissa asuminen ei ole mahdollista ja siksi pienryhmäkoti tarjoaa perheille mieleisen vaihtoehdon. ”Lapsen vanhemmilla ja muilla läheisillä on mahdollista vierailla meillä ja tehdä myös sovitusti myös lapselle mieleisiä asioita yhdessä”, jatkaa Enne-Määttänen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Taina Rönnqvist
viestintäpäällikkö
taina.ronnqvist@rinnekoti.fi
044 762 1992

Kuvat

Pienryhmäkoti Nanna ja Knutin sekä tilapäishoitoa tarjoavan Juniori-Fridan yhteisellä piha-alueella on tilaa leikkiä ja viettää yhdessä aikaa.
Pienryhmäkoti Nanna ja Knutin sekä tilapäishoitoa tarjoavan Juniori-Fridan yhteisellä piha-alueella on tilaa leikkiä ja viettää yhdessä aikaa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rinnekodit on kaupungistuvan Suomen erityispalvelujen tuottaja. Rinnekodit tarjoavat vaikuttavia sote-palveluja ikääntyneille, kehitysvammaisille, eri tavoin vammautuneille, riippuvuushäiriöisille ja asunnottomille henkilöille, lapsille ja nuorille sekä muille erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Rinnekodit on myös merkityksellinen työpaikka noin 2 600:lle sote-alan ammattilaiselle, jotka tekevät työtä ammattitaidolla ja sydän mukana. Rinnekodit on osa Diakonissalaitoksen yhteiskunnallista säätiökonsernia. Rinnekodit – Elämän poluilla. Lue lisää: www.rinnekodit.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rinnekodit

Polkumme yhdistyivät – olemme nyt Rinnekodit1.2.2023 08:59:55 EET | Tiedote

Diakonissalaitoksen sote-palvelut, säätiöön kuuluva Rinnekoti, Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy, alkavat käyttää 1.2. alkaen valtakunnallisesti yhteistä markkinointinimeä Rinnekodit. Nimeen Rinnekodit päädyttiin huolellisen brändiselvityksen jälkeen. Rinnekodit tarjoavat kattavia sote-palveluja ikääntyneille, kehitysvammaisille, eri tavoin vammautuneille, riippuvuushäiriöisille ja asunnottomille henkilöille, lapsille ja nuorille sekä muille erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Myös Diakonissalaitoksen lasten ja nuorten palvelut tuotetaan jatkossa Rinnekodit markkinointinimen alla. Rinnekotien toimipisteitä on tällä hetkellä 20 paikkakunnalla, 13 hyvinvointialueella ja palvelujen piirissä on noin 4 500 asiakasta.

Anna olla viimeinen kerta -kappale syntyi kehitysvammaisten oikeuksien viikolla kiusaamista vastaan31.12.2021 10:00:05 EET | Tiedote

Kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien viikkoa vietettiin 1.-7. joulukuuta 2021. Viikon teemana oli “oikeus elää ilman kiusaamista”. Rinnekodilla järjestettiin teemaviikon aikana biisipajoja, joissa asiakkaat pääsivät tekemään kiusaamisen vastaista biisiä artisti Mercedes apunaan. Uuden vuoden kunniaksi biisi musiikkivideoineen on nyt julkaistu ja biisin tekijöiden sanoma on selvä: kaikki kiusaaminen on väärin ja sen on loputtava!

RAI todentaa ja vahvistaa ammattilaisten havaintoja18.11.2021 13:43:21 EET | Tiedote

Rinnekoti on edelläkävijä RAI-arviointien, tarkemmin kehitysvammapuolelle räätälöidyn RAI-ID (aikuisille) ja RAI ChYMH-DD Symppis (lapsille) arviointimenetelmän käytössä. Tällä hetkellä Rinnekodissa on tehty RAI-arviointi reilulle 700 kehitysvammaiselle aikuiselle ja 70 kehitysvammaiselle lapselle, kun valtakunnallisesti kehitysvammapuolen arviointeja on tehty yhteensä noin pari tuhatta. RAI-arviointien käyttöönotto Rinnekodissa on onnistunut mm henkilökunnan koulutukseen ja käyttöönoton suunnittelun ansiosta. Hanna Lamroth ja Eveliina Nyholm ovat käyneet kaksivuotisen Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen RAI-erityisasiantuntijakoulutuksen, luoneet Rinnekodille omat koulutusmateriaalit ja selkeät prosessit. Lamroth ja Nyholm näkevät RAI-arvioinneissa hyötyjä niin asiakkaan elämän tukemiseen kuin yksikön työn johtamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme