Uusi tutkijasukupolvi tutkii muuttuvaa maailmaa ja sopeutumista muutoksiin
Projektissa perustetaan kansainvälinen monitieteinen koulutusverkosto yhteiskuntatieteiden ja taloustieteiden alaloille. Siitä hyötyvät myös tekniikan ja terveyden sekä humanistiset alat. Projektin aikana tutkitaan, kuinka eri teollisuudenalat, yritykset, kulttuurit pystyvät rakentamaan kestävää muutosta ja sopeutumaan nopeasti muuttuvaan ympäristöön.
- Hankkeeseen valitut tohtoriopiskelijat koulutetaan ymmärtämään ja tulkitsemaan monimutkaisia esiin nousevia ilmiöitä eri aloilla. Oulun yliopistossa tällaisia ovat esimerkiksi seuraavan sukupolven matkaviestinnän, energiaverkkojen, digitaalisen terveydenhuollon liiketoimintaan liittyvien haasteiden ratkaiseminen. Kun projekti on saatu päätökseen, hankkeessa koulutetut ovat alansa johtavia asiantuntijoita ja heillä on ainutlaatuinen monitieteellinen lähestymistapa tutkimukseen. Uskon, että hanke antaa tohtoriopiskelijoillemme valmiudet työllistyä sekä tiedemaailmassa että sen ulkopuolella ja vaikuttaa päätöksentekoon ja myötävaikuttaa taloudelliseen kehitykseen laajemminkin. Koulutussisällöissä yhdistyvät kestävyys, johtajuus, eettisyys ja innovatiivisuus muutostilanteisiin sekä päätöksentekoon liittyen, kertoo digitaalisen liiketoiminnan professori Petri Ahokangas Oulun yliopistosta.
Nykypäivän yhteiskunnissa ja yrityksissä muutos on nopeaa, ja tarvitsemme uusia näkökulmia, teorioita, lähestymistapoja ja menetelmiä, jotta voidaan puuttua siihen, miten näitä muutoksia voidaan parhaiten tulkita ja sitä myöten myös vastata niiden tuomiin haasteisiin.
- Viimeaikaiset suuntaukset Euroopassa, Yhdysvalloissa ja maailmanlaajuisesti ovat osoittaneet, että uutuudessa on paljon innovatiivista voimaa, mutta epävarmuuden ja tietämättömyyden johdosta tällä innovatiivisella voimalla voi olla jopa suureksi osaksi kielteinen sosiaalinen vaikutus. Brexit, protektionismi, antiglobalismi, joukkomuutto, ääriliikkeet, terrorismi, nationalismi ja väärennetyt uutiset ovat esimerkkejä tällaisesta. Keskeinen teesimme on, että uutuutta on rakennettava eri osapuolet huomioivalla tavalla, sanoo Romeo V. Turcan, tanskalaisen Aalborgin yliopiston kauppakorkeakoulun professori ja LNETN-projekti projektikoordinaattori.
Projektin osapuolia ovat
Aalborgin yliopiston kauppakorkeakoulu ja Aalborgin yliopisto, Tanska
Adam Smithin kauppakorkeakoulu, Glasgow'n yliopisto, Skotlanti
Martti Ahtisaari -instituutti, Oulun yliopisto, Suomi
Kauppakorkeakoulu, Halmstadin yliopisto, Ruotsi.
Yrityskumppanit ovat
Bittumm Wireless, Suomi
FinTech Skotlanti, Skotlanti
Getinge Infection Control, Ruotsi
Uusi tehdas, Suomi
Nokia, Suomi; NOVI, Tanska
Skotlannin EDGE, Skotlanti
Softiron LTD, USA
Shaftesbury Partnership Ltd, Iso-Britannia
Rhode Islandin yliopisto, USA.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Digitaalisen liiketoiminnan professori Petri Ahokangas, Oulun yliopisto
petri.ahokangas@oulu.fi
040 3504836
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme