Uusi työkalu helpottaa mielenterveyden edistämistä kunnissa

Mielenterveysongelmien korjaaminen kuormittaa kuntien resursseja huomattavasti enemmän kuin ehkäisevä työ. Kuntalaisten mielenterveyttä on mahdollista vahvistaa eri hallinnonaloilla nyt julkaistavan työkalupakin avulla. Se tarjoaa tukea myös ehkäisevään päihdetyöhön.
- Kunnat tarvitsevat tukea ja rakenteita mielenterveyden edistämiseen ja ongelmien ehkäisemiseen. Kehittämämme Hyvän mielen kunta -työkalupakin avulla kunnissa toimivat eri alojen ammattilaiset voivat tunnistaa mielenterveyden ja päihdetyön katvealueita ja saada työkaluja kuntalaisten tukemiseen, avaa hankepäällikkö Karin Palmén MIELI ry:n Hyvän mielen kunta –hankkeesta.
Hyvän mielen kunta -työkalupakki sisältää kymmeniä toimintamalleja, joista kunnat hyötyvät panostaessaan mielenterveyden edistämiseen ja ehkäisevään päihdetyöhön. Mieli.fi-verkkopalvelussa sijaitseva työkalupakki on rakennettu ilmiöittäin, ja sieltä löytyy toimintamalleja kaikille ikäryhmille.
Ilmiöt on valittu mielenterveyden edistämisessä ja ehkäisevässä päihdetyössä tunnistetuista suojaavista ja herkistävistä tekijöistä. Tällaisia ovat esimerkiksi vanhemmuuden tuki, kiusaamisen ehkäisy, mielenterveystaitojen vahvistaminen, työyhteisöjen kehittäminen ja tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistaminen. Ne ovat tutkimusten mukaan tehokkaita keinoja mielenterveyden, terveen päihdekäyttäytymisen ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
Hyvän mielen kunta on MIELI ry:n Mielenterveysstrategiaa toimeenpaneva hanke. Hankkeessa kehitetään yhdessä 32 kunnan kanssa kuntien mielenterveyden edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön kokonaismallia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Karin Palmén
Hankepäällikkö, Hyvän mielen kunta -hanke
040 482 4282
karin.palmen@mieli.fi
Erja Brusila
Asiantuntija, Hyvän mielen kunta -hanke
040 3537 040
erja.brusila@mieli.fi
Johanna Minkkinen
Viestinnän asiantuntija, Hyvän mielen kunta -hanke
040 1830 043
johanna.minkkinen@mieli.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Mielenterveysstrategian toteutus jättää osan järjestöjen työstä huomiotta22.3.2023 00:00:00 EET | Tiedote
Kansallista mielenterveysstrategiaa on toteutettu vuodesta 2020. Tuore raportti Järjestöt voimavarana – Kumppanuusraportti mielenterveysstrategian toimeenpanosta 2020–2023 kertoo järjestöjen monipuolisesta toiminnasta. Valmiutta tiiviimpään yhteistyöhön julkisen sektorin kanssa on, mutta mahdollisuuksia ei riittävästi tunnisteta.
Ennätysmäärä tukea nuorten mielen hyvinvointiin28.2.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Pitkittynyt kriisiaika on kuormittanut nuorten hyvinvointia niin, että voimme puhua jo mielenterveyskriisistä. Koronapandemia heikensi nuorten hyvinvointia, mutta pahoinvointi oli kasvussa jo ennen eristäytymisaikaa. Hälyttävässä tilanteessa MIELI ry ja Sekasin-chat ovat tehostaneet nuorten mielen hyvinvoinnin tukea Pidä huolta -kampanjassa kerättyjen varojen voimin.
Nytt verktyg hjälper kommunerna att främja invånarnas mentala hälsa9.2.2023 03:00:00 EET | Tiedote
MIELI rf:s projekt Välbefinnande i kommunen publicerar ett nytt verktyg som stöd i arbetet för att främja den mentala hälsan och i förebyggande rusmedelsarbete.
MIELI rf:s kristelefon fick nästan 100 000 fler samtal än året innan18.1.2023 03:00:00 EET | Tiedote
Kriserna de senaste åren och svårigheterna att få tillräckligt stöd från social- och hälsovårdstjänster har gjort att allt fler ringer Kristelefonen. Personer yngre än 30 år som ringer kristelefonen har blivit nästan dubbelt fler på tre år.
MIELI ry:n Kriisipuhelimeen soitettiin lähes 100 000 kertaa edellisvuotta enemmän18.1.2023 03:00:00 EET | Tiedote
Viime vuosien kriisit ja vaikeus saada riittävästi tukea sosiaali- ja terveyspalveluista nostavat Kriisipuhelimeen soittavien määrää. Alle 30-vuotiaiden soittajien määrä on lähes tuplaantunut kolmessa vuodessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme