HSY

Uusi tutkimus selvittää joustavien asuntojen haluttavuutta – Pääkaupunkiseudun asukkaita etsitään tutkimukseen mukaan

Jaa

Tampereen yliopisto, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Vantaan kaupunki toteuttavat tutkimuksen, jossa selvitetään, miten tavanomaista helpommin muunneltavissa olevat asunnot pystyvät vastaamaan asukkaiden tarpeisiin heidän elämäntilanteensa muuttuessa. Tällä hetkellä tämäntyyppiset joustavat asunnot eivät ole kovin yleisiä Suomessa.

Tutkimuksessa koehenkilöt pääsevät virtuaalisesti testaamaan joustavia kerrostaloasuntoja. Kuva: Kari Tervo
Tutkimuksessa koehenkilöt pääsevät virtuaalisesti testaamaan joustavia kerrostaloasuntoja. Kuva: Kari Tervo

Joustavat asuinkerrostalot mukautuvat erilaisiin tarpeisiin

- Asuinkerrostalot voidaan suunnitella joustaviksi eli erilaisiin elämäntilanteisiin ja käyttötarpeisiin mukautumiskykyisiksi. Tällöin ne palvelevat erilaisten asukkaiden tarpeita pitkällä aikavälillä. Joustavilla tila- ja rakenneratkaisuilla myös asuinrakennusten elinkaari pidentyy, mikä vähentää rakentamisen ympäristövaikutuksia, sanoo HSY:n hankepäällikkö Henna Teerihalme.

Suomessa tällaisia asuntoja rakennetaan melko harvoin. Markkinoilla on kuitenkin tarjolla eräitä joustavia asuntokonsepteja, esimerkiksi toisiinsa yhdistettäviä asuntoja ja uuslofteja. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa uutta tietoa joustavista asunnoista, mikä saattaisi lisätä rakennuttajien kiinnostusta joustavia asuinkerrostaloja kohtaan.

- Selvitämme tutkimuksen avulla, miten kiinnostuneita ihmiset ovat joustavista asunnoista. Lisäksi tutkimme, kuinka hyvin Asuntoreformikilpailuun vuonna 2018 alun perin suunniteltu joustava asuntotyyppi pystyy vastaamaan todellisten ihmisten ainutkertaisiin asumistarpeisiin, tutkijatohtori Jyrki Tarpio Tampereen yliopistosta kertoo.

Tutkimukseen etsitään mukaan pariskuntia, perheitä ja kaveriporukoita

- Tutkimusta varten etsimme pariskuntia, perheitä ja kaveriporukoita testaamaan näitä asuntoja. Koehenkilöiden mielipiteitä asuntoratkaisuista kerätään etukäteishaastatteluiden ja virtuaalisten asuntonäyttöjen avulla, Tarpio kuvailee.

Tutkimuksen virtuaaliset asuntonäytöt toteutetaan Vantaan kaupungin 3D-cave-tilassa Tikkurilassa 24.5.–4.6.2021. Testikohteena toimii Helsingin Verkkosaareen rakennettava kerrostalo, jonka asunnot on suunniteltu joustaviksi siten, että sen asuntoja voi yhdistellä ja niihin pystyy muodostamaan monentyyppisiä pohjaratkaisuja. Testaajaksi voi hakea viimeistään 16.5.2021 osoitteessa hsy.fi/asuntotutkimus. Osallistujat saavat palkkioksi elokuvaliput, ja virtuaalitilassa vierailu on itsessään omanlaisensa, ainutlaatuinen elämys.

Tutkimus on osa CIRCuIT eli Circular Construction In Regenerative Cities -hanketta, joka on kansainvälinen rakentamisen kiertotalouteen keskittyvä hanke. CIRCuIT-hankkeessa ovat Suomesta mukana Tampereen yliopisto, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Vantaan kaupunki, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, Ramboll Finland Oy ja Umacon Oy.

Lisätiedot:

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkimuksessa koehenkilöt pääsevät virtuaalisesti testaamaan joustavia kerrostaloasuntoja. Kuva: Kari Tervo
Tutkimuksessa koehenkilöt pääsevät virtuaalisesti testaamaan joustavia kerrostaloasuntoja. Kuva: Kari Tervo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Kulutuksen kasvihuonekaasupäästöjä arvioidaan pääkaupunkiseudulla2.6.2021 09:22:39 EEST | Tiedote

Kulutusperäiset ilmastopäästöt muodostavat noin puolet suomalaisten kokonaishiilijalanjäljestä, mutta tietoa niistä on tuotettu toistaiseksi vähän. Kulutusperäisiä päästöjä syntyy esimerkiksi ruoantuotannosta ja matkailusta. HSY:n valmistelemassa Kestävän kaupunkielämän ohjelmassa on yhtenä toimenpiteenä arvioida ensimmäistä kertaa näitä kuluttamisen välillisiä päästöjä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme