Oulun yliopisto

Uusi tutkijasukupolvi tutkii muuttuvaa maailmaa ja sopeutumista muutoksiin

Jaa

EU:n rahoittama Marie Skłodowska-Curie projekti "Uutuuden legitimointi ja muutoksen johtaminen EU:ssa" antaa viidelletoista tohtorikoulutettavalle mahdollisuuden myötävaikuttaa Euroopan taloudelliseen, sosiaaliseen, poliittiseen ja teknologiseen kasvuun. Hankkeen koko on 4,3 miljoonaa euroa ja sen virallinen nimi on Legitimation of Newness and Its Impact on EU Agenda for Change (LNETN).

Projektissa perustetaan kansainvälinen monitieteinen koulutusverkosto yhteiskuntatieteiden ja taloustieteiden alaloille. Siitä hyötyvät myös tekniikan ja terveyden sekä humanistiset alat. Projektin aikana tutkitaan, kuinka eri teollisuudenalat, yritykset, kulttuurit pystyvät rakentamaan kestävää muutosta ja sopeutumaan nopeasti muuttuvaan ympäristöön.

- Hankkeeseen valitut tohtoriopiskelijat koulutetaan ymmärtämään ja tulkitsemaan monimutkaisia esiin nousevia ilmiöitä eri aloilla. Oulun yliopistossa tällaisia ovat esimerkiksi seuraavan sukupolven matkaviestinnän, energiaverkkojen, digitaalisen terveydenhuollon liiketoimintaan liittyvien haasteiden ratkaiseminen. Kun projekti on saatu päätökseen, hankkeessa koulutetut ovat alansa johtavia asiantuntijoita ja heillä on ainutlaatuinen monitieteellinen lähestymistapa tutkimukseen. Uskon, että hanke antaa tohtoriopiskelijoillemme valmiudet työllistyä sekä tiedemaailmassa että sen ulkopuolella ja vaikuttaa päätöksentekoon ja myötävaikuttaa taloudelliseen kehitykseen laajemminkin. Koulutussisällöissä yhdistyvät kestävyys, johtajuus, eettisyys ja innovatiivisuus muutostilanteisiin sekä päätöksentekoon liittyen, kertoo digitaalisen liiketoiminnan professori Petri Ahokangas Oulun yliopistosta.

Nykypäivän yhteiskunnissa ja yrityksissä muutos on nopeaa, ja tarvitsemme uusia näkökulmia, teorioita, lähestymistapoja ja menetelmiä, jotta voidaan puuttua siihen, miten näitä muutoksia voidaan parhaiten tulkita ja sitä myöten myös vastata niiden tuomiin haasteisiin.

- Viimeaikaiset suuntaukset Euroopassa, Yhdysvalloissa ja maailmanlaajuisesti ovat osoittaneet, että uutuudessa on paljon innovatiivista voimaa, mutta epävarmuuden ja tietämättömyyden johdosta tällä innovatiivisella voimalla voi olla jopa suureksi osaksi kielteinen sosiaalinen vaikutus. Brexit, protektionismi, antiglobalismi, joukkomuutto, ääriliikkeet, terrorismi, nationalismi ja väärennetyt uutiset ovat esimerkkejä tällaisesta. Keskeinen teesimme on, että uutuutta on rakennettava eri osapuolet huomioivalla tavalla, sanoo Romeo V. Turcan, tanskalaisen Aalborgin yliopiston kauppakorkeakoulun professori ja LNETN-projekti projektikoordinaattori.

Projektin osapuolia ovat

Aalborgin yliopiston kauppakorkeakoulu ja Aalborgin yliopisto, Tanska

Adam Smithin kauppakorkeakoulu, Glasgow'n yliopisto, Skotlanti

Martti Ahtisaari -instituutti, Oulun yliopisto, Suomi

Kauppakorkeakoulu, Halmstadin yliopisto, Ruotsi.

Yrityskumppanit ovat

Bittumm Wireless, Suomi

FinTech Skotlanti, Skotlanti

Getinge Infection Control, Ruotsi

Uusi tehdas, Suomi

Nokia, Suomi; NOVI, Tanska

Skotlannin EDGE, Skotlanti

Softiron LTD, USA

Shaftesbury Partnership Ltd, Iso-Britannia

Rhode Islandin yliopisto, USA.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Digitaalisen liiketoiminnan professori Petri Ahokangas, Oulun yliopisto

petri.ahokangas@oulu.fi

040 3504836

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Yksittäisiä fotoneita havaitsevan CMOS-teknologiaan pohjautuvan viivasensorin suorituskyky Raman-spektroskopian sovelluksissa6.4.2021 06:30:00 EEST | Tiedote

Raman-spektroskopia on tehokas optinen työkalu, joka hyödyntää erästä laservalon ja materiaalin vuorovaikutusmekanismia (Raman-sirontaa) erilaisten näytteiden kemiallisen koostumuksen määrittämiseksi. Raman-spektroskopian suurena haasteena on ollut useiden näytteiden laservalon aiheuttama voimakas taustasäteily (fluoresenssi), joka voi peittää alleen itse Raman-signaalin. Tehokas keino vähentää taustasäteilyn vaikutusta mitattuun Raman-spektriin on erotella taustasäteily ja Raman-signaali aikatasossa. Tätä varten tarvitaan sensori, joka pystyy erittäin tarkasti (alle sekunnin miljardisosan tarkkuudella) aikaleimaamaan näytteeltä saapuvien valohiukkasten saapumisajan sensorille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme