Uusi tutkimushanke selvittää keinoja, joilla lapsille suunnattuun epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointiin voidaan puuttua
Lapset elävät yhä moninaisempien ruokaan liittyvien markkinointiviestien keskellä. Erityisesti digitaaliset kanavat muuttavat jatkuvasti markkinointiympäristöämme. Jotta epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia voidaan valvoa tarkoituksenmukaisella tavalla, tarvitaan parempaa ymmärrystä nykytilasta ja keinoista, joilla markkinointiin on mahdollista puuttua.
Epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointi lapsille (EPELI) -hanke tuottaa tietoa siitä, minkälaisten suositusten, sitoumusten ja rajoitusten avulla lapsille suunnattuun elintarvikemarkkinointiin voidaan Suomessa vaikuttaa.
– Kuluttaja-asiamiehen linjaukset epäterveellisten elintarvikkeiden markkinoinnista lapsille ovat vuodelta 2004, ja niitä on lakiviittausten osalta tarkistettu vuonna 2015. Linjauksissa ei kuitenkaan oteta tarkkaa kantaa epäterveellisen elintarvikkeen määrittelyyn, eri markkinointikanaviin, ohjeistusten toteuttamiseen ja toteutumisen seurantaan. Tutkimushanke vastaa näihin kysymyksiin ja tuottaa esityksen, minkälaisin keinoin markkinointiin on mahdollista puuttua, kertoo tutkimuksesta vastaava professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta.
Vuoden kestävässä hankkeessa on mukana laaja-alaisesti ravitsemustieteen, markkinoinnin ja kulutustutkimuksen sekä juridiikan tutkimusosaamista Helsingin ja Tampereen yliopistoista sekä Suomen ympäristökeskuksesta (SYKE). Tutkimuksen osana kuunnellaan keskeisiä sidosryhmiä, jotka toimivat elintarvikemarkkinoinnin, terveyden sekä lasten ja perheiden hyvinvoinnin parissa.
Epeli-hanke toteutetaan osana valtioneuvoston vuoden 2021 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa, ja hanketta rahoittaa valtioneuvoston kanslia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Mikael Fogelholm
, Helsingin yliopisto,
mikael.fogelholm@helsinki.fi, puh. 050 318 0302,
Twitter: @MikaelFogelholm
Apulaisprofessori Elina Närvänen,
Tampereen yliopisto,
elina.narvanen@tuni.fi, puh.
050 318 6016
Neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio,
Sosiaali- ja terveysministeriö,
sirpa.sarlio@stm.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tiedeviestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302, @LifeSciHelsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme