HUS

Uusia hiv-tartuntoja nuorilla, jotka käyttävät huumeita pistämällä

Jaa
Pääkaupunkiseudulla on 10 kuukauden aikana todettu viisi kotimaassa saatua hiv-tartuntaa huumeita pistämällä käyttävillä. Tilanne on poikkeuksellinen, sillä edeltävän seitsemän vuoden aikana vastaavia tartuntoja todettiin yhteensä vain kuusi, joista neljä liittyi samaan ryvästymään vuosina 2018─2019.

Huumeita käyttäneitä henkilöitä suositellaan hakeutumaan hiv-testiin esimerkiksi huumeita käyttävien terveysneuvontapisteisiin, päihdetyötä tekeviin yksiköihin tai omaan terveyskeskukseen. Terveydenhuollon työntekijöitä kehotetaan tarjoamaan hiv-testiä kaikille huumeiden käyttäjille riippumatta siitä, miksi he terveydenhuoltoon hakeutuvat. Testausta kuuluu tehostaa myös vankiloissa. Huumeita pistämällä käyttävien on ensiarvoisen tärkeää pistää vain omilla puhtailla välineillä.

HUSin Infektioyksikkö selvittää yhdessä THL:n, alueen kuntien ja päihdetyötä tekevien toimijoiden kanssa tilannetta. Lisäksi on käynnistetty toimenpiteitä epidemian ehkäisemiseksi: hiv-testausta lisätään ja terveysneuvontaa sekä pistosvälineiden vaihtoa puhtaisiin tehostetaan.

Hiv-tartuntojen uudelleen leviäminen huumeita pistämällä käyttävien joukossa on todellinen uhka, sillä vuosittain Suomessa todetaan yli 1000 uutta C-hepatiittitartuntaa, joista valtaosa on tarttunut yhteisten pistosvälineiden välityksellä. Koska C-hepatiitti ja hiv tarttuvat samalla tavalla, jokaisen hepatiitti C-tartunnan yhteydessä on mahdollisuus myös hivin leviämiseen. Puhtaiden pistosvälineiden käyttö suojaa molemmilta tartunnoilta.

Hiv-epidemia 20 vuotta sitten

Vuosituhannen vaihteessa hiv-tartunta levisi nopeasti huumeita pistämällä käyttävien keskuudessa pääkaupunkiseudulla ja tartuntoja todettiin noin 250. Tilanne saatiin tuolloin hallintaan lisäämällä testausta, terveysneuvontaa ja pistosvälineiden vaihtamista puhtaisiin. Tartuntojen torjunnassa on ollut tärkeää myös yhteisen hoitoyksikön perustaminen päihteiden korvaushoidon ja hiv-lääkityksen toteuttamista varten. Lisäksi on tehty etsivää työtä kontaktin luomiseksi päihteiden käyttäjiin.

Tehokas tapa estää tilanteen kehittyminen vaikeasti hallittavaksi ja yhteiskunnalle kalliiksi epidemiaksi on todeta hiv-tartunnat mahdollisimman varhain ja saada hiv-positiiviset hoidon piiriin. Hiv-positiivisen henkilön, jonka hoito onnistuu, eliniän ennuste ei poikkea muusta väestöstä eikä henkilö ei ole enää tartuttava. Tällä hetkellä HUSin seurannassa olevista pistoshuumeiden välityksellä tartunnan saaneista potilaista 96 % on saavuttanut hyvän hoitotuloksen.


Lisätiedot medialle

HUS / Infektiosairaudet, infektiolääkärit
Inka Aho, inka.aho@hus.fi, 050-427 0980
Pia Kivelä, pia.kivela@hus.fi, 050-428 6314
Jussi Sutinen, jussi.sutinen@hus.fi, 050-427 0802 (poissa 13.11.-23.11.)

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye