Boco IP

Uusi verkkosivuhuijaus saapui Suomeen - “Vaarallisempi, koska uskottavampi”

Jaa

Domainhuijari soittaa ja puhuu ruotsia. Boco IP:n lakimies Peter Åkerlund neuvoo, että soittajalle kannattaa esittää välinpitämätöntä.

IP-lakimies Peter Åkerlund
IP-lakimies Peter Åkerlund

Syyskuun alussa patenttitoimisto Boco IP sai tarjouksen englantia ruotsalaisella aksentilla puhuvalta mieheltä, jossa yrityksen verkko-osoitetta oltaisiin rekisteröimässä ruotsalaisella .se-päätteellä.

Puhujan mukaan rekisteröintipyyntö oli tullut vieläpä Suomesta, hankasalmelaiselta “Antilta”. Puhuja tarjoutui auttamaan Boco IP:tä ja rekisteröimään www.bocoip.se:n sen puolesta.

“Domainhuijauksia on tullut sähköpostitse vuosia, useimmiten kiinalaisista osoitteista. Uutta on se, että nyt lähestyminen tapahtuu soittamalla ja ruotsalaisella aksentilla”, Boco IP:n lakimies Peter Åkerlund sanoo.

Kuva: Normaali domainhuijaus tulee Kiinasta ja sähköpostilla. Vastaanottajan nimi/merkki korvattu XXXXX-merkeillä. Kuva ei suoraan liity juttuun.

Patenttitoimistolle tehty lähestyminen oli kohtelias, kuten vedätykset usein ovat. Boco IP:llä ymmärrettiin puhelinsoitto huijaukseksi, sillä verkkotunnusten varaamiseen ei liity ennakkotutkintaa siitä, onko domain ristiriidassa jonkun toisen toiminimen tai tavaramerkin kanssa. Soittaja ei siis voinut olla tietoinen vireillä olevasta hakemuksesta verkkotunnuksen rekisteröimiseksi, eikä missään nimessä voinut edustaa virallista tahoa, joka rekisteröi verkkotunnuksia. Kyseessä oli ns. asiakkaiden kalastelupuhelu.

“Tämä on aiempia vaarallisempi huijaus, sillä se on uskottavampi. Uskon, että vastaavia soittoja on suomalaisille yrityksille tullut jonkun verran”, kommentoi IP-lakimies Åkerlund Boco IP:ltä.

Miten vastata puheluun?

Åkerlundin mukaan soittajalle kannattaa sanoa heti puhelun alussa, ettei ole kiinnostunut tarjotusta päätteestä. Jos soittaja uskoo sen, on todennäköistä, että hän ei tee sen enempää toimenpiteitä vaan soittaa seuraavalle kohteelle. Myös Boco IP lopetti puhelinkeskustelun lyhyeen.

“Tämän jälkeen puhelun saaneen henkilön kannattaa heti arvioida, onko kyseinen verkkotunnus merkityksellinen oman yrityksen myynnissä ja markkinoinnissa, joko tällä hetkellä tai pidemmällä tähtäimellä. Jos verkkotunnus on oleellinen, kannattaa se varata itselle oman tutun verkkotunnusoperaattorin tai immateriaalioikeuksiin erikoistuneen toimiston avulla”, muistuttaa Åkerlund.

Jos huijari uskoo, että domain on tärkeä yritykselle, mutta yritys ei tilaa häneltä domainin rekisteröintiä, on oleellinen vaara, että huijari varaa domainin itselleen ja alkaa kaupitella sitä tai rekisteröi domainin jollekin muulle taholle. Tämä taas alkaa häiriköidä käyttämällä domainia epäasiallisella tavalla saadakseen myytyä verkkotunnuksen kovaan hintaan.

Åkerlundin mukaan yritys pystyy taistelemaan hyvin tällaisia huijauksia vastaan, jos se on rekisteröinyt tavaramerkkinsä etukäteen ja asianmukaisesti.

“Tavaramerkkirekisteröinnit antavat yritykselle oikeuden saada huijausmielessä tehdyt domainit myöhemmin poistettua tai jopa siirrettyä itselleen. Useimmille yrityksille riittää, jos se suojaa oman yritysnimensä ja -merkkinsä tavaramerkillä kaikissa maissa, joissa on läsnä, sekä varaa tärkeimpien kohdemarkkinoiden päätteet ja .com-päätteen.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

IP-lakimies
Peter Åkerlund
peter.akerlund@bocoip.com
puh. 09-6866 8413

Kuvat

IP-lakimies Peter Åkerlund
IP-lakimies Peter Åkerlund
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Boco IP
Boco IP
Itämerenkatu 5
00180 Helsinki

09 6866840http://www.bocoip.com

Boco IP on aineettoman omaisuuden hallintaan erikoistunut patenttitoimisto. Toimimme kansainvälisesti ja palvelemme luottamuksellisesti ja joustavasti. Kattavat IPR-palvelut. Apua kansainvälistymiseen. Tukea liiketoimintaan. Patenttialan asiantuntija.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Boco IP

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme